"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Az LMBT kora

Vörös: élet, narancs: gyógyítás, sárga: Nap, zöld: természet; indigókék: harmónia, ibolya: lélek.

A Fehér Ház szivárványszínű fénybe öltözött, amikor a Legfelső Bíróság történelmi döntése alapján engedélyezte az azonos neműek házasságát. 26 millió Facebook-felhasználó színezte át szivárványosra profilképét. Fontos győzelem volt: immár a világ 20 országában engedélyezett a melegházasság.

 

Justin és Nick átlagos amerikai fiú Pittsburgh-ből: kávéznak, edzenek, kirándulnak, videojátékokkal játszanak. Van két kövér macskájuk, Maria és Luna, akiket egy menhelyről hoztak, van pár tetkójuk is, meg egy közös Instagram-profiljuk, amelyet néhány hónapja hoztak létre, hogy hétköznapjaik apró pillanatait megosszák követőikkel. Akikből nincs kevés, számuk egy pillanat alatt több százezresre dagadt, Justin Moore-ból és Nick Grantból szenzáció lett. A fiúk nem melegjogi aktivisták, nem celebek, nem modellek, hétköznapi, szimpatikus és jóképű meleg fiúk, akik őszintén vállalják magukat és a szerelmüket. „Nem járunk jegyben, esküvő sem volt még. De már sokat beszéltünk róla, különösen a Legfelső Bíróság döntése óta.

 

 

Fiatalkorunkban álmodni sem mert egyikünk sem arról, hogy a házasság egyszer nekünk, meleg férfiaknak is megadatik. De jó tudni, hogy egyszer, majd ha elhatározzuk magunkat, nem kell néznünk, melyik államba költözzünk, hol kössük hivatalosan is össze az életünket” – nyilatkozták.

Hosszú, nehéz út volt, amely idevezetett: az Amerikai Pszichiátriai Társaság csak 1986-ban törölte a homoszexualitásra való összes utalást a mentális betegségek listájáról. Ugyanabban az évben, amikor egy német püspök, bizonyos Joseph Ratzinger az ördög művének nyilvánította. Észak- és Latin-Amerika, valamint Nyugat-Európa pozitív elmozdulása annál is inkább figyelemreméltó, mert hatvan évvel ezelőtt a homoszexualitás szinte mindenhol büntetendő volt.

HOMOSZEXUALITÁS
"Az Amerikai Pszichiátriai Társaság csak 1986-ban törölte a homoszexualitásra való utalásokat a mentális betegségek listájáról.""
Ám a Közel-Keleten, Afrikában, Oroszországban a harc tovább folyik, hogy a hiteles élet és szerelem vállalása ne járjon kirekesztéssel, veréssel, börtönbüntetéssel – ez is az LMBT-lét sötét oldalához tartozik.

 

A leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális szóból összeálló LMBT betűszó tovább bővül: a Q-val (queer), mely magában foglalja azt, aki szexuális orientációját nem kategorizálja a partner neme szerint, esetenként az I-vel (interszexuális személyek, akik születésükkor nem sorolhatók be egyértelműen a férfi vagy a nő kategóriába), illetve az A-val mint aszexuális. Nagy Sándor LMBT-mozgalmakról írott tanulmányából kiderül, hogy egyelőre nincs mindenki által elfogadott kifejezés, amely a nem kizárólag heteroszexuális kapcsolatot kedvelőket jelzi.

 

A teljes cikk a La femme 2015. őszi számában olvasható.