"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Kertnézőben a világ körül

Tavaszi összeállításunk harangvirágok, nárciszok és magnóliák sokszínű világába kalauzol. Gyönyörködjünk bennük, akár otthon ülve!

Áprilistól nyár végéig bódító színek és illatok töltik be a réteket-mezőket a világ legkülönbözőbb pontjain. Van, ahol tulipán, máshol levendula borítja be a földet, egy azonban közös mindegyikben: a látvány minden estben lélegzetelállító! Nem csoda, hogy ilyenkor legtöbben a szabadba vágyunk, és ha az időnk, na meg a pénztárcánk engedi, befizetünk egy utazásra is. Ennek szellemében mostanra egyre népszerűbbek a természet közelségét kínáló külföldi kerttúrák, melyek során felfedezhetjük az olasz tavak, Hollandia, Madeira, Anglia, vagy éppen Franciaország legszebb kertjeit! A tavaszi szezonban ezeknek a helyeknek teljesen új arcát ismerhetjük meg, és ha megfelelő időben érkezünk, olyan különleges természeti jelenségek tanúi lehetünk, amelyek megcsodálására az embernek ritkán adódik lehetősége. A most következő helyeket érdemes felkeresni, ha tavasszal kerttúrára adjuk a fejünket!

 

Kertkülönlegességek Olaszországban


Ha Olaszországot választjuk úti célul, a legjobb, ha Észak-Olaszországba vesszük az irányt. Mára több kerttúrával foglalkozó cég is kínál olyan körutakat, melyeken feltérképezhetjük a Lago Maggiore, a Comói-tó és a Borromei-szigetek legpompásabb kertjeit. A Comói-tó egyik gyöngyszeme a Villa del Balbianello, mely olyan filmek forgatási helyszínéül szolgált, mint a Casino Royal, vagy a Star Wars: A klónok támadása. A tóparton található 17. századi olasz villa aprólékosan kidolgozott teraszos kertjeiről híres. A villából lenyűgöző kilátás nyílik a vidékre, mely az olasz arisztokrácia kedvelt nyaralóhelye.

 

 

A Lago Maggiore szintén gyakori turistacélpont a világhírű kertművészet miatt. Többek között itt található az Isola Madre-sziget is, mely Olaszország egyik legrégebbi botanikus kertjének ad otthont. A szigetek mikroklímája kedvez a ritka szubtrópusi növényeknek, egzotikus virágoknak, valamint a tarka madaraknak is, amitől úgy érezhetjük, hogy igazi trópusi paradicsomba csöppentünk.  

 

Az angliai kertkultúra legjava


Az angol tájépítész, Lancelot „Capability” Brown születésének 300. évfordulója alkalmából a legnagyobb kerttúrákkal foglalkozó cégek több kirándulást is terveznek idén az angol vidékre. Brown egyedi stílusa erőteljes hatást gyakorolt az angol kerthagyományra, emellett pedig alapjaiban változtatta a kert- és parktervezést. Brown legjellegzetesebb munkái között tartják számon Compton Verney-t, Ragley Hallt, Croome Courtot, Bowood House-t és a Prior Parkot. Az egyes parkok megtervezésében Brown két fontos elvet tartott szem előtt: a gyakorlatiasságot és az eleganciát. Szempont volt még emellett, hogy a kert ne tűnjön mesterségesnek, a természetes környezetet idézze meg. Parkjai végtelennek hatnak, és természetes összehatásukat nem zavarja meg kerítés. Az általa létrehozott tájakat rejtett árkokkal választotta el a külvilágtól, amelyek megvédték a területet a vadállatoktól. 

 

 

Hollandia legszebb arca


Habár virágnyelven a tulipán a reménytelen szerelem szimbóluma, Keukenhof láthatóan tele van szeretettel. Egyesek szerint ez világ legszebb tavaszi kertje, mely az elmúlt hét évtizedben több mint 50 millió látogatót vonzott. A dubai Csodák kertje után ez a második legnagyobb kert a világon, melyet 1949-ben alapított az akkori polgármester, azzal a céllal, hogy létrehozzanak egy kiállítást, ahol az Európa és Hollandia különböző részeiről érkező termelők bemutathatják hibridjeiket, és hozzájárulhatnak a holland export népszerűsítéséhez. Manapság Hollandia a legnagyobb virágexportőr a Földön. A Lisse közelében fekvő parkban több mint 32 hektárnyi gyönyörű virág, többségében tulipán virít. Keukenhofban többfajta stílusú kert található: angol-, japán-, történelmi kert és természetes növényi élőhelyeket bemutató kert is, melyek mindegyikét érdemes meglátogatni, ha errefelé járunk.

 

 

Cseresznyevirágzáskor Japánban


Japánban kétségtelenül a tavasz az egyik legszebb időszak. Ilyekor a cseresznyefák virágba borulnak, és rózsaszín, fehér színekben pompáznak a kertek. A cseresznyevirágzás rendszerint Okinavában veszi kezdetét január, február tájékán, márciusban és áprilisban halad keresztül Japán középső részén, és késő májusban ér véget Hokkaidóban. Hokkaidóban a szilva és a cseresznye általában egyszerre virágzik. Ha erre járunk, érdemes ellátogatni a Gorjokaku parkba, melynek helyén eredetileg egy nyugati stílusú erőd állt. Mára a csillag alakzatú erőd romjait gyönyörű rózsaszín cseresznyefák borítják. A Tohoku régióban található Hiroszaki-kastély parkja szintén Japán egyik kedvelt cseresznyevirág-néző helye. A kastély egykor a Cugaru család birtokában állt, több mint 49 hektár széles, és körülbelül 2600 cseresznyefának ad otthont.

 

 

Andalúzia kincsei  


Andalúzia számtalan különleges és változatos belső udvarnak és kertnek ad otthont. A Granadától északkeletre található Alhambra például lenyűgöző kertkomplexummal rendelkezik. A mór építésű erőd és palota az UNESCO Világörökségének része. Vele szemben épült fel a Generalife-palota, melynek belső udvara lenyűgöző kertet rejt. Itt paradicsomi környezet, mediterrán növények, lenyűgöző teraszok és szökőkutak fogadják az látogatókat. A sevillai Alcazar királyi palota szintén figyelmet érdemel. Ez a gyönyörű vár szintén az UNESCO Világörökség része, egyben Európa legrégebbi még használatban lévő királyi kastélya. Ám nem csupán a várat érdemes megtekintetni, hanem körülötte a kerteket is, melyek több mint 170 növényfajnak adnak otthont, köztük pálmafáknak, narancsfáknak, citromfáknak, valamint jázmin- és mirtuszbokroknak.