"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A fürdők fővárosa

Fővárosunk köztudottan gazdag nagy múltú fürdőkomplexumokban. Mit tudhatunk Budapest fürdőkultúrájáról?

A wellness-hétvége fogalma rohanó, modern világunk egyik hozománya. Hatalmas, modern szállodák várják a megfáradt vendégeket minden igényt kielégítő wellness-szolgáltatásokkal, jakuzzival, szaunaparkkal, ellipszis-trénerrel és vegetáriánus, gluténmentes, vagy éppen gyerekbarát menüvel. Letisztult üvegfelületek, LCD-kijelzők és trendi bútorok, amerre csak a szem ellát. A wellness-hétvége zseniális találmány megfáradt testünk és lelkünk feltuningolására. De a fürdőzés, a klasszikus értelemben vett, régimódi fürdőzés az már sokkal inkább varázslat.

Az ultramodern wellness-szállodákkal szemben a békebeli fürdőközpontoknak van egyfajta nosztalgikus bájuk, amely egy kicsit visszarepít minket a történelmi időkbe. Nincs is annál dekadensebb dolog (na jó, azért néhány talán mégis akad), mint hogy a szombat reggelt valamelyik káprázatos, nagy múltú fürdő termálvizes medencéjében ázva indítsuk, hogy aztán a gőzfürdő, majd egy erős kezű masszőr gondjaira bízhassuk magunkat, mindvégig elmerülve a hely szellemének ódon romantikájában. Szerencsére Magyarországon ezt könnyűszerrel megtehetjük, hiszen hazánk a világ fürdőhelyekben egyik leggazdagabb helye. A fürdőkultúra erőteljes virágzásnak indult az elmúlt évtizedben, általa pedig Budapest a külföldiek körében is egyre népszerűbb.

 

A fürdőkultúra fővárosa

 

Magyarország, azon belül is Budapest olyan földrajzi adottságokkal rendelkezik, amelyek tökéletes lehetőséget nyújtanak a színvonalas fürdőkultúra kialakulásához. Hazánk száznál is több termálforrással büszkélkedhet (ezek nagy része egyben gyógyvíz is), amelyek nemcsak a varázslatos hangulatú gyógyfürdők megépítését tették lehetővé, de olyan természetes fürdőhelyek kialakulásának is kedveztek, mint a Hévízi-tó, vagy a Miskolctapolcán található barlangfürdő. A termálvíz bizonyítottan egészségvédő hatású, köszönhetően a benne lévő ásványi anyagoknak és nyomelemeknek. Magyarországon a fürdőzés hagyománya egészen a római korig vezethető vissza, de a honfoglalás idején, a török korban, illetve a 19. században is nagy népszerűségnek örvendett. Egyes feljegyzések szerint Mátyás uralkodása idején a Rác fürdőt fedett folyosó kötötte össze a várral. A kávéházakhoz hasonlóan, a fürdőzés is a társadalmi élet egyik színtere volt, így testi-lelki egészségünk megőrzése mellett szociális kapcsolataink ápolására is tökéletes alkalmat nyújtott. Nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy lelki szemeink előtt megjelenjenek a gőzölgő vízben sakkozó férfiak, vagy a legfrissebb pletykákat megvitató hölgyvendégek. A fürdőkultúra egyébként senkit nem zárt ki, a mindenkori uralkodótól kezdve a hétköznapi emberekig minden társadalmi osztály képviseltette itt magát.

 

A nagy klasszikusok

 

Budapesti lakosként abban a kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy válogathatunk a monumentális, nagy múltú fürdőhelyek között. Az 1913-ban megnyílt Széchenyi Gyógyfürdő máig az egyik legnagyobb presztízsű fürdő. A kül- és beltéri résszel egyaránt büszkélkedő „Szecskában” 21 különböző medence, wellness-szolgáltatások és ivócsarnok is található.

A fürdő termálvizét elsősorban kopásos mozgásszervi megbetegedések, illetve krónikus ízületi gyulladások ellen ajánlják, de szépségápolási termékekhez is felhasználták már. A „Szecska” egyébként a fiataloknak is kedvez, hiszen éjszakai fürdőzések, partik színhelyéül is szolgál. A főváros másik nagy múltú fürdője, a Gellért Gyógyfürdő és Szálló 1918 óta várja a látogatókat. A szecessziós csoda számos külföldi turista bakancslistájára felkerült már.

 

Érdekesség, hogy 1937-ben itt alakult meg a Nemzetközi Fürdőszövetség – ez a tény jól illusztrálja hazánk előkelő helyét a fürdőkultúra berkeiben. A Gellértben egyébként nappali kórházként működő részleg is helyet kapott. A török időkből visszamaradt, illetve a közelmúltban felújított és kibővített Rudas is igazán remek kikapcsolódási lehetőséget kínál. A Gellérthegy lábánál fekvő komplexum hűen tükrözi a török korra jellemző dizájnt, de a felújításnak köszönhetően némi modern, nyugati jelleg is társul a törökfürdő-életérzéshez. A felújítás egyik legpazarabb vívmánya a kupola alatt található meleg vizű medence, amelyből lélegzetelállító kilátás nyílik Budapestre. Végül, az élményt továbbfokozandó, a fürdőzés végén elkölthetünk egy vacsorát a fürdő elegáns éttermében, ahonnan tovább gyönyörködhetünk a nem mindennapi panorámában.