"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Ki lesz a befutó?

Lehet, hogy egy év múlva nőt választanak elnökké az Egyesült Államokban. De odáig még hosszú út vezet.

Tavasszal úgy látszott, puszta formalitás lesz a verseny. A demokratáknál Hillary Clinton, a kétszeres elnök, Bill Clinton felesége gyakorlatilag vetélytárs nélkül vezette a rangsort, a republikánusoknál pedig Jeb Bush látszott biztos befutónak – az ő családjában egyenesen két volt elnök is akad: az apja és a bátyja.

 

Bush halk szavú, kulturált, profi politikus, nyolc éven át volt kormányzó Floridában, szóval kipróbált ember; aki rá szavaz, nem vállal nagy kockázatot. Ráadásul azt gondolhatnánk, hogy megfelel az utóbbi években egyre aktívabb radikális republikánus mozgalom, a Teadélután ízlésének is, mivel határozottan ellenzi az abortuszt, és kormányzó korában megvonta az állami támogatást a Planned Parenthood (tervezett szülőség) nevű abortuszklinika-hálózattól. Ez mindjárt az egyik fő választási kampánytémának ígérkezett arra az esetre, ha a várakozásnak megfelelően Hillary Clinton lenne az ellenfél. Ő ugyanis nagy becsben tartja a Planned Parenthoodot. Az abortuszügy az egyre hevesebben dúló amerikai kultúrharc egyik fő terepe.

 

 

A republikánus táborban erősödnek azok, akik betiltanák, mindenesetre sok nőgyógyász lelkiismereti okokból nem vállalja a magzatelhajtást. Ezzel szemben a demokraták a szabadság próbakövének tartják, hogy megszakíthatja-e terhességét a nő. Az egyik fél „életpártinak” nevezi magát, a másik pedig „szabadválasztás-pártinak”. Az utóbbiaknak igen rosszul jött, hogy mint kiderült, a demokrata kormányzat több százmillió dolláros

JEB BUSH
"Jeb Bush halk szavú, kulturált, profi politikus, nyolc éven át volt Florida kormányzója, aki rá szavaz, nem vállal nagy kockázatot."

 támogatását élvező Planned Parenthood kereskedelmi tevékenységet folytat az abortumokból kinyert különböző szervekkel. Ez Clintonné asszonynak még nagyon rosszul jöhet a végelszámolásnál, akárki lesz is az ellenfél.

 

A celeb


De haladjunk sorjában. Jeb Busht a nyáron váratlan kihívás érte. Donald Trump milliárdos ingatlanvállalkozó azzal bocsátkozott a republikánus jelöltségért zajló küzdelembe, hogy nekitámadt a Latin-Amerikából érkező illegális bevándorlóknak. Kijelentette, hogy van közöttük rendes ember is, de nem a legjobbak érkeznek, hanem erőszaktevők és gyilkosok. Ha ő lesz az elnök, hát kitelepíti az összes illegális bevándorlót (nem lesz kis feladat: 11 millióan vannak!).

 

Ő keményfiú ugyanis. Nem úgy a többi aspiráns, aki szerinte csupa puhány alak, és ráadásul pénzes érdekcsoportok rabszolgái mind, miközben ő a saját pénzéből fedezi a kampányköltségeket. Ezzel két hónap alatt minden vetélytársát maga mögé utasította: a republikánus szavazók egyharmadát tudhatta a pártján, miközben a többi tizennégy jelölt mind tíz százalék alatt volt. (A magyar származású George Pataki volt New York-i kormányzó az 1 százalékot sem érte el.) Trump igazi celeb − olyannyira, hogy még harsány tévéműsort is vezetett éveken át, de már magánéleti története is kész valóságshow.

 

A teljes cikk a La femme 2015. téli számában olvasható.