"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Időutazások

A jövőt kutató filmek és regények olykor csupán játékos jóslatokba, képzeletünket megmozgató találgatásokba bocsátkoznak, amelyeken szórakozhatunk.

Előfordul azonban, hogy komoly és valós folyamatokra, veszélyekre igyekeznek felhívni a figyelmünket – ilyenkor néha komor képet festenek elénk.

 

A sci-fi világok rendszerint tele vannak különös eszközökkel, akár jóslatként is értelmezhető technológiai vagy életmódbeli újdonságokkal. Ebből a szempontból is nagyon érdekes időről időre újranézni vagy -olvasni ezeket az alkotásokat. Így például az „időutazós” filmek talán legismertebbjeit, a Vissza a jövőbe részeit is megéri újból megnézni – ezekben a mozgóképekben ugyanis valósággal hemzsegnek a csodálatos technológiai újítások. Ráadásul a bennük ábrázolt, egyik jövőn immár jó tíz évvel túl is vagyunk, vagyis világosan mérleget vonhatunk. Mi jött be, és mi nem?

 

Futuretainment


Nos, fájdalom, de légdeszkának egyelőre híre-hamvas sincsen, sőt az önszárító kabát, a magát befűző cipő, a tabletta méretű izéből a mikróban csodálatosan „elősülő” ínycsiklandó pizza és a mozik homlokzatából 3D-ben kikecmergő, személyre szabott cápafilmreklám megjelenésére is várnunk kell még. Ugyanakkor a film más, annak idején úgyszintén őrültnek tűnő ötletei − így a robotizált éttermi kiszolgálás vagy az „okosszemüveg” − már nagyon is léteznek, mi több, valószínűleg ezek szélesebb körű elterjedésétől sem vagyunk már nagyon távol.

 

 

Stanley Kubrick 1968-ban készült, legendás filmjében, a 2001: Űrodüsszeia című alkotásban egy az egyben a ma tabletként ismert eszközt fedezhetjük fel. Sőt, a Mester még az évszám tekintetében sem tévedett nagyot: az Apple iPad 2010-ben jelent meg a piacon. De az Arnold Schwarzenegger által fémjelzett Az emlékmás (Total Recall) is jócskán beletrafált egyszer: a vezető nélküli autót immár valóban gőzerővel fejlesztik.

JÖVŐNK
A Vissza a jövőbe című film őrültnek tűnő ötleteiből megvalósult a robotizált éttermi kiszolgálás és az „okosszemüveg”, de önszárító kabátnak még nyoma sincs.

 

A Star Trek-széria valószínűleg világelső a technológiai előrejelzések pontossága terén; a sorozatban olyan eszközök és eljárások jelentek meg már jóval a valós debütálásuk előtt, mint például a beszédfelismerő szoftver, a 3D-nyomtató vagy épp a videotelefonálás, „kép-beszélgetés” eljárása.

 

Előfordul, hogy bizonyos fantasztikus művek „beteljesedéséről” nem kivételes képességű tudósok, hanem mi magunk, egyszerű emberek gondoskodunk. Lelkesedésből? Unaloműzésből? Ki tudja! 

 

Írásunk folytatása a La femme Jövőnk című különszámában olvasható!