"Életre kelnek a polihisztor találmányai: korhű modellek öltenek testet a Leonardo da Vinci-kiállítás keretében. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Leonardo új szemszögből

Életre kelnek a polihisztor találmányai: korhű modellek öltenek testet a Leonardo da Vinci-kiállítás keretében.

A 2014. április 15-től megnyíló rendhagyó tárlaton a megszokottól eltérő módon – a szenzációs találmányok pontos, korhű modelljein, a kéziratokon és eredeti rajzokon túl – a legkorszerűbb multimédiás eszközök segítségével ismerhetjük meg a világhírű polihisztor zsenialitását.

 

A helyszínek számát és a kiállítási terület nagyságát tekintve a legnagyobb, tartalmában leggazdagabb Leonardo-tárlat nyílik meg Pécsett, ugyanis a korábbi magyarországi és más európai városokban ez a három tematika együtt még nem szerepelt. A három pécsi helyszínen megrendezendő kiállítás egyaránt bemutatja a kifinomult művészt, az utánozhatatlan rajzolót, a gépezetek működési elveit fürkésző akkurátus feltalálót, az innovatív építészt és a repülést-, az anatómiát tanulmányozó tudóst.

 

 

Gigantikus Sforza-ló épül a Széchenyi téren


Március 18-án kezdik el építeni a Leonardo által megálmodott Kolosszus mását, a 8,5 méter magas Sforza-ló szobrát, melyet a mester eredetileg Francesco Sforzának, Milánó hercegének tervezett. A 13 tonnás művészi építmény talapzatába statikai okokból – a kiegyensúlyozás végett – körülbelül 8000 liter vizet tesznek!

 

A pécsi kiállítás másik két helyszíne a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtára és a JPM Martyn Múzeum lesz. A baranyai megyeszékhelyen megrendezett tárlatra körülbelül 50-60 db modell érkezik, a kiállítási anyag többi része főként rajzokból, kéziratokból, tematikus kisfilmekből, multimédiás eszközökből áll össze.

 

 

Leonardo automobilja


A tárlat látogatói megcsodálhatják Leonardo úgynevezett „automobiljának” modelljét is, amely már a 20. század elejétől igen sok tudós nagy érdeklődését váltotta ki. 

 

A különleges szerkezetről az évszázadok során számos rekonstrukció készült, ezek azonban egy olyan tévedésen alapulnak, amelyre csak nemrég derült fény! Carlo Pedretti és Mark Rosheim első gépészetileg rendszerezett magyarázata szerint az „automobilt” nem a Leonardo rajzán megfigyelhető rugóköteg hajtotta (mely a mozgás kifinomult szabályzó rendszerét – a lengéscsillapítást – és a kormánymű programozását adja), hanem egy rugós motorpár. A két szakember behatóan elemezte a Da Vinci-féle tervet, és rájöttek, hogy az „automobil” szofisztikált programozható szerkezet, mely arra szolgált, hogy az udvari ünnepségeken speciális effekteket bocsásson ki. Pedretti és Rosheim végül három különböző méretű modellt alkotott meg, ezek láthatók a kiállításon.

 

A pécsi Leonardo-kiállítás 2014. április 15-től szeptember 30-ig tekinthető meg a Széchenyi tér (Sforza-ló) mellett két helyszínen: a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.), valamint a JPM Martyn Múzeumban (Pécs, Káptalan u. 4.). További információ: http://leonardopecs.hu

La femme La femme cikke 2014. március
címkék:
Művészet | Tehetség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.