"Népszerű könyveket és a világ legjobb fotóit kínálja az ősz. Hiába borús az idő, érdemes kimozdulni."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Őszi kulturális forgatag

Népszerű könyveket és a világ legjobb fotóit kínálja az ősz. Hiába borús az idő, érdemes kimozdulni.

A világ egyik legismertebb és legnépszerűbb sajtófotó-kiállítása, a World Press Photo kiállítás idén is az elmúlt évnek mutat tükröt: 143 képbe sűrítve láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, a hírekben szereplő mindennapi embereket.

 


 

“Elhatároztuk, hogy az ügyek és események fotózását értékeljük, nem magukat az ügyeket és díjazásakor fontos volt az esztétikai és az újságírói elem is, valamint az is, hogy a fotó képes legyen egy pillanatnál tovább megragadni a néző figyelmét. Azokat a fotókat kedveltük, amelyek a párbeszéd kezdetét jelentették a nézővel, nem a végét, és azokat, amelyek a fotó témájáról gondolkodtattak el, és nem a fotó alkotójáról” - nyilatkozta Gary Knight, a 2014. évi zsűri elnöke.
 

A World Press Photo minden évben meghirdeti a világ legrangosabb sajtófotós versenyét, amelyen legutóbb 132 országból 5754 fotóriporter indult 98 671 fényképpel.  A független nemzetközi zsűri 19 tagja Amszterdamban a beküldött 98,671 fotó értékelésével 25 nemzet 52 fotográfusát díjazta. A díjnyertes képekből készült utazó kiállítást 45 ország 100 városában minden évben milliók tekintik meg.


 

A tárlaton a fotók mellett feltüntetett információkkal együtt sokszor a már ismert képek is megdöbbentő erővel hatnak. A bangladesi gyáromlásban szörnyethalt és a romok alól kiásott, holtában is egymást ölelő szerelmespárról készült fotó melletti feliratból megtudható például, hogy a katasztrófában további 1100 ember vesztette életét, míg a Fülöp-szigeteki tájfun pusztításairól készült képeknél kiderül, hogy a természeti csapás miatt 4 millió ember vesztette el hajlékát és 8-9 ezren haltak meg.

 

Francia csók – szerelmeslevél Párizshoz

 

Ebben az évben Peter Turnley Francia csók – szerelmeslevél Párizshoz című kísérőtárlata mellett a National Geographic legjobb idei képeiből is bemutatnak egy válogatást. Peter Turnley negyven évig dolgozott a Newsweeknél, ezalatt a világ szinte összes háborúját, forradalmát és konfliktusát fotózta. Közben négy évtizede Párizsban él, és a városról most egy “gyönyörű, romantikus” albumot készített, ennek anyagából nyújt válogatást a kísérőtárlat.

Peter Turnley szerint a fotográfia egyetemes vizuális nyelv, amely inspirál, nevel, és képes arra, hogy az embereket közös ügyek mellett egyesítse. A fotó meg tudja ragadni a konfliktusok, háborúk drámáját, de az öröm, a boldogság pillanatait is, az emberi lét minden nagy momentumát. A neves amerikai fotográfus – akinek fontos inspirációt jelentett Robert Capa- nyilatkozta, hogy a fotósok akár az életveszélytől sem riadnak vissza, hogy megmutassák az emberi lét mélységét. Ez a kiállítás helytállásuk és elszántságuk előtt tiszteleg, az itt kiállított képek segítenek az emberi méltóság megértésében.

 

A World Press Photo kiállítást a hetvenes években mutatták be először Budapesten, és azóta minden évben megrendezik itt. Persze ez nem is csoda, hiszen olyan országról van szó, ahol mély gyökerei vannak a dokumentarista fotográfiának. A kiállítás bemutat csodálatos természetfotókat és a sportvilág felvételeit, de a háborúk, konfliktusok sokkoló képeit is. Nem szabad azonban a hírvivőt okolni a rossz hírért, inkább szembesüljünk azzal, mit tesz ma az ember, és örüljünk, hogy vannak elkötelezett újságírók, akik tükröt tartanak elénk.

A World Press Photo tavalyi pályázatának csaknem 100 ezer felvételéből kiválasztott 143 díjnyertes fotót láthatja a World Press Photo utazó kiállításának közönsége péntektől a Néprajzi Múzeumban.

 

Olvasás éjszakája 2014


Könyvbemutatókkal, irodalmi játékkal és zenés programokkal várják a könyvek szerelmeseit az Olvasás éjszakáján, amelyet második alkalommal rendeznek meg számos helyszínen Budapesten és vidéken.

A Nemzetközi Könyvfesztivál és a nyári Ünnepi Könyvhét mellett újabb könyvesünnepnek örülhetnek az olvasók, és azok, akik csak ezután lesznek könyvmolyok. Egy egész éjszaka az övék: az idei olvasásnépszerűsítő Olvasás éjszakájának négy kiemelt helyszíne lesz a fővárosban október 18-án: az Akvárium Klub mellett az Alexandra Könyvesház, a Libri Mammut könyváruház és a Líra Fókusz Könyváruház kínál kötetlen, zenés és interaktív programokat. Ráadásul az olvasást idén a könyvtárakkal együtt népszerűsítik.

A kiemelt helyszíneken a könyvbemutatók, dedikálások és beszélgetések mellett divatbemutató, írók és DJ-k párbaja, mesélés és sütisütés, szabadulós játékok és kiállítások is színesítik a programkínálatot.


A Líra Fókusz Könyváruházban Dragomán Györggyel és Parti Nagy Lajossal is találkozhat a közönség, lesz divatbemutató fiatal írók és költők részvételével, Vivien Shotwell, a Mozart múzsájának írója operaénekesként is bemutatkozik, a Dohány utcai Hátsó Kapuban pedig bárki bemutathatja saját kötetét. A Bookline Astorián található boltjában többek között Lackfi János új kötetének és Kőrösi Zoltán Szívlekvár című regényének bemutatója lesz, az Oktogonon Szatmári Ferenc Főzelékes Feri című könyvét ismerhetik meg az olvasók, míg a Mazel Tovban este írók és DJ-k párbaja várja a nézőket.


Az Akváriumban közösségi e-könyv-írásra várja az érdeklődőket Ungvári Tamás és Kelecsényi László, valamint a Scolar Kiadó szerzőivel – köztük Karafiáth Orsolyával, Gerlóczy Mártonnal és Méhes Károllyal - hallhat beszélgetést a közönség.

Az Örkény István Könyvesboltban a látogatók Müller Péter íróval beszélgethetnek új kötetéről, majd az Omega együttes tagja, Mihály Tamás zeneszerző ismerteti a zenekarról írt könyvét. A rendezvényhez csatlakozott még többek között a budapesti Írók Boltja, vidéken a váci Lyra Könyvesbolt, a soproni Cédrus Könyvkereskedés és a nyíregyházi ILS Bookshop.

La femme La femme cikke 2014. szeptember
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.