"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A vörös bombázó

Égővörös hajzuhatagával, klasszikus szépségével, hibátlan alakjával Hollywood legragyogóbb filmcsillaga volt.

Fényképét magukkal vitték a hazájuktól távol harcoló amerikai katonák, sőt felragasztották – Hayworth tudta nélkül − a Bikini-atollon felrobbantott hidrogénbombára is. Mindent elért, amire vágyott, de a férfiakkal nem volt szerencséje.

 

Margarita Carmen Cansino néven született 1918-ban Brooklynban. Anyja révén félig ír, félig angol, apja révén spanyol zsidó családból származott. Anyja revütáncos, apja spanyoltáncos volt − belőle is táncost kívántak nevelni. „Attól kezdve, hogy talpra álltam, egyetlen végtelen tánclecke volt az életem” – emlékezett örömtelen gyerekkorára, amelyet zsarnok apja is megkeserített. Első és egyetlen randevújára sem engedte el egyedül: szemmel tartotta a szomszéd asztal mellől. A kemény családi dresszúra is közrejátszhatott

RITA HAYWORTH
"Tizenöt évesen még Rita Cansino néven statisztált, de hamarosan a Columbia Filmstúdióban találta magát."
házassági kudarcaiban. A szigorú fogságból minél előbb ki akart törni, tizenéves volt, amikor a Fox Stúdió vezetője betévedt apja színházába, és azonnal filmszerződést ajánlott az elbűvölő csitrinek. 

 

 

Tizenöt évesen még Rita Cansino néven statisztál, kisebb szerepeket játszik a táncos filmekben. Hogy ennél többre vigye, ahhoz először is kellett egy menedzser, aki bejuttatja a Columbia Filmstúdióba. Ennél mi sem volt egyszerűbb: tizenhét évesen hozzáment a nála 47 évvel idősebb Edward C. Judsonhoz, miután tisztázta, hogy csak az esküvő után hajlandó lefeküdni vele. Későbbi férjeitől is ugyanezt kívánta meg. Judson, a dörzsölt róka örömmel tett eleget a különös kívánságnak, élete legjobb befektetésének tekintette ifjú feleségét.

 

Szexistennő készül


Találkozása Harry Cohnnal, a Columbia mindenható főnökével sorsdöntő volt. A tapasztalt férfi, aki élet és halál ura volt a filmszakmában, azonnal meglátta a kis latin lányban a csiszolatlan gyémántot, és nyomban utasítást adott az átváltoztatására. Elsőként a nevét változtatták meg, anyja után Hayworth-re – akkortájt latin névvel nem lehetett volna sztár Amerikában. Ez után fájdalmas kezelésnek vetették alá: elektrolízissel gyökeresen kiirtották a halántékába dúsan benőtt fekete haját, majd vörösre festették. Cohn utasítására a stúdió titkos receptje alapján direkt neki keverték ki a mindenki által csodált, ticiánvörös

RITA HAYWORTH
"A Columbia főnökének utasítására, titkos recept alapján, direkt neki keverték ki a csodás ticiánvörös Hayworth-hajszínt."
Hayworth-hajszínt. Átalakított külsővel és új személyazonossággal már ő lehetett Hollywood új szexistennője, a vágyak titokzatos tárgya, aki képes fékezhetetlen szenvedélyeket kirobbantani a mozinézőkből.

 

A teljes cikk a La femme 2015. téli számában olvasható.