"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Látszat barátságok

Az egyenlőtlen kapcsolatok könnyen felőrölhetik az embert. Ilyenkor felmerül a kérdés: ilyen barátok mellett kinek van szüksége ellenségre?

A barátságok áthatják életünket, hatással vannak karrierünkre, házasságunkra, családunkra, gyermekeinkre, és persze egészségünkre is. Olykor azonban, ahogyan a párkapcsolatok és a szerelmek, a barátságok is lehetnek mérgezők, melyek aztán észrevétlenül megronthatják mindennapjainkat.

 

Mérgező kapcsolatok


Pszichológusok szerint a mérgező barátok ismérve, hogy csak akkor hívnak, ha szükségük van valamire, megbízhatatlanok és követelőzők. A pszichológus Jenn Berman szerint az ilyen barátok ahelyett, hogy jókedvre derítenének minket, épp az ellenkező hatást érik el, és a találkozók után legtöbbször inkább rosszul érezzük magunkat. „Ez a személy többnyire rendkívül kritikus velünk, sem érzelmileg, sem mentálisan nem nyújt támaszt számunkra” - mondja a szakértő. Általában puszta jóhiszeműségből segítünk neki, viszonzásul azonban semmit nem kapunk. Természetesen különbség van a között, ha egy barátunk olykor támogatásért, segítségért fordul hozzánk, és a között, amikor valaki folyamatosan csak követelőzik. Az ilyen ember sokkal inkább ellenség, mintsem barát. Fontos, hogy idejében felismerjük az ilyen mérgező kapcsolatokat és határt szabjunk a kéréseknek.

 

 

Nem meglepő módon a nők körében a mérgező barát sokkal gyakoribb, mint a férfiak között. Egy nemrégiben készített felmérés szerint a nők 84 százaléka rendelkezik mérgező barátságokkal anélkül, hogy tudatában lenne ennek. A kutatás során a megkérdezettek 65 százaléka panaszkodott arra, hogy barátai irigyek és önzők, míg 59 százalék egyenesen érzelmi vámpírként jellemezte ismerőseit, akik elszívják minden energiáját. A szakértők szerint a nők mégis ragaszkodnak az ilyen kapcsolatokhoz, egyszerűen azért, mert azt gondolják, előbb-utóbb képesek lesznek változtatni a helyzeten. Olyan is előfordul, hogy a bűntudat nem engedi őket elszakadni, a bűntudat amiatt, hogy hátat fordíanak valakinek, akinek láthatólag szüksége van rájuk.

 

Nők és a barátság


Manapság megfigyelhető, hogy a nőknek, ahogyan a párkapcsolatokban, a barátságokban is egyre irreálisabb elvárásaik vannak. Az elmúlt néhány évtizedben – talán az olyan sorozatoknak, mint a Jó barátok, Szex és New York, vagy a Született feleségek, köszönhetően is – elkezdtük túlidealizálni a barátságokat. Pedig a valóságban hosszú távon ritka az ilyen fantasztikus egység.

 

Úgy tűnik, vannak, akik a családi életet próbálják meg a barátságokkal helyettesíteni, de olyan is akad, aki a sorozatokban is látott felhőtlen szingli létet kergeti. A probléma az, hogy ez a jelenség mára szinte kórossá vált. Elkezdtünk alternatívákat keresni a megszokott és bevált férj-gyerek-golden retriever kombináció helyére, és egyre inkább úgy érezzük, ez az új norma a nők életében. És amikor mindezt nem sikerül elérnünk, jön a bűntudat. Mert a valóságban egy érző, lélegző, valóságos emberi lénynek egyszerűen nincs ennyi ideje. A Szex és New York sorozat egyik legirreálisabb eleme, hogy négy barátnő mozgalmas karrierrel, párkapcsolatokkal a háta mögött képes hetente több alkalommal is időt szakítani egymásra. El kellene fogadnunk, hogy vannak nők, akik könnyebben kötnek barátságot férfiakkal, mások pedig egyszerűen képtelenek alkalmazkodni a „kultsorozatok” által támasztott női barátságok szabályaihoz.

 

Szakértők szerint a közeli, tartós baráti kör kialakítása manapság nehezebb a nők számára, mint valaha. A változó társadalmi struktúrák és nemi szerepek odáig vezettek, hogy a nők sokkal nehezebben tudják kialakítani, majd fenntartani barátságaikat.

 

Persze a barátságok komplikáltak, és mindegyik más, valamiképpen mindegyikünkre igaz: meg kellene tanulnunk csökkenteni az elvárásokat, és kialakítani a saját szabályainkat. A valószínűtlen kapcsolatok, a Hollywood által teremtett látszat a filmvásznon, teljesíthetetlen elvárásokat szül a mindennapjainkban is.