"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Elton John kedvence

A Royal Malewane különleges szafari szállodából csak egy-két lépés a Kruger Nemzeti Park és varázslatos állatvilága.

Lélegzetelállító szépsége és a részletekre is kiterjedő rendkívüli gondoskodás miatt a Royal Malewane az egyik kedvenc helyem a Földön. A világ egyik olyan pontja, ahol valóban kikapcsolhatok és kapcsolatba kerülhetek a természettel – áradozott Elton John a neves dél-afrikai, sokszoros díjnyertes szállodáról a The Hollywood Reporter újságírójának. A világhírű énekes azért is szeret itt pihenni, mert ha kedve tartja, akár az egész épületegyüttest és villáit is kibérelheti, így vele együtt összesen 32 rokona, barátja élvezheti a tágas tereket, a kiszolgálást és a fantasztikus vidéket. Ám nemcsak ő ámuldozott már a Royal Malewane fejedelmi szállásáról és körülölelő tájairól, hanem például Bill Gates, George Lucas, Oprah Winfrey, Jeff Bridges és Bono is, a U2 frontembere.

Nincs olyan esztendő, hogy a Condé Nast Traveler magazin olvasói ne választanák Afrika legjobb resortjai közé (Readers’ Choice Awards). Sőt, akadt olyan év, amikor a világ legjobb 50 szállása között is ott szerepelt.

 

A „Big 5”


Már fekvése is lenyűgöző azok számára, akik Elton Johnhoz hasonlóan imádják a természetet, és természetközelben szeretnék eltölteni szabadságukat. A Royal Malewane ugyanis Dél-Afrika északkeleti részén fekszik, a Kruger Nemzeti Park határában, közel a mozambiki és zimbabwei határhoz. Szó szerint csak egy ugrás innen a bozótprérinek nevezett, több tízezer hektáros természetvédelmi terület, ahol állatokfajok sokasága él szabadon. Elég egy dzsip és egy szakavatott vezető, egy ranger, és máris benn vagyunk a természet sűrűjében, ahol vadregényes, homokos utakon haladhat járművünk, és nem kell sokat várnunk, hogy feltűnjenek a zsiráfok, az oroszlánok, a vízilovak, a zebrák, az impalák. Az is előfordul, meg kell állnunk, hogy átengedjünk egy előttünk békésen csoszogó elefántcsaládot.

Itt, Dél-Afrikában elterjedt a „Big 5”, azaz a „Nagy ötös” kifejezés. Ez arra utal, hogy a gyalogos vadászoknak egykoron öt állatot volt a legveszélyesebb és legnehezebb fellelni és elejteni: az oroszlánt, a leopárdot, az elefántot, a bivalyt és az orrszarvút. Ezek az állatok a különböző dél-afrikai bankjegyeken még ma is láthatók. A hagyomány miatt továbbra is nagy becsben tarták ezeket az állatokat, megpillantani őket egy szafarin különleges élménynek számít.

 

A szállodából az első túra már hajnalban, 5:30-kor elindul. A hajnali ébredés után egy kis kávé, tea és sütemény után máris a nyitott dzsipbe szállunk és vezetőinkkel kezdődhet a kaland. Nem kell sokáig várnunk, sorra bukkannak fel a bozótosban az elefántok, oroszlánok, zsiráfok. Fél tízre érkezünk vissza szállásunkra, ekkor vár minket a bőséges reggeli. A délutáni túra fél ötkor veszi kezdetét. Ilyenkor több állatot láthatunk, mert naplemente előtt a legaktívabbak. Igaz, az oroszlánok szeretnek lustálkodni, a földön heverészni. Olykor épp a homokos út kellős közepén dőlnek le, ilyenkor dzsipünk megáll, nem illik megzavarni őket. Ha szerencsénk van, orrszarvúakkal is találkozhatunk. Hatalmas, testes teremtmények. Zömök felépítésük ne tévesszen meg senkit, a leggyorsabb futót is könnyedén lehagyná.

 

Luxusszépség, luxuskényelem


Az egzotikus szafarikat kínáló Royal Malewane egyszerre sugározza a modern kor romantikáját és szépségét, miközben luxuskényelmet kínál. A főépületnek számító Main Lodge egy klasszikus szafariház hat lakosztállyal, két királyi lakosztállyal, és az Africa House nevet viselő villával. A hatalmas, nyitott terű hall már előrevetíti a lakosztályok fényűző berendezését: antik bútorok, perzsaszőnyegek, a falakon kortárs festmények, afrikai mesterektől.

A hat lakosztály mindegyike körülbelül 165 négyzetméteres, kétszemélyes, elegánsan berendezett, légkondicionált, beltéri és kültéri zuhannyal. saját medencével, kültéri pavilonnal rendelkezik. Teraszáról páratlan kilátás nyílik a bozótosra. A két, egyenként 510 négyzetméteres királyi lakosztály négy személy számára is tökéletes. Két hatalmas hálószobája, nappalival, étkezője van, természetesen széles verandával, saját medencével, önálló szerviz-szolgáltatással. A 680 négyzetméteres Africa House hat, egyedi bútorokkal berendezett hálószobát rejt magában terasszal, medencével.

A Royal Malewane Bush Spa szintén számos díj nyertese. Különleges oázis a nemzeti park tövében. fűtött medencével, gőzfürdővel. Számtalan arc- és testkezelés, masszázs, manikűr, pedikűr kérhető, a test és a lélek együtt frissülhet fel.

 

A Main Lodge épületétől délre, tizenkét perces autózásra található a Farmstead kortárs stílusú épületegyüttese. A különálló épületek három, luxuskényelmet nyújtó farmlakosztállyal vonzzák az igényes turistákat: egyenkét 182 négyzetméteresek, kétágyas hálószobával, medencével, elől és hátul a vadonnal összesimuló terasszal.

Három és fél hálószobás magánvilla a közelben a The Farmhouse. A 636 négyzetméteres ház hat felnőtt és két gyermek számára tökéletes. Mindegyik szobának van saját fürdőszobája, terasza, szabadtéri zuhanyzója, és egy nagymedence is várja a vendégeket, pompás kilátással a zöldre.

 

Bush Diner a sátor alatt

 

A szafarik élményéhez természetesen hozzátartoznak a kulináris élvezetek is. Erről a Royal Malewane-ban olyan séfek gondoskodnak, akik tökéletesen ismerik a kortárs konyhát, a világ ízeit. És az ételeket a pincérek nem máshol szolgálják fel, mint Afrika egyik leglenyűgözőbb saját éttermében, ahonnan remek a panoráma a bozótosra, a vadvilágra. Az sem ritka, hogy ebéd közben feltűnik egy-egy arrafelé bóklászó elefánt… Valamennyi étel, üdítő és szeszes ital ára része a szállásdíjnak, így az étlapon véletlenül se keressük az árakat. Ráadásul akár saját menükártyánk is lehet, hiszen a séffel közösen a saját ízlésünknek, kívánságunknak megfelelően alakíthatjuk ki, mit szeretnénk enni aznap.

Dél-Afrika legízletesebb borai között válogathatunk, a legnépszerűbb fajtáktól az Európában kevéssé ismertekig. Ebben helyi sommelier-k állnak rendelkezésünkre. Emellett a világ minden tájáról származó, whisky-választékkal találkozunk.

Az úgynevezett Bush Dinner, vagyis bokor- vagy bozótvacsora nem más, mint étkezés a szabadban, a hangulatos afrikai bozótprériben, romantikus, halovány fény mellett, amely távol tartja az állatokat. Este 7-től egy hatalmas beduinsátorban szépen megterítve várnak minket a finomságok. A tábortűz messze tartja tőlünk az állatokat. Vacsora után a helybéliek népzenei kórusát, táncát élvezhetjük, és mi is táncra perdülhetünk.

 

A The Royal Portfolio része

 

A Royal Malewane valójában családi vállalkozásként indult. Olyannyira, hogy Liz és Phil Biden nyaralójaként szolgált. 1999-ben arra gondolt Liz, miért ne tárná szélesre a lodge kapuit bárki előtt, hiszen a nemzeti parkra sok utazó kíváncsi a világ minden tájáról, és birtoka kiváló helyen fekszik. Aztán kiderült, hogy Liznek nemcsak kedve, hanem tehetsége is van a vendéglátáshoz, a dizájnhoz, a villák, nappalik, hálószobák ízléses berendezéséhez.

 

A Royal Malewane nagy sikere után a család fejlesztésbe fogott, és idővel megalakult a The Royal Portfolio, mely ma már négy egyedülálló szállodával dicsekedhet, benne az egykori nyaralóval, s a legutóbbi vállalkozással, a Fokvárosban 2017-ben megnyitott The Silo szállodakülönlegességgel. Ez egy egykori gabonasilóban kialakított, 57 méter magas üvegpalota a tengerpartnál, a jachtkikötő közvetlen közelében.