"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Mozgásszerveink védelmében

A rándulások, húzódások megelőzéséhez nem annyira bonyolult, mint alapos munkálatokat kell elvégezni.(x)

Izmaink és ízületeink hihetetlenül strapabírók – gondoljuk csak el, mennyi munkát kell elvégezniük napról napra. Hajlamosak azonban megbosszulni mind a hirtelen, szokatlan mennyiségű terhelést, mind pedig az egyébként ritkán végzett mozdulatokat. Ha tudjuk, hogy olyan minőségű vagy mennyiségű testmozgást fogunk végezni, amilyet vagy amennyit egyébként nem szoktunk, különös körültekintéssel érdemes megelőznünk a bajt.

 

Ficam és rándulás – az ízületek balesete


Ficamról akkor beszélünk, amikor az ízületi porcfelszínek (a vápa és a fej) elmozdulnak egymásról, az ízületi fej elhagyja az ízületi árkot. Az elmozdulás, eltávolodás mértékétől függően beszélhetünk teljes vagy részleges ficamról. A ficam leggyakrabban a könyököt, a vállat, az ujjakat (ujjízületeket), a térdkalácsot és a bokát érinti. A rándulás – a ficamhoz hasonlóan – az ízületeinket érinti, azonban rándulás esetén a fej a vápában marad.

 

A rándulást és a ficamot egyaránt kísérheti duzzanat, jelentős fájdalom, vérömleny, bőrpír. Röntgenfelvétel segítségével azonban egyértelműen kimutatható, hogy mivel is állunk szemben, s hogy milyen beavatkozások szükségesek.

 

Izomhúzódás


Izomhúzódásról akkor beszélünk, ha az izmokat túlnyújtjuk, túlerőltetjük. Ilyenkor izomrostok szakadnak; a sérült rostok száma határozza meg az húzódás súlyosságát és a tünetek kellemetlenségének – a fájdalomnak – fokát. Húzódás esetén a fájdalom mellett az izmok gyengeségét érzékeljük. A tünetek fokozódnak, ha az izmot nyújtani próbáljuk.

Extrém esetben előfordulhat, hogy külső szemmel is láthatóvá válik a húzódás: enyhe bőrpír, esetleg zúzódásra emlékeztető véraláfutás, duzzanat jelentkezik az érintett hellyel kapcsolatban lévő bőrfelületen. Ilyen esetben mindenképpen javasolt orvoshoz fordulni.

 

Megelőzés, megelőzés, megelőzés


Egy enyhébb rándulás vagy izomhúzódás hetekre visszavetheti az embert megszokott tevékenységeiben, nem beszélve a súlyosabb ficamról, amikor hosszú hónapokba is beletelhet, míg például újra sportolhat. Nem árt tehát előzetes óvintézkedéseket tenni, és minél kisebbre csökkenteni a kellemetlenségek előfordulásának kockázatát.

 

Ha a sérülés mégis bekövetkezett…

 

 

Házi segítség

 

 

Orvosi segítség, fájdalomcsillapítás