"Világzene, népzene, néptánc, bordal, rock ’n’ roll, harmonika, blues, jazz. Borfesztivál öt napon keresztül."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Zene ínyenceknek

Világzene, népzene, néptánc, bordal, rock ’n’ roll, harmonika, blues, jazz. Borfesztivál öt napon keresztül.

Első nap színpadra lép a Vivat Bacchus Énekegyüttes, akinek bordalait soha nem lehet megunni. Azután következik a Csík Zenekar, mai zenei világunk rendkívül érdekes és sokszínű szereplője. Ferenczi György és a Rackajam, a magyar zenei élet üde színfoltja, hiszen akusztikus hangszereiken adják elő a blues muzsikát illetve saját hangszerelésű dalaikat.

 

 

Csütörtökön a Cimbaliband kezdi a műsort. Zenéjükben a modern keleti életérzés természetes formában keveredik a népzenével. Aki eljön az ezt követő Besh O Drom koncertjére, annak páratlan élményben lesz része (nemcsak ritmikai értelemben), hiszen ugyanazon a szilaj lovon vágtázhatja végig a kárpát-medencét és a balkánt. Az estét a már megszokott, felejthetetlen hangulatú Ghymes koncertje zárja.

 

Pénteken izgalmas világzenei napnak nézhetünk elébe: az Etnofon Zenei Társulás zenéjében egy elementáris, ősibb lét üzenetei sejlenek fel úgy, hogy közben a modern ember bonyolultabb élmény- és érzelemvilágát is hűen tükrözik. Ezt követően a Mókus és a Fabula Rasa kortárs folk stílusú eklektikus zenei élménnyel ajándékozza meg a borozgatókat. Ezt követően a Kerekes Band glicerinmentes sziklaszilárd rock ’n’ roll-ját hallgathatjuk, valódi „stadion-folk” hangulattal, torzított furulyával, reszelő brácsával és rock-kobozzal. Aznap végül Orosz Zoltán a délszláv zene legszebb dallamaival kápráztat el mindenkit.

 

A szombat már hagyományosan a Népzene és Néptánc Gála napja. Egy jazz-es felütéssel indul a nap, ahol az European Jazz Orchestra 17 nemzetének 19 tagja szólaltat meg számos hangszert, most először Magyarországon. A nap fénypontja a Szüreti felvonulás. Igazi látványosság, ünnepi hangulat, amely a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó, néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják. A felvonulók a Borfesztivál színpadához érve átadják a főszerepet a néptáncosoknak. A hét néptáncegyüttes műsorát a jól ismert Kutyakölykök teszik feledhetetlenné, a napot Pál István Szalonna és bandája zárja.

A Borfesztivál gazdag kulturális kínálatában igazi újdonság, hogy a zárónapon a Magyar Jazz Szövetséggel közösen kerül megrendezésre a IV. Magyar Jazz Napja. Elsőként színpadra lépnek MoNaMo és Vendégei. Saját dalaikat játsszák, zenéjükre minden jellemző, amit szeretnek és tanultak – néha folkos, néha klasszikus hangzású, esetleg egyszerre mindkettő. Ezt követően a Budapest Bossanova Quintet, a brazil zene autentikus hazai képviselője eredeti hangvétellel, portugálul szólaltatja meg a bossanovák és a szambák világát. A Basszusgitár Ünnep keretében Jaco Pastoriusra emlékezünk. Magyar basszusgitár virtuózok adóznak Jaco emlékének, felidézve az elektromos basszus fenoménjának remekműveit. Az idei Budavári Borfesztivál záróműsorában a Ricardo Salsa Club, az ország legnagyobb és egyben legjobb, 12 fős salsa és latin jazz-zenekara szórakoztatja a közönséget ütősökkel, fúvósokkal, énekesekkel.

Budavári Borfesztivál
2012. szeptember 12-16.

La femme La femme cikke 2012. szeptember
címkék:
Borvidék | Gasztronómia | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.