"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Trend az edzőteremben

Úgy tűnik lejárt a kondigépek ideje. Az újgenerációs edzésformák hatékonyak és szórakoztatók egyben!

Zumba, spinning, TRX, CrossFit. Csupán néhány az elmúlt évek kedvenc fitnesztrendjei közül, melyeknek nem csupán az alakformálásban vehettük hasznát, de segítségükkel még jól is szórakoztunk. A közelmúltban robbanásszerűen megnőtt a különböző mozgásformák száma, aminek köszönhetően bárki megtalálhatja a számára megfelelő sporttevékenységet. Mostanra nincs mentségük azoknak sem, akik korábban a kondigépek unalmas, illetve monoton jellegére hivatkozva bújtak ki a mozgás alól. De mit is kell tudnunk az új kedvencekről?  

 

Hulafit


Mászóka, ugróiskola, hulahoppkarika. A játszótéri játékok kétségtelenül nagyszerű eszközt jelentenek az alakformáláshoz. Ezt a tényt Anna és Rowan Byrne is felismerte, és 2013-ban úgy döntöttek, létrehoznak egy sportot, amelynek mozdulatai teljes egészében a hulahoppkarika köré szerveződnek. Mostanra a Hulafit London egyik legnagyobb kedvence! Hivatalos honalapja szerint azzal a céllal jött létre, hogy összeköthessük a kellemeset a hasznossal, így edzés közben szórakozhassunk.

A hulahoppkarikával végzett mozgásnak számtalan előnye lehet egészségünkre és szépségünkre nézve. Többek között javítja a hangulatot, az egyensúlyt, valamint az erőnlétet. Emellett keresve sem találhatnánk ennél jobb módszert, ha szeretnénk megszabadulni a csípőre, illetve a hasra rakódott zsírfeleslegtől. Ha mindez nem volna elég, egyes szakértők szerint 10 percnyi hulahoppkarikázással akár 100 kalória is elégethető!

 

Voga


A voga tulajdonképpen a divat, a jóga és a pózolás hármasából jött létre. Maga a kifejezés a voguing szóból ered, mely a 80-as években született meg. A kifejezést jól illusztrálja Madonna Vogue című videoklipje, melynek táncmozdulatai alapozták meg tulajdonképpen az új fitneszőrületet. Az ötlet Juliet Murrelltől, az egykori divat- és díszlettervezőtől származik, akit jógaoktatóként régóta foglalkoztat a gondolat, hogyan lehet egyesíteni a cardiót a jógával.

Mint mondja, imádja a jógát, a divatot és a zenét, ezért szerette volna kombinálni őket, hogy így egyszerre hódolhasson kedvenceinek. A Murrell által vezetett edzésekhez a 80-as évek legnagyobb slágerei biztosítják a jó hangulatot. Szerinte ez edzés helyett sokkal inkább olyan, mint egy bulizós este a barátnőkkel, amikor táncolunk és szórakozunk. A mozgásforma előnye, hogy intenzív, akár egy kimerítő cardioedzés, ugyanakkor a koreográfia és a jógamozdulatok miatt pontosságot és odafigyelést igényel.

 

Ahogy a sztárok csinálják


A legújabb fitneszforma nem kevesebbet ígér, mint, hogy megtanít úgy táncolni, ahogyan a videoklipekben szereplő popsztárok csinálják. A Seen on screen Bonnie Parsons profi táncosnak és csapatának köszönhetően jött létre. Parsons olyan nagy sztárok klipjeiben szerepelt, mint a Florence & the Machine, Kelly Rowland vagy a JLS. A táncos szerint a mozdulatoknak köszönhetően nem csupán a felesleges kilóktól szabadulhatunk meg, de egyúttal önbizalmunkon is javíthatunk. Az órák pilatesszerű mozdulatokkal kezdődnek, majd következik a cardioalapú bemelegítés. Ezután pedig belevethetjük magunkat a koreográfiába. Az oktatók állítják, hogy egy-egy ilyen 90 perces órán akár 400 kalóriát is elégethetünk, és közben elsajátíthatjuk Beyoncé vagy Rihanna mozdulatait.

 

Arcjóga a ráncok ellen


Ahogy a testünknek, úgy az arcunknak is szüksége van rendszeres edzésre ahhoz, hogy megőrizzük fiatalos külsőnket. Danielle Collins arcjógaszakértő kidolgozott egy 20 perces programot, melyet naponta egyszer, egy héten hat alkalommal kell végezni a megfelelő anti-aging hatás elérése érdekében. A gyakorlatok arctornából, masszázsból, akupresszúrából, valamint különböző jógamozdulatokból állnak össze. Collins szerint a rendszeres arcjóga segít enyhíteni a ráncokat és a szarkalábakat, megszünteti a fejfájást, emellett feszesebb bőrt, illetve üdébb bőrszínt eredményez. Mint mondja, ahogyan erősödnek az arcban és a nyakban található izmok, úgy feszülnek meg a ráncok is. A tornát kiegészítő masszázs javítja a vérkeringést, és mérsékli a szem alatti táskákat, illetve sötét karikákat.

 

Balett és cardio egyben


Az egyre népszerűbb cardiobalett edzésforma a balett mozdulataira épül, ugyanakkor cardiokomponenseket is tartalmaz. Az új fitneszőrület teljes testedzést tesz lehetővé, javítja az állóképséget, alakformáló, szálkásító és zsírégető. Bár az edzés alapját kecses balettmozdulatok adják, az órák merőben eltérnek a klasszikus balettől. Ezúttal ugyanis rendkívül dinamikus sportról van szó, mely jó hatással van a mozgáskoordinációra és a testtartásra is.

 

Viselhető technológia


Van, aki szerint a jövő az intelligens ruháké: az egyes darabokban elhelyezett szenzorok mérik a viselő fizikai és egészségi állapotát. Egyes sportruházati cégek már ma is gyártanak olyan sportruhákat, amelyek képesek erre. Rebeccah Pailes-Friedman, a Pratt Institute professzora az intelligens textíliák és a hordható technológia egyik legjelentősebb kutatója. Rebeccah régóta foglalkozik sportruházati designnal és formatervezéssel, éppen ezért pontosan tudja, mennyire fontos, hogy a testünk szorosan és tökéletes harmóniában működjön együtt a ruhával. A teljesítménynövelő intelligens ruhák jelentős szerepet játszanak a sportban és a hadiparban. Vannak anyagok, amelyek segítenek szabályozni a testhőmérsékletet, kontroll alatt tartják az izomrezgéseket, ezáltal fokozzák viselőjük teljesítményét.