"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Okos világ

Smart citykkel, okos otthonokkal, vezető nélküli elektromos autókkal érkezik a mába a holnap.

Olykor futurisztikus, olykor könnyen elképzelhető ötletek, tervek, melyek egy része talán már valóság, ám másik része sem a fantázia világába tartozik, hanem maga a jövő.

 

Hajtóművekkel felszerelt, sárga taxijában repül New York felhőkarcolói között Bruce Willis Luc Besson csaknem húsz évvel ezelőtti játékfilmjében, Az ötödik elemben. Az ironikus sci-fi a XXIII. századba repít minket, ahol a jármű vezetője fedélzeti számítógépével beszélget, mely indulás előtt arra is figyelmezeti, milyen kevés pontja maradt jogosítványán. A filmesek látványos világukhoz a XX. század végének épületeit, tárgyait emelték át a jövőbe, jelenükből következtettek arra, hogyan is élhetünk majd pár száz év múlva. De a taxik, a fegyverek, az autós üldözéses jelenetek mintha csak a jelenre koncentrálnának, s zárójelbe tennék a jövőt. Ellentétben azokkal az építészekkel, akik tervezőasztalukon a jövő világát képzelik el.

 

 

Futurisztikus álmok


Vincent Callebaut neves belga építész például Rio de Janeiróban valósítaná meg futurisztikus álmát, Párizs városképét pedig teljesen átformálná. Rio partjaival szemben hozná létre Aequorea fantázianevű városrészét: úszó ökoszigeteket, rajtuk dizájnos ökoházakat képzel el a tengerre. Az egyenként húszezer lakót befogadó szigetek óriáshajókhoz hasonlóan úsznának a víz felszínén. Külső vázukat a vízből nyert kalcium-karbonátból, építőelemeiket az óceánokon úszó műanyag hulladékból nyert különleges anyagból alakítaná ki. A környezetbarát szerkezet a természetes meszesedés folyamatával önmagát építené tovább.

 

A házakhoz az energiát részben biolumineszcenciával nyerné, vagyis fényt kibocsátó algák és más, velük szimbiózisban élő mikroorganizmusok oxidációjából. A világítást és a klímaberendezéseket megújuló energiával működtetnék. A víz alatti aquafarmokon fehérjében és vitaminokban gazdag algákat termesztene, a sziget felszínén a lakók konyhakertekben, gyümölcsösökben önellátó módon termelnék maguknak az élelmiszert. Az ivó- és öntözővizet a tenger sós vízéből nyernék, a műanyaghulladékot biológiai lebontó konténerekben és újrahasznosító üzemekben alakítanák át. A szigetek közösségi tereit a tervező ötszáz méter átmérőjű dómokban képzeli el, melyeket mangrovefák vennének körbe. Mindezzel megteremtené a fenntartható tengeri építészetet, miközben hozzájárulna a tenger megtisztításához is. Az ökováros természetesen száz százalékban környezetbarát lenne.

PÁRIZS
Párizs fotoszintézis-tornyainak falaira zöldalga-bioreaktorokat telepítene a belga építész, Rio partjaival szemben pedig úszó ökoszigeteket építene.

 

Vincent Callebaut 2050-re képzeli el e riói csodát, de ugyanakkorra még több csodát álmodik Párizsba. Ma a 210 méter magas felhőkarcoló a Montparnasse városrész legjellegzetesebb épülete. A belga álmaiban további, úgynevezett fotoszintézis-tornyok magasodnának a kerületben, melyek falaira zöldalga-bioreaktorokat telepítene. 

 

Írásunk folytatása a La femme Jövőnk című különszámában olvasható!