"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Repülőgép a jövőből

A repülés jövője, jövő repülője elevenedett meg a KLM futurisztikus koncepciómodelljének első próbaútján. A Flying-V formabontó és üzemanyagtakarékos.

A jövő energiatakarékos repülőgépét másfél évvel ezelőtt, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) konferenciáján mutatták be. A Delfti Műszaki Egyetem és a KLM által tervezett futurisztikus gépforma a szélcsatorna- és földi tesztek után immáron készen áll a fellszállásra. Nemrég sor került a kisméretű tesztmodel első sikeres próbarepülésére.

"A KLM évek óta a világ első három legfentarthatóbb légitársasága között szerepel a Dow Jones Fenntarthatósági Indexen. Fenntartható jövőt szeretnénk biztosítani a repülés számára, ennek pedig az innováció is kiemelkedő összetevője."- mondta a KLM elnöke és vezérigazgatója. Pieter Elbers hozzátette, nagyon kíváncsiak a Flying-V repülési tulajdonságaira, amelynek kialakítása és designja képviseli a fenntarthatóság javítása érdekében tett erőfeszítéseiket.

 

A Flying-V kialakításával egy energiatakarékos, hosszú távú repülőutak megtételére alkalmas, és meglehetősen futurisztikus megjelenésű légijármű született. Az utastér, a raktér és az üzemanyagtartályok beépültek a szárnyakba, így hozva létre a jellegzetes V-alakot. Az előzetes számítógépes kalkulációk szerint javult a repülőgép aerodinamikája, így húsz százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás a jelenlegi legfejlettebb repülőgéptípusokhoz képest. A próbarepülésről videóbeszámoló készült, amely itt érhető el.