"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Egy pompázatos város

Egy város, amely megidézi a császári pompa hangulatát. Milyen látnivalókat tartogat számunkra az idén 750 éves Győr?

Avilág ma már keresztül-kasul bejárható, és gyakran hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csodát csak az országhatárokon túl lelhetünk. Pedig nem kell feltétlenül elhagynunk Magyarországot ahhoz, hogy gyönyörű helyeken barangolhassunk. A fővárostól 120 kilométerre fekvő Győr számos közterülete, épülete megújult az elmúlt években, patinás varázsát mégis sikerült megőriznie. Győr belvárosában barangolva a monarchia pompájából kaphatunk némi ízelítőt. A barokk belváros, a rengeteg műemléképület (Győr hazánk műemlékekben harmadik leggazdagabb városa), a tisztaságtól csillogó utcák és a hangulatos teraszok mind Sissi hazáját idézik.

Győrt a folyók városának nevezik, hiszen négy folyó is áthalad rajta: a Mosoni-Duna, a Rába, a Rábca és a Marcal, amelyek számtalan program lehetőségét hordozzák magukban. 

 

Míg a Bazilika mentén lesétálunk az ódon belvárosba, akár a budai várnegyedben is érezhetnénk magunkat: macskakő, gyönyörűen felújított műemléképületek és megannyi kincs. Ott van például a nemrégiben restaurált Frigyláda-szobor, vagy a Jedlik Ányos feltaláló emlékét őrző szódásszifon alakú szökőkút. Leérve a sétálóutcába, igazi apró, autentikus üzletek fogadnak minket, mintha csak a századfordulón járnánk. Találunk kalapost, bőrdíszművest, ékszerészt, és persze ruházati butikokat is (a nagy nyugati márkák után sóvárgó turisták persze megtalálhatják kedvenc üzleteiket a belvároson kissé kívül eső nagy bevásárlóközpontban, de a kis korabeli butikokat semmi esetre sem szabad kihagyni). A kis utcákból kikerülve végül Győr főterén, a gyönyörűen felújított Széchényi téren találhatjuk magunkat. Az éttermekkel és bárokkal gazdagított barokk főteret többek között olyan épületek veszik körül, mint a régi Városháza, a Szent Ignác-templom, a Bencés Kollégium, vagy a Széchényi Múzeumpatika. A tér közepén földbe süllyesztett szökőkút várja a nyári hőségben pancsolni vágyó gyerekeket és felnőtteket.

 

Kulináris örömök

 

Győri városi sétánkat számtalan helyen koronázhatjuk meg némi harapnivalóval. A napot indíthatjuk hangulatos reggeliző helyen, ahol a rántotta és – az egyébként isteni – melegszendvics mellett olyan „ritkaságokat” is kóstolhatunk, mint a zabkása, a bundás kalács vagy a rózsás limonádé. A nap további részében ellátogathatunk olasz étterembe, steakházba, bajor sörözőbe, magyaros borozóba, illetve számtalan egyéb helyre, csak győzzünk választani. Szerencsére többnyire ebédmenüvel is tudnak szolgálni, így rendkívül jutányos áron élvezhetjük a gasztronómia csodáit. Délutáni kávénk mellé isteni, szezonális gyümölcsökkel gazdagított fagylaltkelyhek közül választhatunk, de készüljünk fel: nem valószínű, hogy az óriási adagot egymagunk el bírjuk fogyasztani.

 

Kulturális fellegvár

 

A város a kultúra szerelmesei számára is tartogat meglepetéseket. A belvárosban, az Apáca utcai Kreszta-házban (amely egyébként a századfordulón fűszer- és vegyeskereskedésként működött) tekinthetjük meg a győri születésű Kovács Margit kerámiáit felvonultató állandó kiállítást. A belvárosban továbbhaladva eljutunk az 1990-es években felújított Esterházy-palotába, ahol jelenleg Gróf Batthyány Gyula gyűjteményes kiállítását csodálhatjuk meg. Kötelező úti cél továbbá a Győri Nemzeti Színház, amely Magyarország második legnagyobb színpadával büszkélkedhet. A színház egyébként igen széles repertoárt vonultat fel, és a nyári évadszünetben is számtalan programmal örvendezteti meg a nagyérdeműt. És természetesen nem szabad megfeledkeznünk a Győri Nemzeti Balett társulatáról sem, amely múltjával és jelenével is lenyűgözi mind a hazai, mind a külföldi közönséget.

 

Családbarát város

 

Győr a kisgyermekes családokat is tárt karokkal várja. Egyik leghíresebb látványossága a Xantus János Állatkert, amely számtalan hazai és egzotikus állat- és növényfajt vonultat fel, mindemellett pedig nem titkolt célja a természet védelmének népszerűsítése. Az állatkert mellett rengeteg játszótér, játszóház és művelődési központ várja a kisebb és nagyobb gyerekeket egyaránt, így a család minden tagja megtalálhatja a számára legkedvesebb elfoglaltságot. A város 2007 óta minden nyáron megrendezi a különböző kedvezményekre is jogosító Győrkőcfesztivált, amely különböző sport- és kulturális programokkal várja a családokat. A hagyomány a világjárvány miatt ugyan két évre megszakadt, de 2022-ben újra számíthatunk a megrendezésére.

Nehéz lenne néhány sorban felvonultatni Győr minden kincsét, hiszen rengeteg meglepetést tartogat a látogatók számára. Az idén 750 éves városról összességében elmondható hogy egy igazán magával ragadó, pezsgő város, amely egyben nagyon is élhető mindenki számára.