"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

5 hely, ahová 2012-ben érdemes elutaznod

Melyek azok a célpontok, amiket most kezd felfedezni a világ, és melyek azok a jól ismert helyek, ahová idén újra érdemes ellátogatni?

A The New York Times idén is összeállította a kihagyhatatlan úti célok listáját, olyan országok és városok rangsorát, amelyek valamilyen aktuális oknál fogva mind fokozottan érdekesek lehetnek az utazni vágyók számára 2012-ben. A 45 kihagyhatatlan úti cél közül mi az első öt helyre vezetjük el az olvasót.

 

A Panama-csatorna lélegzetelállító szépsége

 

A közép-amerikai Panamai Köztársaság valósággal virágzik, mióta tizenkét éve visszanyerte felügyeletét a Panama-csatorna fölött. Gazdasága olyannyira fellendülőben van, hogy szinte napi rendszerességgel érkeznek befektetni vágyó külföldiek – leginkább az ingatlan- és turisztikai szektorból – újabbnál újabb idősotthonokkal és luxushotelekkel bővítve a fővárost, ahol egymást érik a felhőkarcolók. Az ökonómiai pörgés kihat az ország egészére, az idei év pedig igazán különlegesnek ígérkezik, hiszen több nagy projekt megvalósítását is tervezik. Először is bővítik a meglévő csatornát, duplájára növelve kapacitását. Ám a századfordulón kialakított kanális nemcsak áruforgalmi szempontból érdekes, hiszen a Csendes- és Atlanti-óceánt összekötő csatorna gyönyörű természeti jelenség mesterséges tavaival és a környező hegy-völgyes táj szépségével, így mindenképpen érdemes legalább egyszer végighajózni rajta. A „fárasztó” utat követően a 2012 júniusa után érkezők már megpihenhetnek az első latin-amerikai Waldorf Astoria Hotelban, majd elsétálhatnak az ingatlanmágnás, Donald Trump legújabb kreációja, a Trump Ocean Club mellett, amely a régió legmagasabb épülete – bár az épület megnevezés finoman szólva is degradáló, hiszen a 70 emeletes csodamonstrumban hoteltől kezdve kaszinókon át dizájner butikokig minden megtalálható. A régi és a modern nagyon jól megfér egymás mellett Panamában, a Casco Viejo nevű történelmi negyedet szintén kár volna kihagyni, hiszen itt is jelentős átalakításokat hajtottak végre a közelmúltban. Az aktív pihenést kedvelők számára minden lehetőség – természeti szépség és gazdag élővilág – adott ahhoz, hogy búvárkodással és snorkelinggel töltsék az időt a Bocas del Toro szigetcsoportnál.

 

Dizájn mindenekfelett: Helsinki

 

A világ egyik prominens ipari formatervezéssel foglalkozó nemzetközi szervezete (ICSID) Helsinkit nevezte meg a világ dizájnfővárosának 2012-ben, ennél többre pedig már nincs is szükség azok számára, akik kicsit is érdeklődnek az alkalmazott művészetek iránt. Helsinki eddig is kedvelt úti cél volt, ám Koppenhága gasztronómiai ébredése, valamint Stockholm lassú, de biztos divatdiktátori szerepe igencsak az északi országok felé irányította a figyelmet. Amint látjuk, Helsinkinek erre is volt válasza: dizájn-nagyhatalommá vált. Természetesen nem kellett feltalálniuk a finn viaszt, volt miből építkezniük, hiszen a művészet már a múltban is a város vérkeringésének része volt. Az elmúlt években azonban ez a vonal különösen előtérbe került: a hivatalos Dizájn kerület, a maga mintegy kétszáz üzletével huszonöt utcát ölel fel. Mindennel lehet itt találkozni, a lakberendezési tárgyak, bútorok és ruhák mellett a fanatikusok exkluzív boutique hotelekben szállhatnak meg, de csak miután elköltötték vacsorájukat valamelyik Michelin-csillagos étteremben.

 

Érintetlen paradicsom Mianmarban

 

2010-ig Mianmar (korábbi nevén Burma) teljesen izolált szeglete volt a világnak, amely a kemény katonai diktatúra és az ezzel szemben álló demokratikus erőkkel való szolidaritás miatt turisztikai szempontból egyszerűen nem létezett. Két éve azonban az ázsiai országban megtartották az első szabadnak kikiáltott választásokat, és tizenöt év után kiengedték házi börtönéből a Nobel-békedíjas ellenzéki politikust és emberi jogi harcost, Ang Szán Szu Csít. Igaz, továbbra is a katonai junta van hatalmon, de az intézkedések következtében a Mianmart sújtó bojkott lazult, így az ország csábító desztináció lehet a kulturális kincsek, az elhagyatott, vadregényes tengerpartokat kedvelők számára. Különösen a szellemi-lelki megújulásra és meditációra vágyóknak érdemes még ebben az időszakban Mianmarba látogatni, hiszen számos szomszédjával – pl. India, Kína, Thaiföld – ellentétben megőrizte érintetlenségét, és nem árasztotta el a kíváncsi turisták hada. A kelet-mianmari Inle-tónál, a legmagasabb hegyek és rizsföldek között helyezkedik el a ViewPoint nevezetű kis ökofalu, ahol profi szakemberek által vezetett gyalogos vagy biciklitúrán vehetünk részt, csoportban vagy akár egyedül. A gyönyörű környezethez pedig gyönyörű szállás is dukál, ráadásul a vízen fekvő luxusbungallókat környezettudatos szellemben építették.

 

Olimpiai játékok és jelentős évfordulók Londonban

 

Európát tekintve, 2012 minden bizonnyal London éve lesz, és ez a 365 nap (mínusz az elteltek) a tervek szerint másból sem fog állni, mint ünneplésből, ünneplésből és még egy kis ünneplésből. Hogy miért? Az olimpia nem szorul magyarázatra, hiszen, akár szereti valaki a sportot, akár nem, a játékokat övező atmoszféra mindenkit magával ragad. A rengeteg új létesítményről nem is beszélve – köztük a 137 szobás Waldorf Astoriáról –, amelyek az eddiginél is pezsgőbbé tették a brit fővárost. Nehéz elképzelni, hogy tartogathat az év ennél fontosabb eseményt a birodalom számára, de a királynő uralkodásának hatvanadik évfordulója talán veri az olimpiát, legalábbis a protokoll szintjén mindenképpen. Az alattvalók – és a turisták – mind II. Erzsébet királynővel ünnepelhetnek a jeles évfordulón, a szervezők rengeteg programmal készülnek egész évben, így bármikor érdemes Londonba látogatni. Aki szereti Dickenst, annak egyenesen kötelező az idei utazás, hiszen immáron kétszáz éve, hogy Twist Olivér „papája” meglátta a napvilágot, és ez alkalomból is számos program várja a Dickens-rajongókat.

A Rolling Stones is ünnepel, mégpedig fennállásának 50. évfordulóját, amelyet nem kizárt, hogy egy londoni végállomású koncertkörúttal koronáznak meg.

 

Urbánus kavalkád hedonistáknak Oaklandben

 

A kaliforniai Oakland leginkább azok számára ideális úti cél, akik szeretik a finom ételeket és az éjszakai pezsgést. Bár a Wall Street-i események ide is elértek a „Foglald el Oaklandet” mozgalom formájában, mostanra a kedélyek lecsendesedtek, és a város új éttermei és bárjai ismét várják a szórakozni vágyókat. A valaha poros Oaklandben nemcsak a látszatra adnak, hanem a minőségre is, nem véletlenül kapott Michelin-csillagot két évvel ezelőtt a James Syhabout séf vezénylete alatt álló Commis. Az ázsiai konyhát kedvelők a HawkerFare-ben költhetnek el különleges vacsorát, amely rögtön megnyitását követően a város egyik kedvenc helyévé vált, hiszen itt is Syhabout vezeti a konyhát, nagynevű San Franciscó-i séfekkel kiegészülve. A Plumban szintén érdemes megfordulni, hiszen ott is találni néhány Michelin-csillagot a séf zsebében, az ízek orgiája után pedig indulhat az éjszaka. A legjobb választás állítólag a patinás Fox Theater, amely 2009-ben ismét megnyitotta kapuit, és hamar az öböl egyik legfelkapottabb szórakozóhelyévé nőtte ki magát.