"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Világsikerű kiállítás a Millenárison

Elindult a Gooól!, a világ futballtörténetének legátfogóbb bemutatója, benne az Aranycsapat összes elérhető relikviáival.

Futball-lázban ég az egész kontinens, s miközben a hazai válogatott újra felrajzolta a magyar focit Európa térképére, Budapestre megérkezett a világ legnagyobb futballrelikvia-gyűjteménye: kiállítás, amely bemutatja régi korok és napjaink legnagyobb játékosait, legizgalmasabb pillanatait, emlékezetes tárgyait. Ezzel párhuzamosan egy fantasztikus dinoszauruszkiállítás is kezdetét veszi – bár nem fociznak, de ettől még nagyon lehet szeretni őket. 

 

Itthon soha nem látott, egyedülálló futballkiállítás látható a Millenárison két hónapon keresztül. A nemzetközi labdarúgás legátfogóbb bemutatóján a foci történetének legnagyobb játékosai, legizgalmasabb pillanatai kerülnek egy helyre különböző relikviák révén. Megismerhetjük például minden idők 90 legjobb játékosát, és megcsodálhatunk egy páratlan mezgyűjteményt is, mindemellett csapatok dicsőségét zengő eredeti kupák hirdetik a foci mindenkori sikerét. A nemzetközi felhozatalban természetesen ott vannak az ismét fénylő csillagként tündöklő magyar labdarúgás  emlékei.

 

 

Ahogy végigmegyünk a kiállításon, újra felcsendül a Ria-Ria-Hungária, amikor meglátjuk például az 1966-os 3:1-re végződő magyar–brazil mérkőzés 25. évfordulójára Mátrai Sándornak adományozott emlékplakettet és az 1954. december 15-én lejátszott, döntetlenre végződött Chelsea–Vörös Lobogó emléktárgyát. Ki gondolná – és ez is kiderül a kiállításon – hogy az Adidas a magyarok elleni 1954-es VB-döntőn lett igazi világcég, és 1964 óta a magyar válogatott szerelésének szállítója is. A legendás világbajnoki cipőmodell, a hozzá tartozó táskával  Fritz Walter, az 54-es VB-győztes német csapat kapitányának különleges ajándéka volt – ez is látható majd a Millenárison. Mint ahogy itt sorjáznak a legnagyobb nevek is: Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor – az azóta a BBC által is a valaha volt legjobb csapatnak kikiáltott Aranycsapat, és a hozzájuk köthető emlékek. Látható például a magyar olimpikonoknak az 1952-es, 16 magyar aranyérmet hozó helsinki olimpián viselt formaruhája. Ezen az ötkarikás játékon nyert a nemzeti válogatottunk is,  kiérdemelve Szepesi Györgytől, a legendás riportertől az Aranycsapat nevet, melynek olimpiai aranyérme, világbajnoki ezüstérme és Európa Kupa-aranyérme is megtekinthető lesz. A Puskás Intézet jóvoltából megcsodálhatjuk a legendás Puskás 1952-es futballcipőjét és a Real Madridnál töltött éveiből származó páratlan ereklyéket, de tucatjával hirdetik majd az egyéb emlékek is a dicső múltat a hazai futball történetéből s a világ legjobb csapatainak emlékezetes pillanatairól. 

 

A Gooól! kiállításon kipróbálhatjuk azt is, mennyire vagyunk szakértői a futballnak: egy applikáció segítségével összeállíthatjuk  saját álomcsapatunkat, és tesztmeccsen mérhetjük fel a csapat tudását. Ha csapatunk nem jól szerepel, sebaj, a tévé előtt oszthatunk majd a tanácsokat Gerának, Dzsudzsáknak, Szalaynak vagy Királynak, akik már eddigi teljesítményükkel is kiérdemelnének egy főhelyet a sportág legjobbjai között a Gooól! kiállításon. Ráadásul a Football Factor jóvoltából a kiállítás jegyvásárlói között a kiállítást követően a szervezők kisorsolnak egy darab magyar válogatottmezt.

 

Őskori állatkert


Ezzel párhuzamosan a Millenáris egy másik kiállítást is bemutat: a Living dinosaurs – Őskori állatkert tárlatát a világ eddig 26 országában nyolcmilliónál is többen látták, most végre hozzánk is elérkezett az őskor félelmetes lényeit bemutató gyűjtemény. A kiállítás során megismerkedhetünk több mint 25 fajta dinoszaurusszal, több dínót eredeti nagyságában láthatunk, és lesznek, amelyek mozogva, hangeffektekkel teszik élethűbbé a találkozás élményét. A gyermekek interaktív módon ismerkedhetnek meg a fenevadakkal, bővíthetik ismereteiket. A dinoszauruszok mellett pedig a jégkorszak meghatározó állatait, különleges lényeit is megcsodálhatják majd.