"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A fenséges Leopoldskron Palota

Különleges utazás A muzsika hangja című amerikai zenés játékfilm helyszínére. Páratlan luxushotel és történelmi elegancia Salzburgban.

Mindenkit rabul ejt a XVIII. században épült, mára csodálatosan felújított rokokó palota látványa Salzburgban, mely a Leopoldskroner Weiher-tó nyugati partjánál áll, s ahonnan remek a kilátás a hatalmas mészkőhegységre, az Untersbergre és az ötszáz méter magasan fekvő Hohensalzburg várára. Eleganciájával, mesés panorámájával egyszerre fenséges és bámulatos a kastély. S ha úgy tűnne, hogy az épület és a táj valahonnan ismerős, az nem véletlen, hiszen itt forgatták 1964-ben A muzsika hangja (The Sound of Music) című amerikai zenés játékfilmet, a bájos Julie Andrews főszereplésével.

A szépséget, a kényelmet és a palota luxusát immáron bárki élvezheti, hiszen a Schloss Leopoldskron szállodaként üzemel, 2014 óta. A kastélyban 12 tágas történelmi lakosztályt alakítottak ki, amelyhez felhasználtak eredeti, XVIII. századi elemeket is. Ha pedig kilépünk a lakosztályok ajtaján, máris lenyűgöző festmények és óriáscsillárok között, történelmi környezetben és helyiségekben találhatjuk magunkat. Például a tágas Márványteremben, vagy a több mint 10 ezer kötetes Max Reinhardt Könyvtárban. Csábítja a vendégeket a velencei és a kínai szoba is.

 

Kilenc, különböző méretű elegáns konferenciatermében renszeresek a vállalati, szakmai rendezvények. A legnagyobban akár 130 fő részvételével. A palota egyedi szépségű terei, romantikus hangulatú parkja esküvők, szemináriumok, felolvasóestek, koncertek, és más különleges események megrendezésére is kiválóak.

Teljes megújuláson esett át a Meierhof is, amely butikhotelként 55, minden kényelemmel felszerelt szobát kínál az ide érkezőknek. Történelmi jelleget kölcsönöznek a különleges szépségű bútorok, az elegáns parketták, amelyek hangulatukban és színeikben az itt forgatott filmklasszikusra emlékeztetnek. Emellett a modernség is beköltözött a szobákba: 81 centiméter átmérőjű síkképernyős televízió, wifi teszi még kényelmesebbé a pihenést. A szobák falait, valamint a folyosókat a régmúlt fotói díszítik, köztük a híres Salzburgi Ünnepi Játékok kezdeteit idézők. Nem véletlenül, hiszen a palota történelmi falai között született meg a világhírű zenei fesztivál újraindításának ötlete.

 

S ha már visszaugrottunk a múltba, álljon itt egy kis mini palotatörténet. Az 1736-ban elkészült kastély és kertje Leopold von Firmian érsek birtokaként szolgált, és csaknem egy évszázadon át volt a család tulajdonában. 1918-ban vásárolta meg Max Reinhardt színházi rendező, és két évvel később Richard Strauss zeneszerzővel, valamint Hugo von Hofmannsthal költő és drámaíróval együtt itt fogalmazták meg egy Mozart köré épülő salzburgi zenei és drámafesztivál tervét, felélesztve ezzel egy korábbi kezdeményezést.

1947-ben három Harvard-diák talált rá a palotára, és vetette fel, hogy itt szervezzenek nemzetközi szemináriumot európaiak és amerikaiak között. Így valósult meg az első salzburgi globális szeminárium. Ezt követően a kastélyt birtokba is vette a Salzburg Global Seminar nonprofit szervezet. Rendszeresen táborokat szerveztek itt, de az épületek és a kert zárva maradtak a nyilvánosság előtt. 1964-ben azért beengedték a 20th Century Fox amerikai stúdió stábját Robert Wise rendező vezetésével, hogy leforgassák a később világhírűvé vált háromórás alkotást, A muzsika hangját, mely máig a környékre vonzza a rajongókat. A filmet és hangulatát három terem is megidézi, gyönyörű kilátással az idilli tóra és a festői hegyekre.

A kifogástalan vendégélményt garantálja a finom süteményeket és kávékülönlegességeket kínáló Meierhof Café, továbbá a szálloda saját fitneszközpontja, szabadtéri medencéje. A környéket a szállodában kölcsönözhető kerékpárokkal is felfedezhetik a sportosabb pihenésre vágyók.

 

„Salzburg egyetlen helye sem ötvözi a történelmet és a kikapcsolódási lehetőséget olyan egyedülálló környezetben, mint a Hotel Schloss Leopoldskron” – fogalmaz lelkesen Szelényi Dániel, a szálloda magyar származású vezérigazgatója. – „Felújított butikszobáink és újratervezett nyilvános tereink a Meierhofban jól kiegészítik a palota történelmi lakosztályait, így olyan élményt tudunk vendégeinknek nyújtani Salzburgban, amely egyszerre inspiráló és érzelmekkel teli.”

A kastély falai között feledhetetlen napokat töltött már el többek között Karl Lagerfeld, a német divatkirály, Marcel Marceau francia pantomimművész, Kofi Annan, az ENSZ volt főtitkára, Hillary Clinton egykori amerikai külügyminiszter és Károly herceg is.  

Megnyitását követően a Leopoldskron elsősorban amerikai és ázsiai igényes turistákat vonzott, ám az utóbbi egy-két évben már egyre több német, svájci, cseh, magyar és helybéli osztrák vendégek is felkeresik.