"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Kezünkben a jövőnk

Az információ és a technológia uralja világunkat, amelynek folytonos változásával kell szembenéznünk.(x)

Nincs ez másképp az energiaszektor esetében sem. A környezetvédelem és vele a megújuló energiaforrások szerepe felértékelődött, szinte naponta születnek az újabbnál újabb technikai vívmányok és fejlesztések a világon. Dr. Bentzik Rékával, az MVM Csoport kommunikációs és külügyi kapcsolatok igazgatójával a jövő energiájáról, az energetikai innovációkról és a fiatal tehetségekről beszélgettünk.

 

Rengeteg különböző vízió és jóslat szól a jövő társadalmáról, az ember jövőbeni környezetéről. Ön hogyan látja önmagát, szakmai területét 10-20 év múlva ebben a változó világban?


 Valószínűleg rengeteget fejlődik a kommunikációs technológia. Egy nagyvállalat vagy bármilyen más szervezet vezetéséhez, illetve kommunikációjához olyan tudást és eszközöket fogunk használni, amiket ma még nem is ismerünk. Remélem, hogy ezt a kibővült eszközrendszert arra is fogom tudni használni, hogy a környezetemet és a környezetemben élő emberek életét jobbá tudjam tenni.

 

És nyilván rengeteg ma még nem vagy csak alig ismert technológia jelenik meg az energetika területén…


Az innováció megállíthatatlan, szinte nap mint nap elképesztő technológiai újdonságokkal rukkolnak elő világszerte a szakemberek az energetika területén is. Kaliforniában erős vízáramlat által hajtott lapátokkal termelnének energiát a tenger mélyén, Kínában úszó atomerőművekből látnák el elektromos energiával a távoli tengeri területek létesítményeit, a norvégok egy lítium akkumulátor alapú tároló kiépítését tervezik a világ első lebegő szélerőműtelepén, egy izlandi kutatócsoport kővé tudja változtatni a szén-dioxidot, ezzel mérsékelve a károsanyag-kibocsátást. És még sorolhatnám; mind az energiaellátásban, mind a tárolásban komoly fejlődésre számítok, és hamarosan a háztartások számára is sok újítás elérhető lesz.

 

A jövővel kapcsolatban megkerülhetetlen fogalmakká váltak a környezetvédelem és ezzel együtt a megújuló energiaforrások. Mit gondol, képesek lesznek a megújuló energiaforrások teljesen felváltani a hagyományos villamosenergia-termelést?


A megújuló energia-termelés térnyerése mellett a CO2-semleges nukleáris energia továbbra is jelentős szerepet fog játszani Európa ellátásbiztonságában. A megújulók és az atomenergia együttes erősítése tudja felvenni a versenyt a klímaváltozás ellen. Remélhetőleg a jövőben a megújulók olyan mértéket érhetnek el villamosenergia-felhasználásunkból, hogy energiaigényeink kielégítésének döntő részét rájuk bízhatjuk. Azonban belátható időn belül ez az arány nem lesz elegendő ahhoz, hogy globális szinten csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást. Addig pedig nagy szükség lesz az atomerőművekre, hiszen ez az egyetlen olyan forrás, mely nagy mennyiségű villamos áram előállítására képes üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül.

 

Új stratégiánkban kiemelt szerepet szánunk a megújuló energiáknak, az ehhez kapcsolódó projektek szerves részét fogják képezni vállalatcsoportunk jövőjének. A napelemekkel történő villamosenergia-termelés központi szerepet tölt majd be a klímaváltozás elleni küzdelemben. Büszkék vagyunk arra, hogy a szél- és a vízenergia hasznosítása után a napenergia hasznosítása is bekerült a portfóliónkba. A pécsi naperőmű nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a párizsi klímacsúcson tett vállalásait 2020-ig teljesíteni tudja.

 

Magyarország számára is a megújuló energiaforrások használata lesz a jövő?


A megújuló energiaforrások térnyerése visszafordíthatatlan, ez tény, sőt az iparág kezd megállni a saját lábán. Erre nekünk vezető energetikai vállalatként oda kell figyelnünk, nem mindegy azonban, milyen területről beszélünk. Az adatok alapján Magyarországon a szél kevesebbet fúj, mint például Romániában a tengerparton vagy Lengyelországban. A fotovoltaikus energiaforrások térnyerése viszont olyan mértékben fejlődik itthon, és a napsütéses órák száma is nő, hogy – azt gondolom – ebben van a jövő. Magyar sajátosság továbbá a geotermikus energia, és van egy olyan primer energiaforrás, amit hatékonyan senki nem használ: ez a biomassza és a hulladék, melynek energetikai célú felhasználása ráadásul az EU-s irányelvekkel is egybecseng. Ezek azok az irányvonalak, amelyek mentén a megújuló energiaforrások irányába haladunk.

 

Ehhez milyen technológiai fejlesztések a legsürgetőbbnek? Mi az, ami azonnali megoldásra vár?


Kitörési pont lehet a városok hatékonyságának fejlesztése. Főleg energiahatékonyságra gondolok itt, de számos olyan fejlesztés valósulhat meg, amely a lakosság mindennapi életét kedvezően befolyásolhatja. Növelni kell a háztartások, közintézmények, városok energiahatékonyságát. Többek között ezért is kötöttünk stratégiai együttműködési megállapodást a Megyei Jogú Városok Szövetségével. Szita Károllyal, a szövetség elnökével teljes egyetértésben állapítottuk meg közös céljainkat; fontos, hogy egyre több város mondhassa el magáról, hogy energiahatékony „okos város”, illetve hogy közszolgáltatásaiban innovatív technológiát alkalmaz.

 

A jövő formálásában a ma fiatal tehetségei komoly szerepet játszhatnak, és néhány éven belül meghatározó személyiségek lehetnek saját területükön. Hogyan lehet támogatni a jövőt formáló generációt?


Ebben szeretnénk élen járni. Az MVM felvállalja az energetikai innovációk inkubátori szerepét. Ehhez igazodva idén elindítjuk az E.D.I.S.O.N Programot (Energy. Design. Innovation. Open. Network.), amely fókuszában az energetika, a környezetvédelem, a mezőgazdaság, és az ICT áll. Ezzel maga teremti meg saját innovatív közegét, és előre definiált fejlesztési igényeit kiválasztott és felügyelt projektek segítségével elégítheti ki. A programnak a jövő évben számos olyan eleme lesz, amely a magyar tudás sikereit és a nemzetközi trendeket, a jövő világát közelebb hozza az emberekhez.

 

Úgy tudom, a tehetségek segítése az MVM számára is kiemelten fontos.


Az MVM számára fontos a kiemelkedő tehetségek és teljesítmények támogatása, a tudomány területén különösen. Az innováció az energetikában elkerülhetetlen, ez a jövő. A megújuló energiákhoz kapcsolódó fejlesztések, a smartkoncepciók nem maradhatnak elméleti síkon a globális versenyben. A mostani kihívások idején csak az innovatív válasz a jó válasz, és csak az innovatív nemzetek lehetnek sikeresek.

 

Milyen üzenetet, kérést, intelmet fogalmazna meg a jövőt alakító generációnak?


A technológia rohamosan fejlődik, a következő generáció tagjai – nagyon helyesen – élnek is a fejlődés adta lehetőségekkel, mégis fontosnak tartom, hogy az előző generációk tudását és értékrendjét tartsuk szem előtt, és tiszteljük. Bármennyit is változik a világ, sosem szabad elfelejteni, hogy vannak állandó emberi értékek, és ezekhez minden körülmények között ragaszkodnunk kell.