"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Feltámad a 60-as évek a kifutón

Idén ismét a múlt diadalmaskodott a kifutón. A divattervezők ezúttal a 60-as évek világát keltették életre!

A divat folyton-folyvást bizonyítja, hogy az egyes stíluskorszakok örök érvényűek, és amikor csak lehetőség adódik, visszatérnek, hogy újra átvegyék egy időre az uralmat. Az elegáns és visszafogott 50-es évek után a 60-as évek az önfelfedezésről szólt. Ez volt a „forradalom” korszaka, a fiatalok megszabadultak a konvencióktól, és az önkifejezést helyezték előtérbe. A korai 60-as évek még ébredezett az 50-es évekből, a nők többsége elegáns ruhákat viselt, miközben előszeretettel utánozták Jackie Kennedy megjelenését. Az öltözködés még mindig konzervatív volt és visszafogott. A boxy-blézer, a Pán Péter-gallér és a gyöngyös nyaklánc ekkor élte fénykorát. Természetesen nem az egykori First Lady volt az évtized egyetlen stílusikonja. Twiggy számított a korszak egyik legnépszerűbb modelljének, Brigitte Bardot pedig maga volt a megtestesült pin-up lány. Az 1961-ben megjelent Álom luxuskivitelben című filmben feltűnt minden idők legismertebb ruhadarabja, a kis fekete ruha is Audrey Hepburnön, mely egy csapásra hihetetlen népszerűségre tett szert.

 

 

1964-ben Mary Quant bemutatta a miniszoknyát, mely megváltoztatta a fashionista követők egész életét. A nyugati világ szinte minden fiatal nője ilyen hosszúságú ruhákat hordott. A miniruha rendszerint az A-vonalat követte, és a kontrasztos színek, a pöttyös vagy geometrikus formák, virágminták, valamint az akvarell jellemezte. A fehér go-go csizma szintén nélkülözhetetlen elem volt a bohém szettekben. Az 1960-as évek vége felé megérkezett a hippistílus, valamint az androgün megjelenés, és tartotta magát egészen az 1970-es évekig. A hippikorszak idején minden a lázadásról szólt. A pszichedelikus zene és a szabad szerelem kéz a kézben járt a pop-art jellegű mintákkal, valamint a szélsőséges színekkel. Ezek az idők teremtették meg a geometrikus mintájú szoknyákat és buboréknyomatú ruhákat, melyek kiütéssel győztek a gardrób konvencionális darabjai felett. A nők hirtelen kopott farmert, hosszú szoknyát és batikolt pólót kezdtek hordani, az elmaradhatatlan kiegészítő pedig a hajpánt volt. A 19. században most először nem Párizs, hanem London irányította a divatot. A brit invázió nem állt meg a Beatlesnél, az élet minden területén jelentőssé vált, különösen a ruházkodásban.


2014 őszén tanúi lehetünk a 60-as évek feltámadásának, bár a színpaletta kissé visszafogottabb, a fazonok pedig kifinomultabbak és elegánsabbak.


Retroelemek és modern megoldások


Bizonyos divatházak egészen az 50-es évekre nyúltak vissza. A szezon kedvence kétségkívül a kerek napszemüveggel viselt rövid, ujjatlan ruha lesz. A Versace, a Saint Laurent, a Gucci, a Valentino és Louis Vuitton is előszeretettel alkalmazta idén a retroelemeket.

 

Az A-vonalú dollybird ruhák visszatérését a divatkövető közönség nagy örömmel fogadta. Ez az a fazon, amely minden testalkathoz kitűnően illik, és jó választás elegáns eseményekre, de a hétköznapokra is. Az őszi-téli divatbemutatókon Louis Vuitton, Valentino és Gucci is becsempészte kollekcióiba ezt a ruhadarabot.Frida Giannini a Gucci tervezője szintén a 60-as évekből merített ihletet. Ebben az időszakban a térdig érő velúr-, bőr- és lakkcsizmák nélkülözhetetlen elemnek számítottak. A csizmákat leggyakrabban miniruhákkal vagy shorttal viselték. A Gucci új kollekciójában a térdig érő lakkbőr lábbelik orra kissé szögletes, a sarkuk inkább laposabb: jelszavuk esztétika és kényelem.Míg a 2013-as év 60-as évekbeli vonalát harsány narancssárga, sárga és zöld színek jellemezték, addig 2014 a pasztellszíneknek hódol. Az üde árnyalatok segítségével becsempészhetünk ruhatárunkba némi vidámságot is. Természetesen a harsány tónusok kedvelői is megtalálhatják a kedvükre való darabokat ősszel. A kobaltkék, a mustársárga, a smaragdzöld és az rózsaszín is helyet kaptak mind Guccinál, mind pedig Valentinónál.A szezon talán mégis legérdekesebb újításának a kristálydíszítések számítanak, melyeket szögletes sziluettekkel kombináltak össze. A szőrmerészleteknek köszönhetően a ruhák ősszel és télen is rendkívül mutatósak, mégis melegen tartanak. Az eklektikus szőrmekabátok nagyon népszerűek voltak az 1960-as és a korai 70-es években. Először irhabundaként váltak elterjedtté, majd megjelentek a különböző nemes szőrmékből készült bundakabátok is, mint a nerc, a róka vagy a nyúlszőr. Idén a kifutón az egyes darabok a 60-as évek egyszerű sziluettjeit követik, és hódítottak a merész minták, az élénk színek és árnyalatok.