"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A dán fenegyerek

Markáns vonások, hideg tekintet, nehéz, megközelíthetetlen természet – gondolják róla szerte a világon.

Ehhez képest a magánéletben: napbarnított bőr, szőkésbarna hajában szexi őszes tincsek, átható, sejtelmes pillantás, laza elegancia, kezében a maga sodorta cigaretta, barátságos mosoly – minden mozdulata ellentmond a róla kialakult sztereotípiának…

 

Dánia legmenőbb hollywoodi exportja, Mads Mikkelsen arra a kérdésre, hogy tényleg olyan veszélyes-e, mint a filmekből sejtjük, azt mondja, a szerep a filmszínészi imázs része, valójában nincs sok alapja. De északi humorral rögtön megjegyzi, mindez persze titok. Ahogyan az is, hogy szokott-e sírni. „Ha megfizetnek érte, persze! – jön azonnal a válasz. – Valójában az életemben régóta nem tabu már a sírás. Ugyanakkor nincsenek látványos érzelemkitöréseim, ezen a téren kissé régimódi vagyok. Sokkal inkább jellemző rám, hogy csöndben megoldom a problémáimat, és semmiképp nem házalok senkinél az érzelmeimmel. Túlságosan töprengő típus vagyok, szinte mindenen képes vagyok hosszasan rágódni magamban.”

 

 

Ördögi szerepek
MADS MIKKELSEN
2006-ban kapta meg Le Chiffre szerepét a huszonegyedik James Bond-epizódban.


A dán fenegyereknek tartott, kiváló színész – aki szinte egyetlen interjúban sem mulasztja el, hogy politikai utalásokat tegyen – novemberben tölti be 52. életévét, ám a hollywoodi világnak és világhírnek „csupán” 11 éve részese. 2006-ban kapta meg Le Chiffre szerepét a huszonegyedik James Bond-epizódban. Mikkelsen a Casino Royale főgonoszaként olyannyira egyértelmű és gyors választás volt, hogy a címszereplő Daniel Craig viccesen meg is kérdezte tőle, vajon kivel feküdt le a szerepért. „Pedig én nagyon komoly castingra számítottam – állítja a színész. – Ők viszont megnézték az anyagaimat, aztán csak annyit mondtak: bent van.”

 

Le Chiffre figuráját egyébként Aleister Crowley okkultistáról mintázta a Bond-kötetek írója, Ian Fleming. Crowley már életében hírhedtté vált, a világ leggonoszabb embereként emlegették (The Wickedest Man in the World), és gyakran vált a média támadásainak célpontjává. Le Chiffre figuráját Orson Welles keltette életre a parádés szereposztású Bond-paródiában 1967-ben, de itt csak mellékszerep jutott neki. Ám Mikkelsen már valóban a főgonoszt hozta Daniel Craig Bondjával szemben. A New York Magazine kritikusa szerint Mikkelsen vérfagyasztóan formálta meg a gátlástalan, terroristaszervezeteket pénzelő bankárt.

 

A teljes cikk a La femme 2017. nyári számában olvasható.