"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Kapszulába zárt jövő

A kávéimádók nagyobb figyelmet szentelnek szenvedélyük tárgyának, mint valaha.(x)

Ó, az a tökéletes crema a kávé tetején: a lágy, bársonyos vörösesbarna, krémes hab, ami minden kortynál szinte felkúszik a nyelvre és a szájpadlásra, és elárasztja a ízlelőbimbókat a kávé édességével, aromájával! Egy testes, zamatos ristretto ébredés után, egy karamelles espresso az ebéd lezárásaként, virágos-gyümölcsös lungo vagy egy falat csokoládét idéző ciocattino a barátnőkkel: mindig van alkalom egy jó kávéra.

 

Varázslatos színek, amelyeket a ruhatárunkban is szívesen látunk: aranyos és bronzos árnyalatok, kékek, zöldek, narancsok, pasztellek vagy éppen ébenfekete színű kis kapszulák rejtik az illatos őrölt kávét. Amikor a Nespresso a kávéértők évszázados hagyományaira alapozva 1986-ban megalkotta az első kapszulába zárt, adagolt kávé koncepcióját, elsődleges szempont volt, hogy a kávé a lehető legfrissebb maradjon a lefőzés pillanatáig, ezáltal biztosítva a különleges ízélményt. Így esett a választás az alumíniumra, mely tökéletesen védi a kávét a fénytől és a levegőtől, hogy az mindvégig friss maradjon. Az oxigén, ami minket éltet, a kávé legnagyobb ellensége, mivel az oxidáció során elveszíti a zamatát és a minőségét.

 

 

Felmerül, hogy vajon miután jó szolgálatot tettek, mi legyen a kapszulákkal? Szerencsére sokan vannak, akik nem szívesen gondolnak arra, hogy a kis kapszulák a szemetesvödörben landolnak és lelkiismeretesen gyűjtögetik. Ha már különválogatták a papírt és az ásványvizes palackot, nem akarják bűntudattal kortyolgatni a reggeli kávéjukat sem. Akinek Nespresso kávégép áll otthonában egy kozmopolita világba lép be, ahol a minőségi, gondtalan és kényelmes kávézás élménye része az élet önfeledt, boldog élvezetének. Egyet jelent a magas minőségű kávékultúra tiszteletével, és nemcsak a kávééval, hanem a természetével, amelynek a krémesen sűrű, pompásan lefőzött kávét köszönhetjük.

 

Az alumínium ugyanis nemcsak az aromákat őrzi meg: további előnye, hogy korlátlan alkalommal újrahasznosítható. A Nespresso hisz abban, hogy a kiváló kávé, a kávézás élményének magas nívója az otthonunkban is elérhető, és teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy az alumíniumkapszulákat újrahasznosítsa – meséli egy csésze finom Arpeggio mellett Szeles Dóra, a Nespresso marketingmenedzsere, akinek ez az egyik nagy kedvence. 2003-ban a Nespresso világszerte útjára indított egy programot (AAA), amelynek keretében 2009-ben célul tűzte ki, hogy a globális kapszula-újrahasznosítási kapacitását 75 százalékra növeli 2013-ig. Ezt sikerült elérni, ezért 2020-ra a cél a kapacitás 100 százalékra növelése. A Nespresso arra bátorítja a kávéimádókat, hogy a kapszulákat újrahasznosítsák, és ezért a gyűjtésüket is megkönnyítik. A kávé kifogástalan minősége, az állandó innováció, a kávézás utánozhatatlan élménye mellett fontos még valami: a fenntarthatóság. Miközben önfeledten kortyolunk bele kedvenc capricciónkba vagy caramelitónkba, a jelen pillanatainak élvezete mellett a Nespresso tesz a jövő teljességéért is.

 

Ennek tükrében Magyarországon is megtették az első lépéseket: 2012-ben az Andrássy úti Nespresso üzletben alakították ki az első elhasználtkapszula-gyűjtőpontot, 2014-ben az Allee Boutique megnyitásával pedig még egy lehetőség adódott, hogy a fogyasztók leadhassák a kapszulákat újrahasznosításra. A cél az, hogy minél egyszerűbben, minél rugalmasabban és minél szélesebb körben lehessen a kapszulákat visszagyűjteni, elvégre a természet megóvása közös szívügy. Emellett fantasztikus inspirációt ad a gyűjtögetéshez, hogy az újrafeldolgozott alumíniumkapszulákból akár alkotóelem is lehet valamelyik stílusos kávégépben, ami megfőzi a reggeli tökéletes cappuccinónkat, és a nap színesen, reménytelin indul.

 

Sok kreatív ötlet születt már egy csésze kávé elfogyasztása mellett: Svájcban, a Genfi-tó partjánál fekvő, kincsként őrzött szőlőterületeket a használt Nespresso kapszulákból kinyert kávézaccal táplálják, tervezők a színes kapszulákból nyakláncot, fülbevalót alkotnak. A Nespresso pedig igazi meglepetéssel készül a divat és a stílus elkötelezett híveinek: az Elysian díjnyertes kreátora, Bódis Boglárkát megihlette a kapszulák színeiben rejlő sok lehetőség, és egy ruhakölteményt álmodott meg. A részleteket azonban fedje még titok.