"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Felfedezésre váró vidéki romantika

A stressztől és munkamániától szenvedő városlakók egyre gyakrabban éreznek késztetést arra, hogy belekóstoljanak a nyugalmas vidéki életbe.

Kétségtelen, hogy az emberi társadalom egyre jobban elidegenedik a természettől. Ennek következtében azonban nem csupán környezetünket tesszük tönkre, de önmagunknak is ártunk. Egyes pszichológusok szerint az említett jelenség tehető felelőssé a legtöbb lelki, illetve testi problémáért, a folyamat ugyanis depresszióhoz, megnövekedett stresszhez és szorongáshoz vezet. Talán emiatt lesz egyre népszerűbb a vidéki turizmus szerte a világon. Ez a nyaralási forma nagyszerű lehetőséget kínál a kikapcsolódásra és a feltöltődésre. Az utazók így felfedezhetik a világ egy kevésbé ismert oldalát, melyet ritkán említenek az utazási könyvek, illetve magazinok oldalain. A rehabilitációs hatású falusi turizmus lehetőséget kínál arra, hogy belekóstoljunk a vidéki vendéglátásba, megismerjük a tájegység életét és kultúráját, újjáépítsük kapcsolatunkat a természettel, és visszatérjünk egy rövid időre a gyökerekhez.

 

 Tróodosz-hegység, Ciprus 

 

Míg Ciprusban nyáron a tengerparton pihenhetünk, addig télen a hegyekben síelhetünk. A monda szerint a vulkanikus eredetű Tróodosz úgy emelkedett ki a földből, mint Aphrodité a habokból. Ezen a festői hegyes-völgyes vidéken megannyi kis hangulatos falu várja, hogy felfedezzük. A friss hegyi levegő menedéket nyújt a helyieknek a nyári forróság elől, ezért az itt élők előszeretettel választják a Tróodoszt üdülés céljából. A szőlőskertek, macskaköves kis utcák, illetve teraszos lejtők a táj meghatározó részei. A 700 méter magasan fekvő Omodost kanyargós utcák, narancs- és citromfák és a helyiek vendégszerető gondoskodása jellemzi.


Ebben a kis faluban biztosan akad olyan helyi lakos, aki megpróbál beinvitálni minket, hogy tekintsük meg otthonát, vagy kóstoljuk meg Ciprus egyik különlegességét, a házi készítésű édes mazsolabort. A Lania nevű kis falu, amely a Commandaria desszertbor-gyártásáról híres, egy másik rejtett gyöngyszem a Tróodoszban. A falu állítólag Dionüszosz, a bor istenének lányáról kapta a nevét. Az 575 méteres tengerszint feletti magasságból nagyszerű kilátás nyílik a dimbes-dombos tájra.

 

Elzász csodái, Franciaország


Colmar közelében három nagyobb festői falu helyezkedik el Eguisheim, Riquewihr és Kaysersberg, de rajtuk kívül még több tucat kisebb falu közül válogathatunk. Riquewihr az egyik legszebb község Franciaországban, féltve őrzött középkori és reneszánsz hely, ahol a házak, az udvarok és az erődítmények a 13., 15. és 17. századból származnak. Érdemes gyalogosan felfedezni a falut, a macskaköves kis utcák minden szeglete meglepetést rejt.

A Rue du General de Gaulle Kaysersberg egyik legélénkebb utcája. Számos kávézó, üzlet és régi favázas ház sorakozik egymás mellett, néhány közülük olyan, mintha egyenesen egy meséből termett volna előttünk. Az egyik legfigyelemreméltóbb építészeti csoda itt a gótikus Szent Croix-templom 1235-ből, sas- és sellőmotívumokkal falain, melyeket a lombardok ihlettek. Kaysersberg igazán népszerű idegenforgalmi központ, melyen a középkor és a reneszánsz is nyomot hagyott. Leginkább az itt megrendezett éves borfesztiválról és jellegzetes elzászi hangulatáról híres.

 

 

Agroturizmus Toszkánában, Olaszország

 

Olaszországban, a gyönyörű, napsütötte Toszkán régióban töretlen népszerűségnek örvend az agroturizmus, amelynek keretében az utazók egy hamisítatlan olasz parasztházban tölthetik vakációjukat. A vendéglátó családok bemutatják a szőlő-, illetve olívaszüretelés fortélyait, miközben betekintést engednek mindennapjaikba.

 

Az olasz vidéken számtalan nagyszerű szabadidős tevékenység várja az érdeklődőket a lovaglástól a hegyi kerékpározáson és borkóstoláson át egészen a hegymászásig, illetve a toszkán főzőleckékig. A legtöbb parasztházhoz medence is tartozik, így a turisták bármikor felfrissülhetnek a nyári hőségben.


 

 

Cotswolds, Anglia ékszerdoboza


Ha az angol vidék romantikus hangulatát szeretnénk megismerni, keresve sem találhatnánk megfelelőbb helyet Cotswoldsnál! Ez a terület számtalan bájos kis falunak ad otthont, melyet a nádfedeles házak, a mézszínű kúriák és a zöldellő dimbes-dombos vidék tesz különlegessé. Cotswolds olyan, mintha egy Miss Marple-regénybe csöppentünk volna, a régi, hagyományos stílusú házak sajátos jelleget kölcsönöznek a tájnak. A virágzó középkori gyapjúkereskedelem gazdagságot és jólétet hagyományozott a régióra, ami lehetővé tette a szebbnél szebb épületek elterjedését a környéken. A legelőket itt a mai napig főként birkatenyésztésre használják. 1966-ban „Kiemelkedő természeti szépségű térségnek” nyilvánították Cotswoldsot, mely egyben a második legnagyobb védett terület Angliában, a Cumbria megyei Tóvidék után. A környék nagyszerű lehetőséget kínál a kirándulásra, túrázásra. Emellett kipróbálhatjuk azt is, milyen az igazi hagyományos angol ebéd, vagy ellátogathatunk a számtalan piac egyikére, ahol különleges pitéket, illetve egyéb helyi ételeket és hozzávalókat szerezhetünk be. Ha erre járunk, mindenképpen látogassunk el a Gloucester-katedrálishoz, a Sudeley-kastélyhoz, vagy a Tewkesbury-apátsághoz.