"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Ékszerdoboz napsütéssel

Wolfgangsee Salzburgtól alig negyven perc autózásra található, egyike a híres salzkammerguti tavaknak.

Az egykori sóbányákról elnevezett tóvidéket ma már az egyik legfontosabb osztrák idegenfogalmi régióként jegyzik, a lélegzetelállító szépségű panorámával övezett 76 kisebb-nagyobb kristálytiszta vizű tó minden nyáron látogatók százezreit vonzza.

A szomszédos Mondsee, Attersee, Fuschlsee tavaknál is tisztább vizű Wolfgandsee nyáron akár 24-26 fokosra is felmelegszik, a vízisportok szerelmeseinek kedvelt találkozóhelye. Az Alpok-hegyei által körülölelt, 539 méteres tengerszint feletti magasságon elterülő tavat a Zinkenbach patak táplálja, a felesleget az Ischl folyó vezeti le. A folyamatos utánpótlásnak köszönhetően állítólag négyévente a teljes vízmennyiség kicserélődik. A többméteres víz alatti látótávolságnak köszönhetően Wolfgangsee a búvárok számára ideális édesvízi merülőhely. A felszínen vitorlások ringatóznak, szörfösök szelik a hullámokat, és motorcsónak vontatta gumigyűrűn sikoltozva száguldó turisták élvezik a napsütést.

St. Wolfgang

 

A tó alig 12,8 négyzetkilométeres (a Balaton 600 km2) vízfelületén a nyári időszakban menetrendszerűen járnak személyhajók, immáron 145 éve. A hajóforgalom 1873-ban indult el a Ferenc József császár nevét viselő lapátkerekes gőzhajóval. Érdekes magyar vonatkozása a Wolfgangsee hajózási történetének, hogy az 1886-ban gyártott Elisabeth gőzhajó a budapesti Hajógyári-szigeten készült, és a mai napig nosztalgiajáratként szolgálatban áll és utasokat szállít a tó hét állomása között.

 

Ezeréves történelem

 

Ha a hét közül csak egyet keresünk fel, az mindenképpen St. Wolfgang (Sankt Wolfgang) legyen! A szűk utcákon szorosan egymáshoz simulva álló házak aljában kávéházak és éttermek, megannyi színes ajándéktárgyat és egyházi emléktárgyakat kínáló boltocska között sétálhatunk. A felújított, az egykori festett homlokzatot gondosan őrző épületek között járva mintha visszarepülnénk a tizenkilencedik századba. Nem is érdemes autóval közlekednünk, minden sétatávolságra található. Autónkat nyugodtan a város két szélén található parkolók egyikében hagyhatjuk.

A település nevét Szent Wolfgang regensburgi püspökről kapta. A legenda szerint Wolfgang püspök remeteként, visszavonultan élt a település melletti erdőkben. Egyszer a közeli szikláról elhajított egy fejszét, s ahol a fejsze földet ért, a hívők templomot építettek 976-ban, vagyis 1042 éve. A templom ma egyike Európa legismertebb zarándokhelyeinek. 

 

Pihenés és romantika

 

A városközpontban – a templom és a tó közvetlen szomszédságában – találjuk St. Wolfgang legpatinásabb és egyben leghíresebb szállodáját. A Romantik Hotel "Im Weissen Rössl" száz éve a Peter család tulajdona, immáron az ötödik generáció működteti. A szálloda Ralph Benatzky azonos című operettjének színhelyeként lett világhírű. Ha St. Wolfgangba látogatunk, mindenképpen itt érdemes szobát foglalnunk, és nem csak a patinás múlt miatt.

A fűtött úszómedencében akár télen is megmártózhatunk

 

A hivatalosan négycsillag superior besorolású szállodában garantáltan ötcsillagos élményben lesz részünk. A szobák és lakosztályok többségéből lenyűgöző kilátás nyílik a tóra és a szemközti hegyoldalra, de mindenekelőtt a szálloda saját tóparti pihenőövezetére. A kényelmes napozóágyak mellett a tóba süllyesztett, fűtött úszómedence és jacuzzi várja a vendégeket. Ez utóbbiak harminc fokos vizének köszönhetően akár hóesésben is élvezhetjük a szabadtéri fürdőzést, ami téli utazásunk csúcspontja lehet. Ha az idő túlzottan zordra fordul, felmelegedhetünk a szálloda 1500 négyzetméteres spa központjának belső medencéjében, a szaunában, a gőzfürdőben vagy élvezhetjük a panorámát a spa meleg pihenőszobájából. Felfrissülésünket szépségkezeléssel, masszázzsal tehetjük teljessé.

 

A Romantik Hotel "Im Weissen Rössl" családias hangulata magával ragadó, az érkezés pillanatától meleg vendégszeretet és gondoskodó figyelem fogadja a látogatót. A tulajdonos, Gudrun Peter gyakran köszönti a vendégeket személyesen, a heti rendszerességgel szervezett közös séta a tóparton népszerű program a vendégek körében.

 

A környék a túrázók paradicsoma. A közeli hegyekre különböző nehézségű túraútvonalak vezetnek. A leghíresebb a Schafberg csúcsára vezető útvonal, melyet nem csak gyalog, hanem Ausztria legmeredekebb fogaskerekű vasútjával is elérhetünk. A kis piros vonat 1893 óta indul St. Wolfgangból az 1782 méter magas csúcs felé.

A Schafberg csúcsáról lenyűgöző látvány tárul elénk

 

A környék felfedezése, a hegycsúcsról elénk táruló látvány különleges élmény, amivel legfeljebb a vacsora ígérete vetekedhet a nap végén, amelyet a szálloda többszörösen díjazott "Kaiserterrasse" éttermében fogyaszthatunk el. A tehetséges fiatal séf, Hermann Poll és csapata által megálmodott fogások között a helyi és nemzetközi konyha ízeit egyaránt megtaláljuk. Az étterem évről-évre kiemelkedően szerepel a Gault & Millau értékelésében.

 

Akár néhány napra, akár hosszabb időre érkezünk, garantáltan élményekkel feltöltődve, kipihenten térhetünk haza. Indulás előtt mindenképpen szerezzünk be néhány emléket, minőségi kézműves terméket, helyben készült likőrt és édességet a szálloda elegáns ajándékboltjában.