"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Az utolsó Casanova

A filmtörténet megkerülhetetlen személyisége, akinek lepedőjét folyamatosan forrón tartották Hollywood nagyasszonyai.

Ma Annette Bening hűséges férje, négy gyerek édesapja, elszánt demokrata. Az idén 80 éves legenda sármos mosolya egy pillanatra sem vesztett ragyogásából!

 

Beatty a karakteres számok embere. Már 30 évesen dollármilliókat keresett, természetesen Oscar-díjas, csakúgy, mint testvére, Shirley MacLaine. Beattyt tizennégyszer jelölték a rangos kitüntetésre, ebből két alkalommal négy kategóriában: színészként, rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként is. Egy fatális véletlen következtében az amerikai filmakadémia egyik legnagyobb fiaskóját ugyancsak ő szenvedte el: az idei gálán az ő

WARREN BEATTY
Már 30 évesen dollármilliókat keresett, tizennégyszer jelölték Oscar-díjra, két alkalommal négy kategóriában is.
kezébe adták azt a bizonyos borítékot, amelyben téves filmcím szerepelt. Warren Beatty munkásságán azonban ez nem ejthet csorbát, hisz alapvetően nem maradt mára olyan díj, amelyet ne vehetett volna át, legyen szó az Oscar mellett a Golden Globe-ról, az Amerikai Rendezők, vagy a Forgatókönyvírók Céhének elismeréseiről.

 

 

A számháborút azonban nem csupán a filmvásznon nyerte meg. Egyik életrajzírója becslése szerint 12 775 nővel feküdt le, köztük a legnagyobb dívákkal. Az itt nyújtott teljesítménye legendás, Madonna ma is elismerően szól róla, Liz Taylor pedig 10-ből 15 ponttal jutalmazta az ágyban nyújtott alakítását. Viszont azt, hogy a csábító számok mögött milyen ember lapul, szűk családján kívül kevesen tudhatják. Warren Beatty személyiségére ráültek a mítoszok, amelyeket a modern kor Olimposza, Hollywood font köré. A színész időnként próbálja helyreigazítani a róla kialakult képet kontrollált és precíz mondatokkal, de visszafogott modorával még inkább erősíti a személyiségéből áradó ködös bűvöletet. A nyílt titkok és a pletykák egybeolvadnak. Bárhogyan is szeretnénk, a misztikus félhomály mindig megmarad, a róla szóló legendák zárt láncot alkotnak, és nem engednek belépni a körbe. Kívülről mindössze öt, jól komponált képet fedezhetünk fel, amelyek együtt a megtestesült hollywoodi mesét mondják el.

WARREN BEATTY
Testvére is világhírű: Shirley MacLaine színésznő, táncosnő. Őt hatszor jelölték Oscar-díjra, végül a Becéző szavak című film egyik főszerepéért kapta meg.

 

1. Az ifjú titán


Beatty Virginiában nőtt fel, tanár szüleit vallásos bohémoknak nevezte. Édesanyja drámával, édesapja pszichológiával foglalkozott. Hogy milyen lehetett a családi élet, nem tudjuk, az azonban nagyon árulkodó, hogy minkét gyerekük kimagasló sikereket ért el. A Warrennél három évvel idősebb Shirley MacLaine amellett, hogy Oscar-, Golden Globe-, Emmy- és BAFTA-díjas színésznő, ugyancsak a hollywoodi életstílus nagymestere. Ma ezoterikus elképzeléseivel, korábban szerelmi ügyeivel tartotta lázban a médiát.

 

A Beatty család lányuk tehetségét korán észrevette, de fiuk képzésére is komolyan áldozott. Shirley kétéves korától táncolt és énekelt, Warren pedig focistaként ért el irigylésre méltó eredményeket. A számára felajánlott sportösztöndíjakat azonban elutasította, inkább a bölcsészet és a színjátszás érdekelte: utóbbiban a Northwestern Egyetem után Stella Adler stúdiójában mélyedt el. A színpad mellett eleinte televíziós sorozatokban és a Broadwayn próbálkozott nem kevés sikerrel: a színházi Oscarnak nevezett Tony-díjra jelölték.

 

A teljes cikk a La femme 2017. őszi számában olvasható.