"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Folytatódik a népszerű rendezvénysorozat

A Richter Egészségváros egy évtizedes története alatt 75 város egészségügyi intézménye kapott összesen közel 400 millió forint támogatást. (x)

Idén a program folytatódik, s újabb hét helyszínre látogat el. Célja, hogy segítse a helyi egészségügyi intézmények prevenciós tevékenységét, és anyagi támogatást nyújtson a szükséges fejlesztésekhez. Története alatt az Egészségváros olyan rendezvénysorozattá fejlődött, amely sokszínű egészségügyi szűréseknek, tanácsadásoknak, sportprogramoknak és interaktív, motivációs előadásoknak ad helyet.

 

A Richter Egészségváros keretében a Richter Gedeon Nyrt. 2 millió forintos alaptámogatásban részesíti a helyi egészségügyi intézményt. Ezt az összeget a helyi lakosok tovább növelhetik, ugyanis a programokon, szűréseken, tanácsadásokon való részvételükkel adománypontokat gyűjtenek, melyek pontonként 300 forinttal növelik az adományalapot. A pontok a Richter jóvoltából a nap végén támogatási összeggé „alakulnak”, amit eszközök beszerzésére fordítanak a helyi egészségügyi intézmények.

Az elmúlt tíz évben a program keretében összesen 378.939.800 forint összegű támogatást nyújtott egészségügyi fejlesztésekre a Richter.

 

Újabb hét helyszínre érkezik idén az Egészségváros

 

Amennyiben a vonatkozó járványügyi szabályok azt lehetővé teszik, idén az ország 7 különböző pontján lesz Egészségváros augusztus 22. és október 10. között, amelyekkel így nyolcvankettőre emelkedik az Egészségvárosok száma.

 

Az ingyenes szűrésekre nem szükség az előzetes regisztráció, kortól függetlenül bárki részt vehet rajtuk. A szűrőpontokon helyi szakemberek várják a látogatókat, így a rendezvény résztvevői megismerhetik a helyi egészségügy képviselőit is.

 

Az idei időpontok és helyszínek:

– 2020. augusztus 22. Debrecen, II. János Pál pápa tér
– 2020. szeptember 5. Budapest XIX. kerülete, Templom tér
– 2020. szeptember 19. Dunakeszi, Katonadomb
– 2020. szeptember 26. Tata, Kossuth tér
– 2020. október 3. Pécs, Kossuth tér
– 2020. október 4. Kiskunhalas, Bethlen Gábor tér
– 2020. október 10. Kaposvár, Kossuth tér

 

Az adománycélok is rendkívül változatosak, így lesz miért izgulni az idei Egészségvárosokon:

– Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézete: defibrillátor a felnőtt orvosi ügyeletre és gyermekfogászati szék
– Kispesti Egészségügyi Intézet: szemészeti ultrahang és OCT-gép
– Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézet: műtőasztal
– Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet: Eszközök az induló gyermek szakrendelés számára
– Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinika: szívultrahang vizsgálófej
– Kiskunhalasi Semmelweis Kórház: nőgyógyászati eszközpark bővítése
– Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház: ergospirometriás készülék

 

Az idei kicsit más lesz, mint eddig

 

A járványhelyzetre való tekintettel rendhagyó évad elé néz az idei Richter Egészségváros. A szűrések, tanácsadások, előadások fokozott körültekintéssel és elővigyázatossággal zajlanak majd a rendezvényre látogatók, és az ott dolgozók védelme érdekében.

 

A szűréseket és a tanácsadásokat végzők, valamint a lebonyolító személyzet számára kötelező lesz a maszk viselése, a rendezvényre látogató érdeklődőknek pedig az egyes aktivitások során kell maszkot viselniük. A rendezvény több pontjára kéz- és felületfertőtlenítők lesznek kihelyezve, a sorbanállás során a biztonságos távolság betartását az erre kijelölt személyzet, valamint kihelyezett táblák segítik majd.

 

Milyen szűrések lesznek?

 

A Richter Egészségváros program szűrési és tanácsadási listája évről évre bővül. A sokszínű kínálat célja, hogy a rendezvényre látogatók a lehető legátfogóbb képet kapják az egészségi állapotukról, illetve, hogy mindenki megtalálja a számára szükséges specialistát.

Lesz többek között urológiai tanácsadás, csontritkulásszűrés és csontsűrűségmérés, asztma tanácsadás, bőr-és körömgombaszűrés, neuropátia szűrés cukorbetegeknek, memóriazavar-tanácsadás, dietetikai tanácsadás, valamint nőgyógyászati tanácsadás. A szív- és érrendszeri problémákkal kapcsolatban pedig vérnyomásmérésen, érszűkület-vizsgálaton, szívelégtelenség-tanácsadáson vehetnek részt az eseményre látogatók.

 

A tanácsadások és a szűrések listája helyszínenként eltérő, illetve kiegészülhet a támogatott intézmény által biztosított plusz vizsgálatokkal is. Október 3-án, Pécsett, például a Szívgyógyászati Klinika szakemberei a Betekintés szívünk mélyébe sátorban tartanak előadásokat a népesség jelentős részét érintő szív- és érrendszeri problémákról.

 

Közismert emberek az Egészségváros mellett

 

A programsorozaton már a kezdetek óta részt vesznek a rendezvény védnökei. Olyan közismert személyiségek, akik nem csupán arcukat és nevüket adják a rendezvényhez, de aktívan részt is vesznek az egyes programokon.

 

Katus Attila nem csak egészséges életmóddal kapcsolatos tippeket ad, de gondoskodik a résztvevők alapos átmozgatásáról is. Jaksity Kata és Szily Nóra motivációs és pszichológiai témákban tartanak előadásokat, míg Rudolf Péter a karrier és az egészségtudatosság harmonikus viszonyáról mesél, saját tapasztalatain keresztül.

 

Az egyes helyszínek részletes programja és a további információk az Egészségváros hivatalos Facebook-oldalán és az eseményeken is megtalálhatók, amelyeket érdemes figyelemmel követni.

 

Találkozzunk az Egészségvároson!