"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Ata Kandó meséi

Kiállítás nyílik a különleges látásmóddal megáldott magyar fotóművész, Ata Kandó lenyűgöző gyermekfotóiból.

Ata Kandó (1913–2017) magyar fotóművésznő fantasztikus életművet és példaértékű életet hagyott hátra. Munkásságát Pro Cultura Hungarica kitüntetéssel és a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életműdíjával ismerték el.

 

Családi nyaralásaikon a művész gyermekeivel közösen hozta létre legszebb fotómeséit. Az 1956-os forradalom idején a menekülő családokat fotózta, a felvételekből összeállított album bevételeivel a menekülőket támogatta. Majd vette kameráját, és az 1960-as években, két útja során több hónapot töltött a venezuelai őserdőben, ahol az indiánok között élve örökítette meg életüket, visszaemlékezéseiből született meg A Hold véréből című kötete.

Ata Kandó képein a gyerekek nemcsak a modelljei vagy alanyai az alkotói folyamatnak, hanem a szülő egyenrangú alkotótársai. A felvételek mindegyikéből sugárzik az a mély humánum, amelyet Ata Kandó a szüleitől tanult, és egész életében képviselt: a fotókról visszatekintő gyermekek erősek, a világra nyitott, egyedi személyiségek, tanítómesterek, akiktől a felnőttek sokat tanulhatnak.

 

 

A kiállításon hangsúlyos szerepet kapnak G. Beke Margit, Ata Kandó édesanyjának gondolatai, pedagógiai elvei is, melyek több mint száz évvel később is visszaköszönnek Ata Kandó gyermekképein.

 

Ata Kandó 1935-ben Pécsi József fotóművésznél tette le a fényképészvizsgát, majd később egy Robert Capától kapott fényképezőgéppel kezdett el fotózni Párizsban. Innentől kezdve bejárta a fotográfia számtalan területét: a portréban, a néprajzi fotóban és a divatfotóban is kiemelkedőt alkotott.

 

A 2018. március 30 – június 2. között megrendezett kiállítás fájdalmas aktualitása a fotóművész 2017. szeptember 14-én bekövetkezett halála. A Deák17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galéria a 20. század fotóművészetének e jeles képviselőjére gyermektematikájú alkotásainak bemutatásával emlékezik. A kiállítás szándéka továbbá, hogy új utakat nyisson a hazai közönség felé, mert a határainkon túl megbecsült művész alkotásait és különleges látásmódját sajnos a hazai közönség ez idáig nem élvezhette megfelelő mértékben.

 

A tárlat a Budapesti Tavaszi Fesztivállal és a Magyar Fotográfiai Múzeummal együttműködésben jön létre. A kiállítás a Budapest Fotó Fesztivál és a Budapest Art Week hivatalos programjának része.

 

Fotó: Ata Kandó - Álom az erdõben címû könyvbõl (Juliana Kando), 1957