"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Szupergazdagok és hírességek nyaralóhelyei

Festői tengerpartok, rejtett szigetek, fényűző városok. Itt nyaralnak a szupergazdagok és a világ hírességei.

A leghíresebb sztároknak is szükségük van olykor kamera- és paparazzimentes pihenésre távol az őrült rajongók és a villogó vakuk világától. Ha pihenésről van szó, Hollywood jelszava: mesés környezet és nyugalom!

 

James Bond nyomában


Irodalmi géniuszok, hírességek, kémek. Ez az, ami a Karibi-térség természeti csodákkal övezett paradicsomi szigetét jellemzi. A régi idők bája elevenedik meg a jamaicai GoldenEye hotelban, Oracabessában, ahol a Bond-történtek híres kitalálója, Ian Fleming írta kémregényeit, miközben a jadezöld tengert nézte ablakából. Az író 1949-től minden évben három hónapot töltött Jamaicában, inspiráció után kutatva műveihez. Végül több mint 14 novellát írt ezen a gyönyörű helyen. Fleming egykori nyaralója ma a Chris Blackwell által alapított hatalmas szállodalánc tulajdona, melynek szomszédságában mostanra egy maroknyi hangulatos villa épült. Az autentikus házakhoz személyzet is tartozik, és mindössze néhány lépcsőfok választja el a pihenésre vágyó utazót a fehér homokos strandtól. A környéken több kisebb nyaraló és családi ház is található, többek között a híres angol drámaíró, Noel Coward is errefelé vett ingatlant. Oracabessa emellett olyan sztárok kedvelt nyaralóhelye, mint Johnny Depp, Sting, Scarlett Johansson, Bono és Kate Moss.

 

Előkelőségek kedvence


Montenegró 2006-ban vált függetlenné, és festői partvidéke azóta egyre népszerűbb célpont a turisták körében. A Budvától mintegy 8 km-re található apró sziget, Sveti Stefan évszázadokon keresztül a halászok gyülekezőhelye volt, amíg valaki meg nem vásárolta a területet, és luxusapartmanokat nem épített rajta. A sziget egyszerre a hollywoodi sztárok és európai nemesség kedvencévé vált, többek között Sofia Loren és II. Erzsébet királynő is nyaralt már itt. Bár Sveti Stefan fénye az 1990-es években megfakult, az üdülőhely 2012 nyarán újranyitotta kapuit, és még elbűvölőbb most, mint valaha: immár végérvényesen a felső tízezer nyaralóhelyévé vált. A szárazföldet a szigettel homoknyelv köti össze – ez a legkellemesebb hely a fürdésre. A mediterrán éghajlatnak köszönhetően Sveti Stefan tökéletes úti cél márciustól szeptemberig. Többek között Sylvester Stallone, Boby Fisher, Claudia Shiffer és Jeremy Irons is szívesen látogat ide.

 

Fényűzés és csillogás


A Francia Riviéra vagy Azúr-part a Földközi-tenger partvidékének Marseille-től Mentonig terjedő, kb. 120 km-es szakasza. Gyönyörű városai, Saint-Tropez, Cannes, Nizza vagy Monte Carlo olyan, méltán híres művészek számára szolgáltak inspirációul, mint Renoir, Picasso vagy Matisse. A Francia Riviéra a 19. század óta mágnesként vonzza az arisztokratákat és előkelőségeket, a művészvilág krémjével együtt. Az Azúr-part kivételes klímájával, lélegzetelállító parkjaival, kulturális eseményeivel a legkülönlegesebb élményeket ígéri. Monacóban a fényűzés és a csillogás mindent áthat. Nizzából indul a csodák vasútja, amely az egyik legkedveltebb turistaprogram, míg a villefranche-i öböl a világ öt legcsodálatosabb öbleinek egyike. Bájos óvárosa és homokos partja miatt egész évben vonzó utazási cél lehet.

 

A New York-i elit menedéke


Amerikában elterjedt a mondás: „Ha hétfőn meg kell jelenned az irodában, nem vagy elég gazdag ahhoz, hogy Hamptonsban nyaralj.” Ma a New York-i tervezőktől kezdve a brókereken át egészen a filmsztárokig, aki csak teheti, a New York-i Long Island keleti végén fekvő Hamptonsban vesz nyaralót, mint tette Ralph Lauren, Steven Spielberg, Jerry Seinfeld, Martha Stewart és Billy Joel is. A Southampton és East Hampton városhoz tartozó kb. 24 falu valamelyikében még a legstresszesebb New York-iak is kikapcsolódhatnak egy kis golfozással vagy tengerparti pihenéssel. Az East Hamptonnál található Main Beach korábban többször is elnyerte az Amerika legszebb strandja címet finom homokjának, kristálytiszta vízének és érintetlenségének köszönhetően.

 

Olasz tengerparti paradicsom, Capri


Augustus császár a dolce far niente, az édes semmittevés szigeteként jellemezte ezt a csodálatos helyet. Állítólag a császár utódja, Tiberius is ide vonult vissza a világ elől, amikor kivonta magát a napi politikából, és idejét kéjlakában múlatta. A csodálatos sziget, Capri vitathatatlanul Olaszország, sőt Európa egyik leggyönyörűbb helye. A 18. és 19. században arisztokraták, értelmiségiek, költők és művészek tömege érkezett ide ihletért és napsütésért, többek között Mendelssohn, Debussy, Rilke, Gorkij, Oscar Wilde és Thomas Mann. Később őket követte Graham Greene, Nurejev, Neruda, Sartre és Simone de Beauvoir. Az 50-es évek filmvilága tovább táplálta a sziget mítoszát csillogással, fényűzéssel és botrányokkal. Nyaranta lesifotósok árasztották el a Quisisana hotel bejáratát, abban bízva, hogy lencsevégre kaphatják az olyan hollywoodi nagyságokat, mint Greta Garbo, Ingrid Bergman, Audrey Hepburn, Rita Hayworth vagy Elizabeth Taylor. Az apró szigetet minden évben turisták árasztják el, valahogy mégis mindig sikerült megőriznie érintetlen báját. Megszállhatunk a zátonyok és virágok között elhelyezkedő exkluzív szállodák és magánvillák egyikében, vásárolhatunk a szűk mediterrán utcák luxusbutikjaiban, vagy megcsodálhatjuk az Augustus Gardenst, ahonnan szédítő kilátás nyílik a környékre. Az egyik legnépszerűbb strand a Capri déli részén található Marina Piccola. A fürdés mellett kihagyhatatlan látnivalónak számít például a Kék barlang, amelyben fantasztikus látvány fogad: az azúrkék víznek köszönhetően belül minden kék színekben pompázik.