"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

David Bowie arcai

A londoni David Bowie-életmű-kiállításról készült film a mozikban.

Január elején, David Bowie halálának első évfordulóján országszerte több moziban is bemutatják a londoni Victoria and Albert Museum formabontó életmű-kiállításáról készült filmet. 

 

A David Bowie is című tárlat a londoni Victoria and Albert Museum történetének egyik legsikeresebb kiállítása volt, közel 200 000-en váltottak rá jegyet. A múzeum kivételes hozzáférést kapott a David Bowie Archívum gyűjteményéhez, az együttműködésnek köszönhetően megvalósult, Bowie öt évtizeden átívelő pályáját feldolgozó kiállításon több mint 300 kultikus tárgy, köztük dalszövegek eredeti kéziratai, személyes tárgyak, eredeti kosztümök és hangszerek, archív fotók, jellegzetes szürreális videók és albumborítók kaptak helyet, interaktív multimédiás installációkkal kísérve. A tárlatot azóta vándorkiállításként világszerte kilenc országban, többek között Kanadában, Japánban, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Németországban, Ausztráliában és legutóbb, idén ősszel Olaszországban is bemutatták.

 

 

A kiállítás zárónapján megvalósult rendhagyó tárlatvezetésen személyesen a kurátorok, Vicky Broackes, Geoffrey Marsh kalauzolták végig a nézőket és meghívott vendégeket a tárlaton. Ez az exkluzív tárlatvezetés az alapja a David Bowie arcai című filmnek, amely Bowie páratlanul gazdag életművét új kontextusba helyezi azzal, hogy az ezerarcú alkotónak, „a popkultúra kaméleonjának” a művészvilágra gyakorolt hatását is alaposan körüljárja. A kurátorok mellett megszólalnak egykori művésztársai, többek között Kansai Yamamoto, a legendás japán divattervező és Jarvis Cocker, a Pulp együttes frontembere és kilencvenes évek britpop mozgalmának egyik kultfigurája is, mélyebb betekintést engedve a kreatív zseni művészetébe.

 

A film a tárlat egyes állomásain haladva, ötletes filmes megoldásokkal, archív felvételekkel és filmbejátszásokkal színesíti a kurátorok és pályatársak interjúit, végigkövetve a popkulturális ikon életciklusait. A fiatalkori zsengéktől a kiforrott David Bowie művészetéig valamennyi korszak bemutatkozik, így azoknak is átfogó képet ad, akik korábban a nem ismerték a munkásságát. Bowie művészi pályájának bemutatása mellett a film rendezői, a korábban az Oscar-gála és az MTV Video Music Awards televíziós verzióját is jegyző Hamish Hamilton, valamint a londoni Olimpia megnyitójának tévéközvetítését rendező Katy Mullan arra is hangsúlyt fektettek, hogy művészete miként szolgált inspirációként megannyi más alkotó számára, hiszen korának egyik legnagyobb hatású alkotójaként a zenén, a képzőművészeten, a designon, a filmek és a divat világán egyaránt rajta hagyta a kézjegyét.

 

David Bowie arcai (eredeti címén David Bowie is happening now) című film január elejétől vetítik országszerte a mozik, magyar felirattal.  A vetítések David Bowie pályájának felidézése mellett egyúttal az emlékezés jegyében is zajlanak – a legendás zenész január 8-án lenne 70 éves, és január 10-én lesz egy éve, hogy rákbetegségben elhunyt.