"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Kempingezni márpedig jó!

Van valami egészen felemelő abban, amikor az ember a csillagos ég alatt hajtja álomra fejét, és a természet hangjaira ébred.

Henry David Thoreau írta egyszer: „Minden áldott reggel vidáman arra biztatott, hogy életemet tegyem éppoly egyszerűvé, sőt talán szabad így mondanom: ártatlanná, amilyen a Természet maga.” A híres írónak sikerült tökéletesen szavakba öntenie azt az érzést, amely akkor támad fel bennünk, amikor reggel a természet lágy ölén ébredünk. Úgy tűnik, a kempingezés reneszánszát éli, az utazók ismét felfedezték ezt a régi nyaralási formát. Legyen szó akár a kalandorok kedvencéről, a vadkempingről, vagy a luxuspihenést kínáló glampingről, nem kell túl messzire utaznunk ahhoz, hogy megfelelő helyszínt találjuk a vakációhoz.

 

Távol a tömegtől


A walesi Swansea és a tőle 20 kilométerre, a Gower-félszigeten fekvő Hillend Kemping Park Nagy-Britannia legszebb területei közé tartozik. Meglepő módon nyáron sem lepik el a turisták, noha a Sunday Times rangsora szerint itt található a világ egyik leggyönyörűbb strandja. Érintetlen természet, ősi falvak, várromok és 40 kilométernyi homokos tengerpart… A turisták kirándulhatnak a környéken, kellemes sétákra indulhatnak a homokos tengerparton, vagy akár a sziklamászást, a vadvízi evezést és a quadtúrát is kipróbálhatják. Swansea ma is őrzi régies hangulatát, s egyetemi város lévén, vibráló ékszakai élet és nagyserű sportesemények jellemzik. Ha szeretnénk, akár a parton, a homokdűnék között is kempingezhetünk, így esténként a tenger morajlását hallgatva hajthatjuk álomra a fejünket.

 

 

Franciás báj


Franciaországban számtalan gyönyörű, kempingezésre alkalmas úti cél közül válogathatunk, de kétségtelen, hogy az Azúr-part (Côte d’Azur) az egyik legszebb közülük. A Francia Riviéra vagy Azúr-part a Földközi-tenger partvidékének Marseille-től Mentonig terjedő, kb. 120 km-es szakasza. Gyönyörű városai, Saint-Tropez, Cannes, Nizza vagy Monte Carlo olyan, méltán híres művészek számára szolgáltak inspirációul, mint Renoir, Picasso vagy Matisse.  Az Azúr-part kivételes klímájával, lélegzetelállító parkjaival, kulturális eseményeivel a legkülönlegesebb élményeket ígéri. Monacóban a fényűzés és a csillogás mindent áthat. Nizzából indul az egyik legkedveltebb turistaprogram, a csodák vasútja, míg a villefranche-i öböl a világ öt legcsodálatosabb öbleinek egyike. Bájos óvárosa és homokos partja miatt egész évben vonzó utazási cél lehet. A kempingek az Azúr-parton az olyan híres üdülőhelyek  közelében találhatók, mint pl. St. Tropez, Cannes és a Monacói Hercegség. Az Eze városához közel fekvő Les Romarins nevű kempinghelyről csodálatos kilátás nyílik az egész környékre, itt anélkül pihenhetünk nyaralásunk alatt, hogy mélyen a zsebünkbe kellene nyúlnunk. Ha kirándulni szeretnénk, látogassunk el a Mercantour természetvédelmi területre, ahol festői táj, sziklák, szurdokok, erdők és tavak fogadják a kirándulókat.

 

 

Kemping luxuskörülmények között


Csak azért, mert kempingezni megyünk, még nem kell lemondanunk a luxusról sem. Mostanra egyre népszerűbb az úgynevezett glamping, az Európa-szerte elérhető luxuskempingek. A glamping kifejezés az angol glamourus és camping szavak összevonásából született. Ez a trendi üdülési forma teljesen új megvilágításba helyezte a sátrazás fogalmát, hiszen élvezhetjük a tábortüzet, a természet közelségét, valamint a csillagos ég nyújtotta látványt, miközben éjszaka kényelmes ágyakban, tiszta környezetben pihenhetünk. A szafarihangulatot idéző Canonici di San Marco nevű családbarát kemping 14 kilométerre fekszik Velencétől. Ezen a gyönyörű zöld területen a sátrak baldachinos ágyakat, antik kanapékat és vintage fürdőkádakat rejtenek. Tavaly óta már 4 sátorral várják azokat a látogatókat, akik a kempingezés során is a kényelmet keresik.

 

 

Egy csipetnyi Andalúzia


Napfény, pálmafák, kék tenger, homokos part, bárok, éttermek, múzeumok, középkori emlékek. Andalúzia kétségkívül Spanyolország egyik legszebb és legkedveltebb régiója, a kempingezők számára is tökéletes úti cél. Itt a természet és a történelem kedvelői is bőven találhatnak kedvükre való elfoglaltságot. Kedvelt célpont itt a Costa del Sol, gyönyörű strandjainak és kristálytiszta vízének köszönhetően. Pihenhetünk a tengerparton, tölthetjük az időnket golfozással, vagy kirándulhatunk Gibraltárra. Egész évben tökéletes választás lehet, hiszen a klíma még télen is igen enyhe. Ha erre járunk, érdemes ellátogatni Cadiz gyönyörű történelmi városába, Sevillába, Córdobába, Granadába, vagy Andalúzia egyik legszebb kikötővárosába, Pablo Picasso szülőhelyére, Malagába.

 

 

Bárhol, bármikor


A tévhittel ellentétben nem kell bankot robbantanunk ahhoz, hogy felfedezzük Norvégia csodálatos tájait. Ebben a gyönyörű országban a törvények megengedik, hogy bárhol és bármikor szabadon kempingezzünk, amennyiben persze ezt nem a természet vagy más emberek kárára tesszük. Oslóból könnyen eljuthatunk Langoyene-szigetére, ahol hatalmas füves terület fogadja a kempingezni vágyókat. A Sognsvann-tó körüli erdős terület szintén népszerű célpont az utazók számára. A nyáron sokak által kedvelt fjordokkal, tengeröblökkel és rengeteg apró szigettel tarkított Lofoten-szigetek egész Európa egyik legkülönlegesebb tája. Itt tanúi lehetünk az egyik legérdekesebb természeti jelenségnek is: az éjféli napnak. Ezen a területen ugyanis a nyári időszakban a nap sosem tűnik el a horizontról.