"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A Broadway-királynő

Bár sok éven át rejtegette tehetségét és személyiségét, mostanra ő a Broadway színpadának egyik igaz királynője.

A Broadway-sztárok általában nem a szerénységükről híresek, nem véletlenül, hiszen nem kevés önbizalom kell ahhoz, hogy heti nyolc alkalommal színpadra álljanak, és bűvkörükbe vonják a közönséget. Idina Menzel két évtizede éli így az életét, amióta rátalált a nagy áttörés a Rent című musicallel, később pedig a díjnyertes Wicked főszerepével. A színésznő mégis megmaradt alázatosnak, olyannak, aki soha semmit nem vesz biztosra az életben.

 

Példakép és hősnő


A Jégvarázs című rajzfilm nem csupán nézők millióinak szívét olvasztotta meg, de Idina Menzel karrierjét is a csillagokba emelte. Mindez pedig azt jelentette, hogy hirtelen ő lett a világhírű hősnő milliónyi kislány szemében. A szőke skandináv hercegnő, Elsa, aki valójában egy 43 éves, hollófekete hajú Long Island-i színésznő. „A klasszikus Disney-meséket általában mindenki ismeri és szereti, de valójában a szereplők mögött megbúvó hangokról általában nagyon keveset tudunk. A Jégvarázs esetében ez nem igaz. Rengeteg kislány rajong Elsáért, ugyanakkor velem is találkozni szeretnének, hála a közösségi médiának, illetve a szüleiknek” – mondta Idina.

 

 

Ennek ellenére olykor neki is vannak önbizalom-problémái, és ellentétben a legtöbb színpadi dívával, a legkevésbé sincs elszállva magától. Épp ellenkezőleg: őszinte, és folyamatosan tanulni próbál a hibáiból. Az utóbbi időben szinte mást sem csinált, mint dolgozott, hiszen a színpadi munkák mellett első karácsonyi albumát is elkészítette. Mint mondta, a rengeteg munka ellenére éppen erre volt szüksége: karácsonyi jókívánságokra, boldogságra és kikapcsolódásra a folytonos rohanásban. „Az albumot közvetlenül a színház mellett vettük fel. Olyan volt, mint a mennyország, ugyanis megtörte a színházi munka egyhangúságát. Egyszerűen csak jól éreztem magam.”

 

Sikerek és tanulságok


Akárcsak Elsa, Menzelnek is nehézséget okozott, hogy megtanulja szeretni a szupererejét. A színésznő 1971-ben született Long Islanden. A zsidó származású lány nyolcévesen szeretett bele a színházba: a musicalek világa teljesen elcsavarta a fejét. Tizenéves korától esküvőkön és bár micvókon énekelt, főképp balladákat, illetve Whitney Houston-dalokat. A koncerteknek köszönhetően nemcsak előadói tehetségét fejlesztette, de pénzt is spórolt a főiskolára. Mindeközben azonban barátai és ismerősei előtt mélyen titkolta a tehetségét. „Nem akartam kiemelkedni, hogy a többi lány irigykedjen rám, és megutáljanak. Ezért elrejtettem, amennyire csak tudtam, a hangomat, és senkinek nem beszéltem róla.”

De nem ez volt az egyetlen nehézség számára. „Zsidó családból származom. Nálunk az volt a szokás, hogy mindenki hangosan vitázott, érvelt vagy beszélgetett. Amikor a 20-as éveimben elhagytam a családi házat, hogy saját lábra álljak, rá kellett jönnöm, hogy nem mindenki olyan, mint mi. Egyszerre elkezdtem szégyellni a temperamentumomat, a személyiségemet. Féltem, hogy túl hangos vagy túl sok leszek az embereknek. Egy idő után azonban rájöttem, hogy ez butaság. Úgy döntöttem, nem foglalkozom azzal, mit gondolnak rólam az emberek, ugyanis a hangom és a személyiségem is a részem, ez vagyok én, ettől vagyok önmagam.”

 

 

A színésznő a gimnázium befejezése után jelentkezett a New York-i Egyetem művészeti karára, melyet kiváló eredménnyel végzett el 1993-ban. Három évvel később szerepet kapott a nagy sikerű Rent című rockmusicalben, mely a bohémságot, a kulturális és szexuális szabadságot, valamint a másságot ünnepelte a színpadon. Menzel a darabban egy Maureen Johnson nevű leszbikus művészt alakított. A szerepnek köszönhetően számos elismerést bezsebelt, többek között Tony-díjra jelölték. Ekkor találkozott a színész és énekes Taye Diggsszel, akivel 2003-ban összeházasodtak, és később kisfiuk született.

Bár nagyszerű alakítást nyújtott a Rentben, karrierje ezután egy kicsit megakadt, mindössze kisebb Boradwayn kívüli szerepek, koncertek találták meg. Úgy nyilatkozott, akkoriban rengeteg düh gyűlt össze benne, haragudott azokra, akik fényes karriert és segítséget ígértek neki, ám mégsem számíthatott rájuk.

 

2003-ban aztán nemcsak a magánélete szárnyalt, de karrierje is új lökést kapott. Főszerepet kapott a Wicked című musicalben, mely Gregory Maguire nagy sikerű regénye alapján készült, és az Óz, a csodák csodájának előzményeit tárja fel egészen új szempontból, a gonosznak hitt zöld boszorkányt, Elphabát állítva a középpontba. Menzel alakítja Elphabát, a lányt, akit később mindenki csak a gonosz Nyugati boszorkányként ismert. A markáns, fülbemászó dallamoknak és zseniális alakításának köszönhetően Menzel elnyerte a legjobb színésznőnek járó Tony-díjat. „Először észre sem vettem, de számos dolgot vettem kölcsön a saját tinédzseréveimből a szerep megformálásához. Át tudtam érezni a helyzetet, a csodabogár lány helyzetét, aki túlságosan erősen próbált megfelelni a külvilágnak.”

 

 

Később a tévé- és popvilágot vette célba, vendégszereplő volt több olyan tévésorozatban is, mint a Kevin Hill, illetve a Glee, 2005-ben a Rent musicalből készült filmben, 2007-ben pedig a Bűbájban láthatta a közönség. Megannyi Boradwayn kívüli szerep megformálása után 2013. február 28-án bejelentették, hogy Idina hivatalosan is visszatér a Broadway színpadára, méghozzá Elizabeth szerepében az új Tom Kitt és Brian Yorkey-musicalban, az If/Thenben. Az alakításért ismét Tony-díjra jelölték. Mint mondta, nem volt nehéz beleélnie magát a harmincas évei közepén járó nő szerepébe, aki válása után visszatér New Yorkba, hogy megküzdjön a szingli élettel, és újraindítsa karrierjét. Ekkoriban történt ugyanis, hogy elvált férjétől, így számos ponton párhuzamot vonhatott a karakter és saját élete között. „Ez a fantasztikus show segített átlendülni a nehéz időszakon. Megtanultam, hogy mindennap, amikor felébredünk, újra és újra fel kell fedeznünk önmagunkat, a bennünk megbújó jót és különlegeset.”