"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Országok, ahol a legnehezebb nőnek lenni

Nőnek lenni sosem volt veszélytelen, bárhol éljünk is a Földön. Bizonyos országokban azonban a női jogok szinte nem léteznek!

India


Az országban a patriarchális rendszer mélyen és szinte kiirthatatlanul gyökerezik, a nőkről egész életükben a férfiak gondoskodnak, az elsőbbség is őket illeti. Bár az indiai alkotmány szerint a nők és férfiak egyenlő jogokkal rendelkeznek, az ott élő asszonyok 68%-a szenvedett már el valamilyen családon belüli erőszakot, és ez az arány folyamatosan növekszik. Bár a szelektív abortuszt 1996 óta tiltják, a hétköznapokban mégsem figyelhető meg változás. A lányokat gyakran elvétetik, mert az indiai gondolkodás szerint nincs semmi hasznuk.

 

Jemen


A The World Economic Forum minden évben rangsorolja a közel-keleti országokat a nemek közötti egyenlőtlenség szempontjából. Idén 136 ország közül Jemen lett az a hely, ahol a legrosszabb nőnek lenni. Az oktatáshoz való hozzáférés a lányok számára erősen korlátozott, a legtöbb lányt férjhez adják, mielőtt elérnék a 18. születésnapjukat. A női írástudás ennek megfelelően lehangoló, mindössze 35%. Ez az arány nyilvánvalóan a nők későbbi életére is kihatással van, a bérszakadék csillagászati.

 

 

Irak


Ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, az iraki háború nem javított az iraki nők életén. Továbbra is a vallási vezetők szabályozzák azt, hogyan kell bánni a nőkkel otthon és a házasságban. A korábbi gyakorlat szerint a házasságot a családok előre elrendezték, és az apa hozzájárulására még most is elengedhetetlen hozzá, a válásról pedig legtöbbször csak a férj határozhat. A nőket és a lányokat érő erőszakok száma nem csökkent, gyakran kell eltűrniük bántalmazást, és az is előfordul, hogy fiatal lányokat rabolnak el, hogy aztán a szexkereskedelemben „hasznosítsák” őket.

 

Szudán


A szudáni helyzetről sokat elárul az a közelmúlbeli eset, melyben hitehagyás miatt halálra ítéltek egy 27 éves nőt. A terhes muszlim asszonyt május 15-én 100 korbácsütésre és kötél általi halálra ítélték, csak azért, mert keresztény férfihoz ment feleségül, és nem volt hajlandó megtagadni a keresztény vallást. A helyzet számunkra elképzelhetetlennek tűnik, de Szudánban ez a valóság, ahol a vallásszabadságot súlyosan korlátozza az állam.

 

 

Afganisztán


Bár a tálibok hatalmának megdöntése némileg talán javított a nők helyzetén Afganisztánban, a Human Rights Watch jelentése szerint a nők életfeltételei az elmúlt évben jelentősen romlottak, 2013 óta ismét megszaporodtak az ellenük elkövetetett erőszakos cselekmények. A TrustLaw felmérése szerint 11 nőből legalább egy belehal a szülésbe, az írástudatlanság pedig a 15 év feletti lányok körében a 87%-ot is eléri. A nőknél törvény szerint a házasság alsó korhatára 16 év, a fiúknál 18, ennek ellenére gyakran előfordul, hogy 12 éves vagy akár fiatalabb gyerekeket náluk jóval idősebb férfiakhoz adnak hozzá. Az ország szegényebb régióban ezeknek a kislányoknak az élete jobb esetben másról sem szól, mint hogy egész életükben etessék gyermekeiket és férjüket. Rosszabb esetben világra hoznak egy tucat gyereket, és az egyik szülésbe belehalnak.