"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A dolgozó nő mindig gyanús?!

Idén is tabukat döntöget a Terézanyu pályázat!

A nő, aki dolgozik, valahogy mindig gyanús. Ha sikeres és nincs családja, könnyen rásütik a bélyeget, hogy karrierista, ha pedig családosként sikeres, annak bizonyára a gyerekei látják kárát – mondja Rácz Zsuzsa író a Richter Gedeon Nyrt.-vel közösen immár hatodik alkalommal meghirdetett Terézanyu pályázat témájáról. Idén olyan írásokat várnak, amelyekben a nők őszintén vallanak arról, hogy mit jelent számukra a munka, miért dolgoznak, és közben milyen nehézségekkel kell megküzdeniük. A kiírók nem titkolt szándéka, hogy a nem kellően megbecsült és főleg nők által végzett láthatatlan munkára is ráirányítsák a figyelmet, a díjátadót ezért április 7-én, a láthatatlan munka világnapján rendezik meg. A pályázat idei újítása, hogy az írásműveken kívül bármilyen más műfajban (fotó, videó) is lehet nevezni.

 

 

A dolgozó nő mindig gyanús! 


Az idén újra olyan tabutémát dob fel a Terézanyu pályázat, amely kimondva-kimondatlanul, de minden nőt érint: a nők és a munkájuk kapcsolata. A dolgozó nő valahogy mindig gyanús – mondják –, ha ugyanis egy nő családos és emellett sikeres, annak biztosan a gyerekei látják kárát; ha nincs családja, és úgy sikeres, akkor elítélik, amiért gyerekszülés helyett választja a karrierjét; ha pedig a családjának szenteli az életét, akkor könnyen rámondják, hogy nem is dolgozik. Ki ne hallotta volna már azt a mondatot: hiszen te otthon vagy, van időd! Mintha az éveken át tartó 24 órás ügyelet, a háztartás ellátása és a gyermeknevelés nem a legkeményebb fizikai és mentális munka lenne.

 

A látható és láthatatlan női munka


A nők munkája a mai napig nincs megfelelően értékelve és ez komoly társadalmi kérdéseket is felvet. Miért jár kevesebb nőnek felsővezetői szék? Mennyit ér egy nő diplomája, ha ugyanazért a munkáért kevesebb pénz kap, mint egy férfi? A gyermekszülés után miért nehéz visszatérnie egy nőnek a munka világába? Miért kevés a részmunkaidős foglalkoztatás és a távmunka? Mikor ér véget egy nő műszakja, és valójában mi a „feladata”?

 

– A nők által végzett láthatatlan munka a GDP egyharmadát teszi ki, mégsem tartjuk számon, és nem jár érte erkölcsi elismerés sem, úgy tekintünk rá, mintha nem is létezne. Sok nő úgy érzi, nincs kinek és nincs miért elmondani, hogy ebben mi a nehéz számára fizikailag és lelkileg – mondja Rácz Zsuzsa, a Terézanyu pályázat megálmodója.

A pályázattal szeretnék elérni, hogy a nők elmondják, hogyan élik meg a munkájukkal járó nehézségeket, hogyan kezelik az előítéleteket és miért dolgoznak valójában. Az örömért, az önmegvalósításért, a pénzért, vagy mert muszáj? 

 

A munka egyszerre esély és teher a nők számára 


A nők csupán az ipari forradalom, a városi életforma kialakulása óta dolgozhatnak és rendelkezhetnek saját jövedelemforrással. Előtte önálló egzisztenciáról nem is álmodhattak, a 20. század elejéig még az egyetemek kapui is zárva voltak előttük. A nők munkavállalásának lehetősége alapvetően változtatta meg a társadalmakat. A háztartások kétkeresőssé váltak ugyan, a családon belüli munkamegosztás ezt mégsem követte arányosan. Ezáltal a nőknek nemcsak a lehetőségeik, de a terheik is nőttek, hiszen a háztartás vezetése és a gyereknevelés továbbra is nagyrészt az ő feladatuk maradt. A nők munkába állása óta eltelt idő kevés volt ahhoz, hogy a társadalmi közvélekedés mélyebb rétegeit is elérjék a változások, a női munka megítélésben, anyagi és erkölcsi megbecsülésében megmaradtak a hagyományos beidegződések.

 

 

Fontosak a nők


A Terézanyu pályázatra az elmúlt öt évben több mint 2000 írás érkezett. Ez is bizonyítja, hogy egyre több nő meri nyíltan vállalni az érzéseit, mindennapi küzdelmeit. 

 

– Világcégként mi is szem előtt tarjuk a női munkatársak érdekeit, hiszen ők nemcsak dolgozó nők, hanem a család tartópillérei is egyben, ők a felelősek a családtagok jólétéért, egészségéért. Azt is tapasztaljuk, hogy egyre több nőben fogalmazódik meg az igény arra, hogy a ma még tabuként kezelt témákról nyíltan beszélhessenek, s azt érezzék, hogy az érzéseikkel nincsenek egyedül. A nők mellé állunk akkor is, amikor a pályázatot támogatjuk, mert hisszük, hogy így is segítjük a nők megbecsültségét és önbecsülésük növelését – mondta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője.

A zsűri tagjai – Beke Zsuzsa, D. Tóth Kriszta írónő, Dobó Kata színésznő, Pásztor Anna énekesnő, Mangó Gabriella orvos és Rácz Zsuzsa – munkájukban is elismert nők. Vallják, hogy nekik is ugyanolyan kihívásokkal kell szembenézniük a hétköznapokban, mint mindenki másnak, hiszen a női sorsokban sok a közös vonás.

 

 

5 év után megújul a Terézanyu pályázat


A Terézanyu pályázat kiírói szeretnék, ha az egyedül és a családban élő nők nyíltan elmondanák, hogy ők miért dolgoznak, mit jelent számukra a munka. Ez alkalommal is igazi női sorsokat, vallomásokat várnak, a műveket egyes szám első személyben kell megírni, és terjedelmük maximum 5000 karakter lehet. Idén újítás, hogy fotóval és videóval is lehet nevezni. A munkákat március 22-ig várják, a díjátadó a láthatatlan munka világnapján, április 7-én lesz.

 

Bővebb információ és nevezés: www.terezanyu.hu