"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Példaképek mindenkinek

November 16-án ismét újabb kilenc nő vette át a Richter Aranyanyu Díjat nélkülözhetetlen munkájáért és emberségéért.

Hogyan jut el egy diszlexiás fiú retorikaversenyre? Hogyan lehet rávenni a mai fiatalokat, hogy – nehéz hivatást válasszanak –, ápolónők legyenek? Miért dönt úgy egy hatgyermekes roma asszony, hogy szociológusdiplomát szerez? Ki az, akit több százan szólítanak anyának, és ha lehetne, a világ összes gyerekét maga köré gyűjtené? A Richter Aranyanyu Díj idei nyertesei tudják a választ ezekre a kérdésekre, ezért is különlegesek. A díj alapítói – a Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa író – immár 7. éve kutatnak fel és mutatnak be olyan nőket, akik mindannyiunk számára példaképpé válhatnak munkájukért és emberségükért egyaránt. A Ridikül Magazin különdíjával együtt idén is kilencen vehették át a díjat november 16-án, a nők megbecsülésének ünnepén.

 

Az Aranyanyuk országa vagyunk

 

A Richter Aranyanyu Díj az elmúlt 7 évben önálló intézménnyé, közösséggé nőtte ki magát, az Aranyanyuság szinte fogalommá vált. Az elismerő címet olyan pedagógusok, orvosok, egészségügyben és szociális területen dolgozó nők kapják, akik nélkül egy jól működő társadalom nehezen képzelhető el. Mégis alig ismerjük őket, ritkán vesszük észre azt a felbecsülhetetlen értékű munkát, amelyet napról napra értünk végeznek. Ők azok, akik a legkisebb erkölcsi és anyagi elismerésben részesülnek a mai napig. A Richter Aranyanyu Díj hozzájárul ahhoz, hogy minden évben pár hónap és egy különleges nap, a díjátadó napja, végre róluk is szóljon. Több százan fejezték ki hálájukat és mondtak köszönetet egy-egy jelöléssel mindazért, amit tőlük kaptak, a döntősökről készült kisfilmek alapján pedig csak idén több mint 15 ezren adták le támogató szavazatukat.

 

A Richter Aranyanyu Díj döntősei és a zsűritagok 

 

A világszinten egyedülálló nőgyógyászati készítmények előállítása mellett a női egészségmegőrzés, az edukáció és a prevenció is fontos szerepet tölt be a Richter Gedeon Nyrt. társadalmi felelősségvállalásában. A gyógyítás mellett minden életkorban próbálunk valami fontosat adni, legyen szó az önértékelés erősítéséről, vagy a mások általi elismerésről, mentális vagy fizikai támogatásról. A nők fontosak a társadalom számára. Szeretnénk, ha egészségük és sokszor láthatatlan munkájuk is több figyelmet kapna a mindennapokban” – mondta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője.

 

A zsűri idén is 16 nőt juttatott a döntőbe, négy kategóriában egy zsűri és egy közönségdíjat adtak át. A nagyközönség a döntősöket a róluk készült kisfilmekből ismerhette meg, majd szavazatával támogathatta kedvenc döntősét. A négy kategória egy-egy győztesét a már jól ismert zsűri tagjai Dobó Kata színésznő; Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója; Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó és a „házigazdák” – Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, valamint Rácz Zsuzsa író közösen választották ki. A programhoz idén is csatlakozott műsorvezetőként Jakupcsek Gabriella.

 

A közönség kedvencei

 

A legtöbb szavazatot az orvosok és a pedagógusok kapták. Az orvos kategória közönségdíjasa rajt-cél győzelmet aratott, a kategóriájában leadott szavazatok felét is dr. Novák Edit, a szívbeteg gyerekek őrangyala kapta. Edit a GOKI aneszteziológus főorvosaként nemcsak apró szíveket gyógyít az intenzív osztályon, hanem családokat is. Anyaként pontosan tudja, mit élhetnek át a szülők, amikor egy 12 órás műtét után először meglátják pici gyereküket lélegeztetőgépen, csövekkel, szinte felismerhetetlenül. Azt mondják róla, hogy míg munkájában rendíthetetlen, addig betegeivel és a szülőkkel együtt érző, támogató. Hitvallása: adj úgy, ahogy kapni szeretnél.

 

Az orvos kategóriában a zsűri dr. Maráz Anikó szegedi onkológus munkáját ismerte el. Anikóról daganatos páciensei csak azt tartják, hogy ő egy világítótorony, biztos pont azon a beteg óceánon, amelyen ők hosszasan eveznek. A doktornő hisz az őszinteségben és abban, hogy az orvos-beteg közti kommunikáció a gyógyulási folyamat egyik legfontosabb része. Mindenkivel megtalálja a megfelelő hangot, páciensei számára megnyugtató vele minden találkozás, mert bízhatnak őszinte, emberséges, segítőkész orvosi és emberi támogatásában.  

 

Az év pedagógus díjazottjai kitartóak, lelkesek, és szeretnek nem mindennapi módszerekkel kísérletezni. A pedagógus kategória közönségdíjazottja dr. Prokainé Hajnal Zsuzsanna, az egri Dobó István Gimnázium kémiatanárnője lett. Vallja, hogy az ellenállás legyőzésének legjobb módszere a kísérletezés, így diákjait úgy ismerteti meg a kémiai folyamatok működésével, hogy közben hétköznapi tevékenységeket végeznek. Gundel-palacsintát sütnek, hogy az égéshez megfelelő hőmérsékletet tanulmányozzák, és pálinkát főznek, hogy a lepárlás kémiai folyamatát megfigyeljék. Közben a tanárnő figyeli, ki miben jó, így tudja motiválni, erősíteni a tanulókat. Diákjai a versenyeken is jól szerepelnek, lelkesedése, embersége tanórán kívül is inspirálja a gyerekeket. 

 

A pedagógus kategória zsűridíját Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna, a nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnázium igazgatóhelyettese kapta. Nem problémát lát abban, ha egy gyerek más, mindenkinek a képességéhez mérten keres és talál egyedi megoldásokat, akár kiemelkedően tehetségesek, akár tanulási nehézséggel küzdenek. A személyes történetekben és az egymásra figyelésben hisz, fesztelen stílusának köszönhetően a diákok megnyílnak előtte, szárnyra kapnak. Óráin kiegyenlítődnek az esélyek, együtt tanul és egyaránt sikeres lehet nála a részképesség-zavaros, a látássérült és a kitűnő tanuló is. Ebben az elektronikus és a projektalapú oktatás van segítségére, melynek tapasztalatairól módszertani kiadványt is készített kollégáival.

 

A Richter Aranyanyu Díj díjazottjai


Egy-egy jó szó is képes megváltoztatni életeket

 

Az egészségügyi szakdolgozó kategória közönségdíjasa Molnárné Gardi Katalin szintén rajt-cél győzelemmel nyerte el a közönség bizalmát. A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ vezető aneszteziológiai szakasszisztense több mint harminc éve dolgozik az intézményben, munkája az élete. Számára a legfontosabb, hogy a betegek biztonságban érezzék magukat, és félelem nélkül éljék meg a beavatkozásokat. „Egy-egy jó szó, biztatás, kézsimogatás elaltatás előtt valóban csodákra képes” – mondja. Miután munkahelyén elvégzi feladatát, lakóhelyén, Földeákon folytatja mások segítését.

 

A zsűri egészségügyi szakdolgozó kategóriában Sebők Erikát, a szentesi kórház ápolónőjét díjazta. Erika 10 éves volt, amikor pótnagypapájának megígérte, hogy embereken fog segít. Harminc éve ápolónő. Hivatásnak tekinti a szakmáját, szerette volna, ha mások is megismerik az ápolónők nehéz, gyakran embert próbáló, számára mégis csodálatos életét. Pár éve kezdte el írni az Ápolónő blogot, mely misszióvá nőtt, példaképpé vált kollégái számára. Sokan belőle merítenek erőt, hogy a pályán maradjanak, sok fiatal – mint a lánya is – ezért lesz ápolónő. Hol humoros, hol megható történeteiből tízezrek töltekeznek.

 

Harmadszor ismeri el a díj a szociális terület szakembereit, a november 12-én ünnepelt szociális munka világnapjához közeli időpontban. Idén két kecskeméti jelölt is volt ebben a kategóriában, mindketten díjazottak lettek.  

 

A szociális területen dolgozó nők kategóriájának közönségdíjasa Illésné Áncsán Aranka, aki egykor a tiszadobi gyerekotthon igazgatójaként több száz gyerek sorsáért felelt. Kisiklott életeket terelt vissza az útjukra, erőt, reményt és szeretetet nyújtott azoknak, akik szinte behozhatatlannak tűnő hátránnyal kezdték el az életüket. Aranka ma Kecskeméten, az SOS Gyerekfalu Magyarországi Alapítványánál nagykorúvá vált fiatalok életkezdését segíti. Ha lehetne, a világ összes gyerekét maga köré vonná, nem hiába hívják sokan csak így: Anyácska.  Jóságáról jelölőjének egyetlen mondata mindent elmond: „Bár ilyen lenne minden ember, mint Anya.”

 

 

A zsűri díját Lacziné Somogyi Tímea Anna kapta, aki hat gyerek után döntött úgy, hogy diplomát szerez. Ahogyan ő fogalmaz: „Olyan nő vagyok, aki cigánynak született, és szociológus.” Szeretné megérteni, hogyan határozhat meg valakit az, ha romának születik, miközben minden erejével azon van, hogy segítse őket. Alelnöke a Védőháló Karitatív Egyesületnek, amely a szegénységben élő családokat támogatja, és egy adományboltot is üzemeltet, amely közösségi térként működik a városban. Timi létrehozta a Pancsinello Játszóházat, ahol a környéken élő roma családok gyermekeinek szerveznek programokat. Itt játékos formában tanulják meg például, hogyan tudnak megoldani élethelyzeteket úgy, hogy elkerüljék a nagyobb konfliktusokat.

 

A Ridikül Magazin 2017-ben is különdíjat ajánlott fel, melyet Szabó Bea főszerkesztőtől vehetett át Fodorné Vincze Anna. Anna családjában többen lettek daganatos betegek, ezért ő úgy döntött, hogy Simonton terapeutaként segíteni fog a hasonló élethelyzetben lévőkön. Csoportjaiban olyan relaxációs és imaginációs technikákat sajátítanak el a betegek, amelyekkel csökkenthetik a szorongást, a stresszt, így támogatva az immunrendszerüket és a gyógyulási folyamatokat. „Hinni önmagunkban, bízni a gyógyulásban, terveket szőni, merni nagyokat álmodni” – a csoporttagok ezt tartják a legfontosabbnak. Az a befogadó, őszinte és pozitív közeg pedig, amit Anna képes megteremteni, már önmagában is gyógyító erejű.

 

A különdíjakkal együtt az elmúlt hét év során összesen 55-en vehették át a Richter Aranyanyu Díjat munkájuk méltó elismeréseként.