"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Egy fényűző élet kellékei

Elegánsak és gyönyörűek. De vajon a fényűző életet élő uralkodók milyen udvari praktikákat használtak?

A szépség iránti megszállottság egyáltalán nem számít újdonságnak, valójában legalább olyan régi, mint maga az emberiség. Az emberi kultúra mindig is nagy jelentőséget tulajdonított a különböző testkezelő rituáléknak, melyek az áhított külső elérését szolgálták. Természetesen ezen a téren általában az arisztokraták, azon belül is a nők jártak élen, akik újabb és újabb csodaerejű összetevőkkel, kezelési módokkal próbálták megőrizni szépségüket. A királyi udvarban láthatóan minden királynőnek, hercegnőnek és előkelőségnek megvolt a maga titkos praktikája.

 

Marie Antoinette, a fényűzés megszállottja


Mária Terézia legfiatalabb és legszebb lányát abban a meggyőződésben nevelték fel, hogy ő lesz Franciaország királynéja. 1770-ben adták férjhez a francia trónörököshöz, és négy évvel később valóban királyné lett, amikor a férjét XVI. Lajos néven megkoronázták. A közemberek szemében Marie Antoinette Franciaország királynője elkényeztetett, gőgös arisztokratának látszott, aki csakis az extravagáns, fényűző ünnepségekben talált örömet. Féktelen költekezése miatt ragasztották rá a „Madame Déficit” gúnynevet. Marie Antoinette-nek tévedhetetlen és finom ízlése volt, a pompás ruhák, kiegészítők és szépségkellékek százával sorakoztak a budoárjában. A királynő üde arcbőrét egy jellegzetes arcmaszknak köszönhette, melynek népszerűsége máig töretlen a francia nők körében. A királyi főzet két teáskanál konyakot, egy teáskanál tejport, egy tojásfehérjét és egy citrom levét tartalmazza. Minden összetevőnek megvan a maga funkciója a keverékben. A konyak serkenti a vérkeringést, és összehúzza a pórusokat, a tojás eltünteti a bőrhibákat, a tejsav felszívja a felesleges faggyút, míg a citromsav eltávolítja az elhalt hámsejteket. Elalvás előtt állítólag a királynő fehér viasz, rózsavíz és mandulaolaj keverékével ápolta a kezét, emellett előszeretettel használt narancsvirág- vagy levendulaillatú aromavizeket, fürdővízét pedig egzotikus illóolajakkal tette különlegessé.

 


Sissi, az osztrák császárné


Erzsébet Amália Eugéniát, becenevén Sissi osztrák császárnét, magyar királynét, Ferenc József feleségét kora egyik legszebb asszonyának tartották. Sissit megdöbbentette más, Viktória királynőhöz hasonló európai uralkodók túlsúlya, hiszen ő maga igazi „fitneszfanatikus” volt. Mindennap egy órát tornázott a Hofburgban létrehozott edzőteremben, ezenkívül előszeretettel lovagolt vagy túrázott. Különleges szépségpraktikáinak se szeri, se száma. Állítólag, hogy bőre friss és üde maradjon, nyers borjúhúst használt arcmaszk gyanánt, kecsketejben fürdött, legendás fürtjeit pedig konyak és tojás keverékével mosta. Minden este forró olívaolajos fürdőt vett, hogy bőre puha és selymes maradjon, majd rózsavízzel mosta meg arcát. Az erőfeszítései nem vesztek kárba, 40-50 évesen még mindig korát meghazudtolóan szép volt, és a 172 cm-es asszony még négy gyermek után is mindössze 50 kiló volt.  

 

 

Grace Kelly, a divatikon

 

Közembernek született, majd hollywoodi sztárrá vált, hercegnőként halt meg, ma pedig ikonként él tovább a köztudatban. Királyi generációkkal Kate Middleton és Vilmos herceg, Károly herceg és Diana esküvője előtt volt egy esemény, amelyre az egész világ kíváncsi volt: Grace Kelly és III. Rainier világra szóló lakodalma. Kellyt visszafogottsága tette emlékezetessé, a színésznő nemcsak a filmtörténetben, de a divat világában is letette névjegyét. Az 50-es évek slágere, a „Grace Kelly-megjelenés” mindig frissnek hatott, és természetes csillogást jelentett. Az öltözködésében a finom, romantikus darabokat kombinálta. A legkedveltebb holmiijai közé tartoztak a nyakba kötött selyemkendők, a testvonalat finoman követő tubusruhák, a tökéletesen szabott nőies kosztümök, az apró, finom ékszerek. A hercegnő megszállottja volt a kézkrémeknek, mivel úgy gondolta, hogy az öregedés jelei elsőként a kézfején mutatkoznak meg. Mindig nagyon figyelt magára, rengeteg vizet ivott, nem dohányzott, és amikor csak tehette, úszni járt.

 

 

Diana hercegnő

 

Diana Frances Spencer 1979-től 1981-ig óvónőként dolgozott Londonban, mielőtt a királyi család kiszemelte volna a trónörökös, Károly herceg feleségéül. A párnak két fia született, Vilmos 1982-ben, Harry 1984-ben. A nyolcvanas évek végére a házaspár problémái nyilvánossá váltak, és hamarosan külön is költöztek. A szépségéért és stílusos öltözködéséért egyaránt ünnepelt Lady Di bármit vett is magára, azonnal divatot teremtett. Mary Greenwell, a sztárok sminkese nemrégiben elárulta, minek köszönhette a britek kedvenc hercegnője ragyogó külsejét. Greenwell, aki 1991-ben kezdett Dianának dolgozni, elmondta, hogy a hercegnő mindig nagyon ügyelt az arctisztításra. „Mindennap kétszer tisztította, tonizálta és hidratálta a bőrét, emellett pedig sosem mulasztott el naptejet használni, ha kilépett a házból. A sminkjét minden este gondosan eltávolította, és megtett mindent, hogy a bőre egészségét megőrizze, így például amennyire csak lehetett, mellőzte az alkoholt és a dohányzást.

 

 

Kate Middleton


Jessica Diehl, a Vanity Fair magazin divatigazgatója a hercegnőt – többek között örök mosolya és természetes szépsége miatt – a brit királyi család ékkövének nevezte. Kate Middleton mára már saját stílusirányzatot képvisel a brit lányok és nők körében. Nemcsak hogy mesébe illő ruháit csodálják, de kollekció is viseli a nevét, amely egyben az elismert angol tervezők munkáját újból az angol divatvilág középpontjába helyezi. És bár a hercegnőnek valóban egész öltözködési vagy szépségápolási szakértőcsapat áll rendelkezésére, Kate legtöbbször mindig saját magának készíti el a sminkjét, és az ehhez szükséges termékeket is maga választja ki. A hercegnő frizurája szinte mindig tökéletes, Richard Ward, Kate fodrásza azt is elárulta, hogy miért. Általában Kate hathetente vágat egy kicsit a hajából, hogy az megőrizze tartását, és egészséges maradjon. A tincseken rendszeresen alkalmaznak keratinos mélytáplálást, amitől a hercegnő hajkoronája mindig fényes és selymes hatást kelt. A frizura elkészítéséhez a fodrász az úgynevezett Chelsea Blown Dry módszert alkalmazza.