"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Jeges birodalmak

Hideg ágyak, meleg vendégszeretet, bámulatos tájak. Ez az, ami ezeket a csodálatos jég és hó alkotta hoteleket jellemzi!

Egy jégbarlangban töltött éjszaka első hallásra a legtöbb ember számára nem tűnik éppen álomüdülésnek. A jéghotelek mégis közkedvelt turisztikai attrakciónak számítanak mind Svájcban, mind Norvégiában, mind Kanadában, ahol a körülmények lehetővé teszik a bonyolult kivitelezésű, komplex jégszobrászatot, illetve -építészetet. Persze most nem csupán egy ügyes marketing-fantázianévről van szó, a jéghotelek, hűen a nevükhöz, bonyolult igluk, melyekben tényleg nagyon hideg van.

 

A jéghotel ötlete a vállalkozó Yngve Bergqvisttől származik, aki egy napon elhatározta, hogy a skandináv országokat télen is vonzó úti céllá varázsolja. 1989-ben iglut építtetett a svéd Torne folyó megfagyott partjára, hogy bemutassa benne az őshonos számi művészetet és kézművességet. Néhány elszánt turista aztán megkérdezte, eltölthet-e egy éjszakát az igluban, megtapasztalandó az igazi svéd egzotikumot. Bergqvist hamar rájött, hogy az ötlet komoly lehetőségeket rejt magában, és néhány éven belül a Jukkasjärvi álmos holtágát igazi turisztikai kasszasikerré változtatta, amely mára 40 ezer látogatót vonz évente. A szállodát minden évben az északi gleccserekből és a Torne-tóból eredő Torne folyó megfagyott, különlegesen tiszta vizéből építik fel. Az exkluzív lakosztályok kialakításában a világ különböző pontjáról érkező művészek segédkeznek. A hálószobákban speciális hálózsák található, amely mínusz 25 fokig nyújt védelmet, így a szobában uralkodó mínusz 5 fokban biztosan melegen tart. A siker híre persze azonnal szárnyra kapott, és a jéghotelek az egész világon elterjedtek.

 

Kakslauttanen Artic Resort – Finnország

 

Ebben a különleges hotelban teljes kényelemben figyelhetjük meg a Föld egyik legkülönlegesebb természeti jelenségét, az északi fényt. A Jég Galéria, a Jég Bár és a 150 személy befogadására alkalmas hóétterem mellett húsz iglu áll rendelkezésre, amelyekben bámulatos módon, a mesterséges fűtés hiányának ellenére, még a kinti –30 fokos hőmérsékletben is szobahőmérséklet uralkodik. A kilátás minden szobából lélegzetelállító, hiszen az egyedien kialakított iglukat Lapföld lenyűgöző havas vidéke veszi körül. A környék számos programot kínál: aki szeretne, kirándulást tehet a Jeges-tengerhez, vagy átfázott végtagjait a világ legnagyobb szaunájában melegítheti fel.

 

Jéghotel a Bâlea-tó partján

 

 A romániai Fogarasokban, egy hegyek által körülölelt, festői völgyben 2005 óta minden évben megépítik a Hotel of Ice nevű szállodát a befagyott Bâlea-tavon. Itt valóban minden, még az ágyak is jégből készülnek. A helyi kézművesek hatalmas tömböket faragnak ki a tó jegéből, hogy megépítsék a falakat, majd a hegyekből hozott hóval egymáshoz illesztik őket. 2010-ben jégbárral és étteremmel bővült ki a szálloda, melyben tipikusan 10-14 szoba található. A hotelban a hőmérséklet –4 fok körül mozog. A belső tereket a helyi művészek teszik lenyűgözővé néhány gyönyörű szoborral, melyek főképp a román modernista szobrász, Constantin Brâncuşi műveinek másolatai. A profi sízők számára ez a hely igazi paradicsom, mivel a sípályák mellett helikopteres síelésre is nyílik lehetőség.

 

Hôtel de Glace – Kanada


A Québec közelében található Hôtel de Glace építési munkálatai minden év decemberében kezdődnek el, amikor a hőmérséklet nulla fok alá esik. A 44 szobás kastély körülbelül hat hét alatt készül el, több mint 15 000 tonna havat és 500 tonna jeget használnak fel hozzá. A különleges színekben pompázó falak, illetve az egyedi világítások igazán emlékezetessé teszik itt tartózkodásunkat. A hotel minden évben más téma köré épül. Néhány éve nagy sikere volt a Verne Gyula ihlette „Utazás a tél középpontja felé” című design bámulatos téli csodavilágának. Idén, 2015-ben a hotel 15. fennállását ünnepli, és az időutazást választották az építkezések fő irányvonalának. A hotel honlapja szerint a szállodában megjelenik az ősi múlt és a lehetséges jövő Pierre l'Heureux-nek, a hotel új művészeti vezetőjének irányítása alatt. A hotelhoz egyébként bár és kápolna is tartozik, melyben előszeretettel házasodnak össze az idelátogató párok. 2001 óta több mint 200 esküvőt rendeztek meg itt. Ez a bámulatos gonddal felépített palota meglepő módon áprilisban mindössze hat óra alatt olvad semmivé.

 

Kirkenes Snowhotel – Norvégia

 

Az Észak-Norvégiában található jéghotelban unalmas telefonos ébresztés helyett akár az északi fény látványára is ébredhetünk. A hotel minden télen december 20-án nyitja meg a kapuit. Innen nem messze található a Gabba Rénszarvas park, ahol nem csupán rénszarvasokkal, de huskykkal is találkozhatunk. Az izgalmas programok között szerepel hómobilozás, kutyaszánozás és szánkótúrázás is. A hotelban kapott helyet Norvégia legnagyobb jégbárja, ahol bármikor felmelegedhetünk egy-egy finom itallal, melyet helyi bogyókból készítenek. A legnépszerűbb minden kétséget kizáróan a „Rudolf bosszúja” elnevezésű rövid ital, mellyel azonban nem árt csínján bánni. Az itteni étteremet is érdemes kipróbálni, ahol helyi sarkvidéki ételek kóstolhatók meg.