"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A népzene ezer arca

A Művészetek Palotája 2008 óta rendezi meg a Népzene ünnepét. Idén január 27-én várják a világzene rajongóit.

A Müpa a nagy népzenei seregszemlét kezdetben a Zeneakadémia Népzenei Tanszékével közösen rendezte meg, hogy a népzenét művelő illetve a népzenéből táplálkozó „szakma” színe-java és tudásának legjava együtt legyen látható, hallható.

 

 

Az autentikus népzenéről sokszor mint tiszta forrásról beszélünk, és ez jól is van így. A kultúrforrások egyik lényege, hogy minden generáció számára kiapadhatatlan kincsesbányaként működnek. Hogy azonban egészen pontosan mitől és meddig beszélünk népzenéről, az nem mindig és nem feltétlenül tétje a vele való ünneplésnek, és ezt jól felismerve szerveződik ez a kivételesen erős és sokszínű sorozat évről évre. Ha végignézzük, ki mindenki tette itt már tiszteletét eddig, a Csík zenekartól a Makámig, Dresch Mihálytól a Söndörgőig, és muzsikálta hangulatba a publikumot, akkor kiderül, hogy itt valóban egy olyan nagy összeölelkezésről van szó, amely a puristákat és a világzene-híveket, az értőket és a műkedvelőket egyaránt lelkes és rajongó közönséggé gyúrja. Ilyenkor az autentikus előadóktól a folklórt jazzel, blues-zal és más stílusokkal vegyítő együtteseken át a szakma legjobbjai váltják egymást a színpadon.

 

A Népzene ünnepe elnevezés tehát azért is találó, mert így nem elválaszt, hanem összehív, nem a különbözőségekre, szakmai érvekre koncentrál, nem a definíciókat részesíti előnyben, hanem a minőséget, vagyis a közös gyökerekből táplálkozókat hívja egy színpadra megünnepelni azt, ami elengedhetetlenül fontos a kulturális devalválódás korában.

 

2012. január 27-én a Müpa színpadán lép fel Herczku Ágnes is, aki minden stílusban megtalálja a hangját: együtt dolgozott már Nikola Parovval és DJ Palotaival, most pedig Cseh Tamás egyik dalát is elénekli. Bognár Szilvia Herczku Ágnessel többször lépett fel együtt, sőt közös lemezük is van, ezúttal is együtt láthatjuk őket a színpadon. Az Oláh Annamária éteri hangja által uralt Meszecsinka együttes pedig elektronikával fűszerezett pszichedelikus hangulatot hoz a Müpába.
Fellépő a cigány életérzés és zene legerőteljesebb és legvidámabb hazai megszólaltatója, a szabolcsi Parno Graszt, és a népzene all-star csapata, a Fonott Zene, amely a népzenét házasítja a blues-zal. Megfordul a színpadon Guessous Majda Mária, a török népzene Junior Prima-díjas “szakértője” is. A táncházmozgalom egyik legfontosabb együttesét, a Tékát és Ferenczi György csapatát, a Rackajamet pedig ma már nem kell bemutatni senkinek.

A népzene ünnepe

2012. január 27. 19:30 - 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

Közreműködik: Téka Együttes, Guessous Majda Mária, Fonott Zene, Parno Graszt, Meszecsinka, Herczku Ágnes és zenekara, Bognár Szilvia, Oláh Annamária, Enyedi Ágnes, Ferenczi György és a Rackajam

 

Fotó: Müpa, Pető Zsuzsa