"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A kortárs költészet nyomában

A költők nem haltak ki, versek ma is születnek, hogyan gondozzuk ezt a csodálatos művészeti ágat?

A modern technika a költészet műfaját is átformálta. Ma már könnyebb nyilvánossá tenni gondolatainkat, megosztani alkotásainkat a világháló segítségével. Rengeteg weboldal áll rendelkezésre azok számára, akik publikálni szeretnék az interneten műveiket. Ezeken az oldalakon a versíró kritikához jut egy-egy írásával kapcsolatban, így fejlődhet, tapasztalatokat szerezhet. Izgalmas lehetőséget kap arra is, hogy egy portálon szerepeljen ismertebb mai alkotókkal. A műkedvelő közönség pedig könnyen megtalálhatja a számára legkedvesebb alkotásokat.

 

Irodalmi pályázatok

 

A magyar nyelv választékos módot nyújt érzéseink, gondolataink kifejezésére. Azonban nem feltétlenül kell ezeket az írásokat megosztanunk másokkal. Nem kell mindenkinek költővé válnia, csupán azért, mert jól csengő szavakat használva, össze tud rakni egypár rímmel végződő versszakot. Mégis akadnak közöttünk csiszolatlan gyémántok. Ahhoz, hogy őket megismerhessük, kitűnő lehetőséget nyújtanak az irodalmi pályázatok. Aki végre „kiemelte fiókjából” verseit, és szeretné komolyabban megmérettetni magát, többféle kiírásból választhat. Műfaji és tartalmi megkötések között lehet megtalálni a megfelelő pályázatot, mely lehet nevezési díjköteles vagy ingyenes is. A nyeremény lehet megjelenési lehetőség antológiákban, vagy akár egyéni kötetben is.

 

 

 

Ki olvas manapság verset?

 

A versek fontossága napjainkban sem elhanyagolható. Élvezésének módjai változtak meg, hiszen ritkábban emelünk le a polcról egy-egy verseskötetet, inkább e-book formájában, vagy az interneten böngészve olvassuk őket, vagy épp idézetként találunk rá a közösségi oldalakon. A mai fiatalok továbbra is olvasnak a nagy magyar költőktől, és kedvencük is akad közöttük. Hozzájuk közelebb állhatnának a kortárs művek, melyeket az irodalmi tanulmányaik során sajnos csekély mértékben ismerhettek meg, így megértésük is nehézséget jelenthet számukra. Talán ez okozhatja a hatalmas szakadékot is a klasszikus és a kortárs alkotások népszerűsége között. Az iskolában megtanuljuk elemezni a klasszikus verseket, hozzászokva a rímekhez, hasonlatokhoz. A mai alkotók azonban szeretnének valami egyedit, különlegeset létrehozni, amit sajnos egy klasszikus műveken felnőtt ember nehezen fejt meg.

 

 

A közösségi oldalak szerepe a mai irodalmi életben

 

Több olyan csoport létezik, amelyben költők osztják meg aktuális verseiket. Folyamatosan olvashatunk jobbnál jobb verseket, azonban itt is fontos, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására. Gyakran előfordul ugyanis az ilyen oldalakkal, hogy nincsenek jól moderálva, így ömlesztve áradnak az alkotások, és egy idő után már nem szívesen követjük az oldalon frissített történéseket. Természetesen akadnak pozitív példák is. A legnépszerűbb oldalak között találjuk a Mindennapi kortárs magyar verset, melynek több mint tizenkétezer kedvetője van. Függetlenül attól, hogy ismert vagy sem a vers írója, alkotása megtalálja az utat a műkedvelő közönséghez.

 

 

Felolvasóestek vagy slam poetry

 

A különböző fórumokon kívül kellemes elfoglaltságot találhatunk, ha megjelenünk különböző irodalmi rendezvényeken. A klasszikus felolvasóesteken megismerkedhetünk a jelen irodalmi életének művészeivel, verseiket saját előadásukban hallhatjuk, ami különleges élményt nyújthat, hiszen saját gondolatvilágukat a leghitelesebben ők tolmácsolják.


Ma már léteznek versszínházak is, ahol az irodalom, a zene, a színház és a képzőművészet egyesül. Olykor irodalmi alakok életét mutatja be az előadás, máskor pedig a gondolkodni, érezni vágyó értelmiség számára kínál izgalmas élményt. A mai ifjúsághoz azonban a legközelebb álló műfaj a slam poetry, amely a nyolcvanas években kezdett kibontakozni, és mára az előadó-művészet egyik szókimondó ága lett. Nehezen besorolható, hiszen nincs kötelező kötött ütemezés, nincs előre megírt forgatókönyv, viszont aktuális témákról szól a jelen emberének. Előre meghirdetett időpontokon tartanak slam poetry esteket. A közönség soraiból jelentkező előadók olvassák fel vagy fejből adják elő mondandójukat, az utcai nyelvének stílusában.

 

Pár éve az olvasás népszerűsítése érdekében jött létre egy remek kezdeményezés, Az olvasás éjszakája elnevezésű, évente megrendezett program. Több helyszínen tartanak felolvasásokat, előadásokat, zenés irodalmi rendezvényeket: különleges estét, különleges emberekkel azoknak, akik még hisznek a szavak erejében.