"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Minden jó Márton napjára

Márton-napon országszerte lakomákat rendeznek, hogy egész esztendőben bőven legyen mit enni, inni.

Úgy tartják, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget raktároznak el. Azt is tudjuk továbbá, hogy „a Szent Márton-nap (november 11.) jeles dátum a népi kalendáriumokban: ekkor híznak meg a fiatal libák, érik meg az újbor, ez az utolsó vásári nap, ekkor jártak le a munkaszerződések, és a püspökfalatról sem illik elfeledkezni.”

 

 

Egy másik mondás úgy tartja, hogy „a bornak Szent Márton a bírája”, ezért a legtöbb Márton-napi lakomához újborkóstoló is társul. Hazánkban az 1990-es években kezdett elterjedni az újbor kultúrája. Először Bock József villányi borász Szent Márton bora elnevezésű kékoportóját nyitották fel nyilvánosan és ünnepélyesen 1996. november 11-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. jóvoltából. Ezek után a magyar bormarketing szakma szorgalmazására az újborral együtt Szent Márton és a libaevés kultusza lassan a magyar köztudatba is beívódott.

 

Pincészetek

 

NAPSZIMBÓLUM
Az idők folyamán rengeteg képzet társult a liba alakjához. Az ókori Egyiptomban a lúd a „Nagy Gágogó”, aki magában hordozza a Napot, az Amon-Rét tartalmazó tojást. A liba fontos szimbóluma volt Ozirisznak, Ízisznek, Hórusznak, őt áldozták Ízisz istennő tiszteletére. Észak-Afrikában néhány nép még ma is libát áldoz napfordulók alkalmával.
A villányi Gere Tamás borait nem kell bemutatni. A márkanév mára kiegészült, hiszen a következő nemzedék is belépett a borászok sorába. A Gere Tamás & Zsolt pincészet egész novemberben Márton-(hó)napi vigadalmat tart, melynek keretében november 1–30. között folyamatosan újborkóstolóval és hideg libafalatokkal várják a vendégeket. Nem marad el a nagy Márton-napi vacsora sem (november 12-én), ahol házias fogásokkal, újborokkal és a pincészet „rejtett kincseivel” kedveskednek, ezen túl pedig a 2011-es évről, a szüretről és persze a borokról Gere Zsolt szolgál hiteles, érdekes, információval. Az est vendége lesz a Borcanto együttes, Lakner Tamás vezetésével, valamint az Így főznek a borászok című könyv szerzője, Őszy-Tóth Gábriel, aki Cseh Tamás-dalokat ad elő.

A menüt és további részleteket a pincészet honlapján találsz.

 

Pálinka és liba Siófokon

 

SZERELMI VÁGYKELTŐ
Rómában ébersége – és finom mája – miatt tisztelték a ludakat. Egy legenda szerint a Capitoliumot Juno istennő libái mentették meg a gallok támadásától. A rómaiak és a görögök azt tartották, hogy a házi lúd húsa növeli a szerelmi vágyat. Nem meglepő ezért, hogy a liba megtalálható a szerelemhez, nőiességhez, férfiassághoz tartozó istenek szimbólumai között. Akár Aphroditéval, akár Erósszal, akár a nemzés fallikus istenével, Priaposszal találkozunk, attribútumaik között fellelhetjük a libát.
Mi is az a száraz próba, és milyen a tökéletes pálinkáspohár? Miért épp Szent Mártonhoz kapcsoljuk a ludat? Ezekre és sok más kérdésre is választ kaphatsz Siófokon, ahol a liba mellett kivételesen nem a boré, hanem a pálinkáé lesz a főszerep. November 11–13. között kiszakadhatsz a szürke, novemberi hétköznapokból, a színes, szívet-lelket melengető pálinkakóstoló és kulturális programsorozat segítségével. Természetesen itt is lesznek libakülönlegességek, nagyszerű gyümölcspárlatok, koncertek, gyermekprogramok és még sok érdekesség. A különleges gasztronómiai kavalkád mellett számos híresség is fellép, például Ganxta Zoli és a Kartel, Csonka András vagy az egyre népszerűbb Maszkura és a Tücsökraj.

További információ: itt.

 

Hollókői Szent Márton-napi vigasság

 

FÉRFIASAN
Japánban és Kínában a lúd alakja hasonló jelentést hordoz. Itt elsősorban férfiasságot jelent, a janggal és a Nappal áll szövevényes kapcsolatban. Hermészhez hasonlóan a liba jelenthet gyorsan közeledő híreket, de utalhat inspirációra, az évszakok változására, hozhat őszt és szeleket.
Hollókőnek különleges oka van az ünneplésre, hiszen a falu védőszentje maga Szent Márton. Aki pedig elutazik idáig, azt a helyiek teával, forralt borral és libazsíros kenyérrel vendégelik meg – ezen túl pedig csak rajtad és pénztárcádon múlik, hogy melyik csábításnak nem állsz ellen. A gazdag programmal, látványossággal és libából készült finomságokkal várnak mindenkit.

Ízelítő a tervezett programokból: életkép Szent Márton legendájából; középkori és libás játékok Szent László vitézeivel egész nap; házi sütemények, lekvárok, kézimunkák vására.

További információ: Hollókői Szent Márton-napi vigasság, 2011.

 

„Libabőr és borvirág” Budapesten

 

ÉGBE REPÍT
A csuvasok és az udmurtok a Tejutat Vadludak ösvényének nevezik. A lúd a szibériai népek mitológiájában is fontos szerepet játszik, alakja itt is a Nappal, a napistenséggel áll kapcsolatban. A sámánok révületükben gyakran érzik lúdnak magukat. Az altaji sámán szénával kitömött, rongyokba bugyolált „libát” használ hátasnak, hogy az égbe emelkedhessen.
Természetesen a főváros sem maradhat ki a Márton-napi rendezvények sorozatából – ludas falatokat, zenét, mesét, táncot, tollfosztót, Márton-napi játszóházat, kézműves programokat, finom borokat és vidám őszi hangulatot ígér a „Libabőr és borvirág” névre keresztelt mulatság a Vajdahunyadvárban.

Ízelítő a tervezett programokból: interaktív játszóház, tollfosztó népdaltanítással, kézművesműhely (mézeskalácssütés, írás lúdtollal, csuhézás, lakásdekorációs magképek, ludas kitűző és töklámpás készítése), élő kiállítás – háztáji libasimogató pásztorlánnyal, Márton-napi felfedező túra (a vállalkozó kedvű gyerekek és családok segédeszközöket felhasználva, a megadott útvonalat végigjárva megismerhetik Szent Márton történetét és a hozzá kapcsolódó hagyományokat).
A részvétel a kézművesműhely foglalkozásain „lúdtalp” vásárlásához kötött!

További információ: itt.