"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Zöldúton a légi közlekedés

Az embereket régóta foglalkoztatja a kérdés: lehetséges-e eggyé válni a magassággal úgy, hogy közben megőrizzük környezetünk tisztaságát is?(x)

Úgy tűnik mostanra a repülést is elérte a zöldhullám, melynek köszönhetően a fejlesztő szakemberek minden erejükkel azon dolgoznak, hogy mérsékeljék a repülőgépek károsanyag-kibocsátását − ezzel elősegítve a fenntartható fejlődést.

 

A legjobb ötletek általában olyankor születnek, amikor az újító gondolatok környezettudatos elképzelésekkel egészülnek ki − teret engedve ezzel a világot mozgató fejlesztéseknek. Ebben hisz a holland KLM légitársaság is, a környezetbarát repülés egyik legfőbb képviselőjeként a kezdetektől fogva fontosnak tartja a légi közlekedés számára kitűzött globális éghajlati célok támogatását. Törekvéseik sikerét mutatja, hogy az Air France-KLM immáron 12 éve első helyen szerepel a Dow Jones Fenntarthatósági Index Légitársaságok kategóriájában.

 

Harc a szén-dioxid-mentes repüléséért


A légitársaság nagy hangsúlyt helyez a repülőgépek szén-dioxid-kibocsátását csökkentő intézkedésekre. Így például a fedélzet modernizációjára és súlycsökkentésére, az üzemanyag-hatékony repülésre, a régi repülőgép-alkatrészek újrahasznosítására, a korszerűsített motortisztításra, valamint a különböző energiatakarékos megoldásokra.

Mindemellett a KLM az innovációk terén is élen jár. A légitársaság a közelmúltban indította például útjára széles törzsű flottájának legújabb tagját, a Boeing−787 Dreamlinert, mely 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot igényel, így kevesebb káros anyagot bocsát ki. Továbbá egyre több olyan járattal utazhatunk a KLM színei alatt, mely használt étolajból előállított bioüzemanyaggal működik. A bioüzemanyag az egyik leghatékonyabb fegyver a környezetvédelemért folytatott harcban, és éppen ezért kulcsfontosságú szerepet játszhat a légi közlekedés jövőjében. Egyes becslések szerint, ha szélesebb körben elterjedne, akkor világszinten akár 80 százalékkal is csökkenhető lenne a szén-dioxid-kibocsátás.

 

Saját intézkedésein túl a légitársaság az utasait is környezettudatos cselekvésre ösztönzi. A CO2ZERO nevű szolgáltatás keretében szén-dioxid-semlegessé tehetjük utazásainkat a különböző környezetbarát projektek támogatása révén. Az önkéntes felajánlásoknak köszönhetően a légitársaság 2015-ös jelentése szerint körülbelül 220 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást tudott kompenzálni a program 2008-as elindítása óta.

 

Digitalizált utazási élmény


A jövőorientált szemlélet és a környezetbarát hozzáállás a digitalizációhoz való alkalmazkodást is megköveteli a légitársaságoktól. Éppen azért a KLM digitalizált utazási élményt kínál mindazok számára, akik kényelmes és zökkenőmentes repülésre vágynak, egyúttal pedig a „zöldelveknek” megfelelően a papírhasználatot is csökkenteni szeretnék.

 

Fenntarthatóság a fedélzeten


A légitársaság a fedélzeten sem feledkezett meg a környezettudatos koncepcióról. A KLM járatain olyan gasztronómiai különlegességekkel találkozhatunk, mint például a fenntartható gazdálkodásból származó hal és az esőerdők védelmét is szem előtt tartó módon termelt kávé.