"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A férfi mögött a nő

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő, az Egyesült Államok elnökei pedig minden kétséget kizáróan sikeres férfiaknak tekinthetők. George Washington megválasztása óta a First Ladyk szerepe legalább annyira meghatározó, mint férjeiké.

Jackie Kennedy (1961–1963)

Ha versenyt hirdetnének, minden bizonnyal Jackie Kennedy nyerné a First Ladyk királynője címet, hiszen még a Fehér Ház weboldalán található, róla szóló cikkben is úgy jellemzik, mint aki szépséggel, intelligenciával és kifinomult ízléssel töltötte meg a First Lady imázsát. Jacqueline Lee Bouvier Kennedy azonban már jóval reflektorfénybe kerülése előtt maga volt a született elegancia, amelyet családi hátterének köszönhetett.

 

Jómódú ifjú hölgyként a legjobb magániskolákban tanult, művészi vénája már egészen korán kiütközött, sokat írt, verseit pedig saját maga illusztrálta. Nem sokkal azután, hogy a George Washington Egyetemen lediplomázott, megismerkedett John F. Kennedy szenátorral, a város legígéretesebb agglegényével. Románcuk lassan és csöndesen bontakozott ki, 1953-ban kötött házasságuk azonban már nemzetközi esemény volt, Jackie menyasszonyi ruhája pedig a magazinok toplistás témája. Nemcsak öltözködni szeretett, de ruháinak jó részét ő maga is tervezte. Stílusát a klasszikus sikk és a modern minimalizmus jellemezte – gardróbját letisztult vonalak és pasztellszínek dominálták –, a kevesebb több elv alapján összeállított ruhatára számos tervezőt, köztük Givenchyt és Tom Fordot is megihlette. Nagyon tudatosan öltözködött, pontosan tudta, mi áll jól neki, így a tervezőket is gyakran látta el részletes instrukciókkal. Nagyon szerette a mell alatt húzott ruhákat, mert megnyújtották alakját, hosszabbnak mutatták a lábát. A csónaknyakú blúzok szintén alapfelszereléséhez tartoztak, mivel kiemelték a nyakát és a kulcscsontját. Mrs. Kennedy imádta a francia kultúrát és az haute couture-t, amely kis híján botrányba is keverte, férje elnökválasztási kampánya során ugyanis az ellenzék meggyanúsította a leendő First Ladyt, hogy anyósával évente átlag harminc ezer dollárt költenek ruhára Párizsban. Jackie természetesen tagadta a vádakat, de attól fogva inkább amerikai tervezők ruháit részesítette előnyben. Bár tény, hogy a 20. század egyik divatikonja volt, szerepe nem csupán ebben állt. Rajongott a történelemért és a művészetért, neki köszönhetően került a kultúra a nemzeti figyelem középpontjába, a Fehér Házban is nagy átalakításokat vitt véghez – egy Amerikát bemutató történelmi múzeumot hozott létre a rezidenciában –, illetve számos műtárgy neki köszönhetően került jelenlegi helyére.

 

Betty Ford (1974-1977)


Stílusát tekintve Betty Ford igazán merész First Lady volt, bátran viselt élénk színeket és szokatlan, merész mintákat, természetes eleganciával ötvözve. A divat és a kifinomultság egész életét végigkísérte, hiszen táncművészként – Martha Graham társulatában is táncolt – modellkedésből tartotta el magát, később pedig divattanácsadóként dolgozott egy áruházban.

 

Első házassága kudarcba fulladt, de nem sokkal később megismerkedet John Forddal, aki egy életen át társa volt. Már nem is számított rá, hogy First Lady lesz belőle, amikor férjét elnökké választották. Erős személyisége, szociális érzékenysége még inkább előtérbe került: igazi nőjogi aktivista volt, aki nem félt felemelni a hangját. Múltbéli alkoholizmusát és drogproblémáit is nyíltan vállalta, gyógyulását követően létrehozta a Betty Ford Központot, amely függőknek nyújtott segítséget. Egyike volt az első nőknek, akik nem titkolták, hogy mellrákkal küzdenek. A betegség következtében el kellett távolítani az egyik mellét, amelyet protézissel pótoltak: „Ha egy First Lady nyíltan és szégyen nélkül tud erről beszélni, talán más nők is képesek lesznek erre” – nyilatkozta Mrs. Ford, aki műtéte után is a feltűnő, merész öltözködés híve maradt.

 

Nancy Reagan (1981–1989)


A Reagan házaspár története szó szerint hollywoodi filmbe illő, hiszen mindketten filmszínészként váltak ismertté, sőt az 1957-es Hellcats of the Navy című alkotásban ők játszották a főszerepet. A későbbi First Lady egy felfelé ívelő karriert hagyott ott férje politikai ambícióiért, de ezt cseppet sem bánta. „Az életem akkor kezdődött el igazán, amikor férjhez mentem (…) Egy nő számára az igazi boldogságot és beteljesülést az otthon, a férje és a gyermekei jelentik.”

 

Amikor a Fehér Ház első asszonya lett, rögtön legendás elődjéhez, Jackie Kennedyhez hasonlították, és sokan úgy vélték, hogy Mrs. Kennedy óta az Egyesült Államoknak nem volt ilyen sikkes First Ladyje. Imádta a divatot, és a dizájnerek is szerették őt, különösen James Galanos, Bill Bass és Oscar de la Renta. Kedvence a piros volt, gardróbja tele volt piros ruhákkal, utána nevezték el a tűzoltóautók színét Reagen-pirosnak. Ő is számos ügyet szolgált, már az elnöki éra előtt is rendszeresen látogatott háborús veteránokat, időseket, valamint fogyatékkal élőket. First Ladyként ezt kiegészítette egy fiataloknak szóló, évtizedeken át tartó drogprevenciós kampánnyal. Állítólag férje ügyeit is igyekezett kézben tartani, és nagy szerepe volt Reagen és Mihail Gorbacsov mondhatni baráti kapcsolatának kialakulásában.

 

Michelle Obama (2008–)


Sosincs könnyű helyzetben az éppen hivatalban lévő First Lady, hiszen világszerte árgus szemekkel figyelik minden mozdulatát. Hivatali ciklusának végéhez közeledve kijelenthetjük, Michelle Obama méltó volt ikonikus elődeihez, nemcsak az elnök feleségeként, de divatikonként is. A nyomás már a kezdetektől fogva nagy volt, de jött, látott és győzött az elnökválasztás napján viselt Narciso Rodriguez-ruhával. Ettől kezdve a divatvilág középpontjába került, ahonnan azóta sem tágított: blogok, tematikus honlapok foglalkoznak azzal, mit visel napról napra, legutóbb pedig egy könyv is megjelent, Everyday Icon – Michelle Obama and the Power of Style címmel.

 

A szerző szerint Mrs. O stílusa nagy változáson ment keresztül, mióta reflektorfénybe került, hiszen előtte leginkább átlagos üzletasszonyként öltözködött. A változás tudatos volt, azóta pedig Michelle Obama szárnyal: merész, de nem túlzó, nagyszerű ízléssel ötvözi az egyszerűbb ruhadarabokat a klasszikusokkal. Többször viselte már olyan nagy áruházak bárki számára elérhető ruháit, mint a J. Crew vagy az H&M – amelyek másnapra természetesen elfogytak –, de számos divattervező kreációja is megtalálható a gardróbjában, ugyanakkor gyakran látni őt hétvégi séták alkalmával farmerben, pólóban és baseballsapkában. Bár önmagát főállású anyukának tartja, elődeihez hasonlóan számos ügyet karolt már fel. Obamáék sportos család hírében állnak, így nem csoda, hogy Mrs. Obama elindította a Let’s Move! kampányt, amely tanárok, orvosok és a szülők bevonásával igyekszik felvenni a küzdelmet a gyermekkori elhízás ellen, csapatával Amerika-szerte próbálják elérhetővé tenni az egészséges életmódot és táplálkozást. A múltban ügyvédként dolgozó First Lady tapasztalataival próbál segíteni a dolgozó anyáknak, hogy megtalálják az egyensúlyt a család és a karrier között, emellett útjai során a művészet és a tanulás fontosságát is népszerűsíti.