"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Kerékpártúrák hazánk legszebb tájain

A biciklizés nem csupán sport, hanem aktív kikapcsolódás. Jó levegőn, gyönyörű tájakon.

A kerékpártúrák nagyszerű lehetőséget kínálnak egy család vagy egy baráti társaság számára a kikapcsolódásra, emellett utat nyitnak számunkra hazánk szebbnél szebb tájainak megismerésére. A tömegközlekedés ma már felkészült erre, a vonatok alkalmasak a biciklik szállítására, így a kerékpárútvonalak megközelítése könnyebbé vált, nem okoz többé problémát azok számára sem, akik nem autóval közlekednek. Nagy vizeink környéke látványos és maradandó élményt nyújthat egy-egy kerékpártúra alkalmával.

 

Balatoni kerülés

 

Beköszöntött az ősz, de nem kell lemondanunk a balatoni élményekről. Csodálatos lehetőséget kínál erre a Balatonkerülő kerékpártúra, amelyet egyénileg és szervezetten is megtehetünk. A Balatonig eljuttathatjuk a kerékpárt autóval autópályán, vagy vonattal, amely egyenesen a magyar tengerig visz el. A 210-230 kilométeres távot feloszthatjuk állóképességünk szerint több napra. Eldönthetjük, hogy kizárólag kerékpározni szeretnénk, vagy esetleg a nevezetességeket is megtekintenénk túránk során. Amennyiben az utóbbit választjuk, érdemes ezt is belekalkulálva előre tervezni, és szállást foglalni.

 

A környéken számtalan látványosság keresztezheti utunkat. Balatonszentgyörgy határában kis kitérővel a Csillagvárba juthatunk, amely egykor a Festetics grófok vadászháza volt. Fonyódon megtekinthetjük a Balaton leghosszabb mólójával rendelkező kikötőt, Balatonbogláron pedig élvezhetjük a kilátást a várdombi kilátóról. A nevezetességek sora azonban itt még korántsem ért véget. Balatonszemesen a barokk műemléképület, a Postamúzeum, Balatonszárszón a József Attila Emlékmúzeum, Balatonföldváron pedig a Kandó Kálmán-villa vár minket.

Bár hosszú kerékpárútról van szó, nem kell aggódnunk az emelkedők miatt, az út többnyire parti sávon halad, miközben a Balaton csodálatos látvánnyal kápráztatja el a túrázót. Az olyan forgalmas helyeken, mint Siófokon a Petőfi sétány, Balatonfüreden a Tagore sétány, vagy Révfülöpön a Császári strand, némileg lassabban lehet haladni, hiszen a járókelők is használják a kerékpárutat.  

 

Azoknak sem kell lemondaniuk az élményről, akik nem tudnak ekkora távot megtenni akár idő, akár erőnlét hiányában: nekik találták ki ugyanis a „balatoni félkört”. Tihany és Szántód között komppal is közlekedhetünk, lerövidítve a kört, például Siófoktól Siófokig megkerülve a Balaton keleti medencéjét. Ha igazán bevállalósak vagyunk és több napos túrát tervezünk, ma már a fővárosból indulva, kerékpáron tekerhetünk el a Balatonig.

 

Velencei-tó kerékpárút

 

A Velencei-tó környéke családi kerékpártúrákhoz is kiváló lehetőség, hiszen könnyű nehézségi fokú, és hossza is csupán 31 kilométer, amit sík vidéken kell megtennünk.

 

Gárdonyról Velencére érkezik a túrázó. Itt érdemes felsétálni a Bence-hegyre, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Velencei-tóra. Ha utunkat az autópálya melletti földúton folytatjuk, elérünk a Doni Emlékműig, ahonnan csupán egy kilométerre fekszik a Katonai Emlékpark a Mészeg-hegyen. Sukorón megtekinthető a Néprajzi ház és a Pákozd–Sukoró Arborétum, ahol megismerkedhetünk a Velencei-tó állat- és növényvilágával. Pákozdot elhagyva Dinnyésre érünk, onnan pedig Agárdra. Ha erre járunk, érdemes Gárdonyi Géza szülőházát felkeresnünk, melyet mára múzeummá alakítottak.

 

Tisza-tavi kerékpártúra

 

A Tisza-tavi túrát kezdő kirándulók is bátran megkísérelhetik, mivel sík terepen viszonylag rövidebb, 64 kilométer távot kell csupán megtenni. A körúton megcsodálhatjuk a Tisza-tó környékének élővilágát.

Kisköréről indul a túra, Abádszalókon át Tiszafüredre, de érdemes egy kis kitérőt tenni Poroszlón, a Tisza-tavi Vízisétányra. Utóbbi egy másfél kilométer hosszú fahídrendszer, amely körbefut egy kis belső tavon. Poroszlót elhagyva Sarudra vezet az út, végül Tiszanána-Dinnyéshát után a körtúra végére érünk Kiskörére, ahol megtekinthetjük a Kiskörei Hallépcsőt. Ennek érdekessége, hogy folyamatos ökológiai kapcsolatot biztosít a Tisza-tó és a Tisza folyó között.

 

Mielőtt túrázni indulunk, legyünk felkészültek! Mindenképpen nézzünk utána, hol található útközben szerviz, és legyen mindig B tervünk arra az esetre, ha váratlanul rosszra fordulna az idő, netán kilyukadna a kerék. A kirándulás előtt kerékpárt is érdemes alaposan ellenőriztetni, hogy kevesebb meglepetés érjen minket, és nyugodtan vághassunk neki a biciklis kalandnak!

 

Nem kizárólag nagy tavaink körül találunk jól kiépített, gyönyörű természeti vagy épített látnivalókban gazdag kerékpárútvonalat. Merítünk bátran ötleteket az Aktív Magyarország weboldal tájegységek szerint válogatható, távban és nehézségi szintben is rendkívül gazdag kínálatából.