"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Etnozenei napok

Kaval, didzseridú, sámándob. Négy este, hat produkció az etnozene jegyében. Művészetek Palotája: 2011. november 16., 17., 18. és 23.

2010 novemberében az elektronikus zenét járta körbe a Művészetek Palotája őszi tematikus fesztiválja, melynek nyomán – nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal – idén is több koncertből álló sorozat szerepel a programban. November 16. és 23. között az etnozene lesz a főszerepben, ezúttal négy este hat produkció mutatja meg a közönségnek, hogy milyen távoli(nak gondolt) stílusokat fog össze a közös inspiráció, a népzenei indíttatás, a világzenei hatás. Olyan hagyományos hangszerek kerülnek fókuszba, mint a tárogató, a cimbalom, a kaval, vagy éppen a didzseridú és a sámándob, de ezeket olykor a legmodernebb technikával együtt szólaltatják meg a muzsikusok, miközben a műfaji nyitottság és a kísérletező kedv zenei határátlépésekkel párosul.

 

 

Etno-unió

Transglobal Underground Project
2011. november 16., 20.00, Fesztivál Színház

 

A Transglobal Underground két éve indult projektjébe olyan zenészeket hívtak meg meg Európa különböző országaiból, akik hozzájuk hasonlóan elektronikus alapon nyúlnak az etnikus jellegű zenékhez. Innen a cím: A Gathering of Strangers (Idegenek gyülekezete). A Müpa-beli est közreműködői Barvich Iván (Sebő-együttes) és a Balkán Fanatik, valamint az angol folkénekes Jim Moray és a szintén Angliában működő, de bolgár Perunika énekes trió, valamint egy VJ , Miki Shaw.

 

Transglobal Underground, Jim Moray, Perunika Trio, Balkán Fanatik, Barvich Iván, Miki Shaw

 

Kampec Dolores; Nagual (BLR)

2011. november 17., 20.00, Fesztivál Színház

 

A több mint negyedszázada működő, saját útját járó alternatív Kampec Dolores, eddig kilenc albumot adott ki holland, magyar, angol es japán kiadóknál. Mintegy nyolcszáz koncerten, három kontinensen, harminc országban léptek fel, a Müpában is szerepeltek már.  A mostani produkciót Krasznahorkai Laszló Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó című regénye inspirálta, a koncerten nagyrészt a decemberben megjelenő új lemez dalai lesznek hallhatóak. Az est másik formációja, a magát a népi szürrealizmushoz soroló, héttagú Nagual zenéjében fontos szerepet kap a doromb, a didzseridú és a sámándob, a szintetizátor es a tangóharmonika mellett ősi afrikai és ázsiai hangszerek is megszólalnak, és valamennyi hangszeres énekel is. Szívesen adnak elő nem létező nyelven íródott szövegeket, és a különböző világzenei hatásokat is bátran alkalmazzák.

 

Kampec Dolores: Kenderesi Gabi – ének, Hajnóczy Csaba – gitár, Grencsó István – fúvós hangszerek, Vajdovich Árpád – basszusgitár, nagybőgő, Németh Csaba – ütőhangszerek

 

 

Borbély Mihály - Balkan Jazz Project

 

Vendég: Teodoszij Szpaszov (BG) és Carlo Rizzo (FR)
2011. november 18., 20.00, Fesztivál Színház

 

Borbély Mihály ugyanolyan jól ismert különböző fúvós hangszereken előadott varázslatos szólóiról, mint nyitottságáról, amellyel a hagyományos zenei formákon túlmutató irányokat keresi. Bár nehéz megállapítani, hogy a különböző projektjei közül melyik számára a fontosabb, a Borbély Balkán Project az utóbbi években egyre jelentősebb szerepet játszik az életében. A zenekar nem csak felfogásában, hanem összeállításában is a zenei stílusok fúzióját kísérli meg. Régi partnerei mellett két híres szólista is erősíti a formációt, az esten közreműködik világhírű bolgár kavaljátékos, Teodoszij Szpaszov, valamint az olasz születésű, Franciaországban élő Carlo Rizzo, a tamburák és más ütőhangszerek utolérhetetlen virtuóza.

 

Borbély Mihály - szaxofon, klarinét, tárogató, furulyák, György Mihály – gitár, buzuki, Lukács Miklós – cimbalom, Agatics Krunoszláv – harmonika, Horváth Balázs – bőgő, G. Szabó Hunor – dob, ütőhangszerek
Vendég: Teodoszij Szpaszov – kaval, Carlo Rizzo – tamburinok

 

Cimbalom és tárogató

Balogh Kálmán, Lukács Miklós és Kiss Gy. László
2011. november 23., 20.00, Fesztivál Színház

 

A sorozat záróestjének első felében Kiss Gy. László lesz a szólista, mégpedig azon a hangszeren, amelyet az újabb koriak közül a leginkább magyarnak tartunk: tárogatón. A Liszt-díjas klarinét- és tárogatóművész ezen a koncerten mutatja be Martos László Tárogatómeséjét, de az ősbemutató mellett Balassa Sándor és Könczei Árpád művei is felcsendülnek. Az est második felében a hazai cimbalomművészet két sztárjának közös produkciójára kerül sor.

 

I. rész: Kiss Gy. László tárogatótrió
Közreműködik: Balogh Kálmán – cimbalom

II. rész: Balogh Kálmán – Lukács Miklós: Cimbalomduó
Közreműködik: Dés András – ütőhangszerek, Novák Csaba – nagybőgő