"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Szétszórt gyöngyök az óceánban

Azúrkék óceán, selymes, fehér homok, pálmafák és nyugalom. A Maldív-szigetek a trópusi paradicsom felsőkategóriás változata.

Ha egy nagyléptékű térképre pillantunk, megannyi apró gyöngyöt látunk az óceán kékjében: magyarországnyi vízfelületen egy alig kecskemétnyi szárazföld, ezerfelé szétszórva a végtelen horizonton. Az útikönyvek közel ezerkétszázra teszik a számba vehető szigetek számát, melyek négyötöde alig egy méterrel magasodik a vízfelszín fölé.

A mintegy kétszáz lakott sziget mellett 164 olyan van, amely kizárólag idegenforgalmi célokat szolgál – jellemzően egyetlen szállodával, pontosabban resorttal. Nem a megszokott értelemben vett méretes szállodákat kell elképzelnünk, hisz a helyi szabályok szerint a pihenőszigeteken nem épülhetnek a pálmafák magasságát meghaladó épületek. Sokkal inkább kis bungalóból, házakból álló komplexumokra gondoljunk, amelyeket az idegenforgalmi kalauzok és a helyiek is resort néven emlegetnek. (A resort egyébként üdülő-, vagy nyaralóhelyet jelent angolul.) A Maldív-szigetek térsége az évszakoktól függően más-más arcát mutatja. A száraz időszak szeptembertől áprilisig tart, ez a nyaralásra legalkalmasabb időszak. A száraz évszakon belül is leginkább a karácsony és az azt követő január-február számít csúcsszezonnak. Az esős évszak májustól augusztusig tartó időszakában gyakrabban számíthatunk esőzésekre, erős szélre, viharos tengerre. 

 

Út az Édenkertbe

 

Bármely szigetet is választjuk, maldív-szigeteki kalandunk mindenképpen a fővárosban, Maléban kezdődik, hiszen itt található az ország egyetlen nemzetközi repülőtere. A legrövidebb útvonalon is tízegynéhány órás repülőútra, Budapestről indulva legalább egy átszállásra kell számítanunk. Egy ilyen hosszú út végén nem mindegy, hogy kifacsartan vagy felfrissülve érkezünk meg. Hogy a nyaralás már az úton elkezdődjön, érdemes a repülés lehető legkényelmesebb módját választani. Az Emirates a kontinensek közötti utaztatások elismert szereplője, az Emirates légitársaságot a 2024-es APEX World Class Airline kategória győztesévé koronázták a kiemelkedő vendégélményért és ügyfélkiszolgálásért. Nem véletlenül!

Az Emirates business osztályán utazni nem csak a pihenés része, hanem különleges élmény egyben. A többórás utazás szinte elrepül a tágas, kreatív kialakítású utastérben, ahol tetszés szerint pihenhetünk, szórakozhatunk, vagy ha szükség van rá, a villámgyors internetkapcsolatnak köszönhetően akár dolgozhatunk is. Ezerféle szórakozási lehetőséget kínál a csúcsminőségű technológia, ami a Business Class utasainak rendelkezésére áll, az ICE interaktív rendszer segítségével, így filmekkel, játékokkal vagy zenehallgatással múlathatjuk az időt. A kulináris élvezeteket a világ legnagyszerűbb szakácsai által megálmodott étel- és italkülönlegességek garantálják. A kényelmes térben bármikor

MINT A FILMEKEN
Mint a filmeken

UTAZÁS

Mint a filmeken

fogyaszthatunk a bőséges kínálatból, legyen szó nemzeti konyháról, kézműves fogásokról, frissen facsart gyümölcslevekről vagy borkülönlegességekről. Sőt, az itallapon nem szereplő koktélt is elkészítik számunkra, ha a szükséges alapanyagok rendelkezésre állnak a fedélzeten. Mire gépünk leszáll a Maldív-szigetek fővárosában, máris gazdagabbak lettünk jó néhány élménnyel, pedig a nyaralásunk még csak most kezdődik!

 

A mintegy 200 ezres Malé nem szolgál kihagyhatatlan látnivalókkal, amit nem különösebben bánunk. Amiért igazából ide, a világ túlfelére jöttünk nem itt a városban, hanem azon túl, a lakott civilizációtól távolabb találjuk. Persze nem mindegy, milyen távol, hiszen ha egy a fővárostól messzebb fekvő resortba tartunk, újabb repülés, a szigetek között közlekedő helyi hidroplánjárat vár még ránk. A kissé zajos turbópropelleres gép fedélzetéről, madártávlatból szemügyre venni a mélykék vászonra festett hófehér szigetvilágot, felejthetetlen élmény. Ha észak felé vesszük az irányt, válasszuk a Lhaviyani Atollban található Fushifaru Maldives Boutique Resortot, hogy alig félórás repülést követően a vízfelszínen landolva kilépjünk a mólóra, és mezítláb sétáljunk be a földi paradicsomba.

A fővároshoz közelebb eső nyaralóhelyekre gyorshajón (speed boat) érkezhetünk. Az egyik patinás ilyen resort, a Taj Coral Reef Resort & Spa felé száguldva, kis szerencsével már néhány perc után megpillanthatjuk az Indiai-óceán egzotikus világának néhány csodás élőlényét: repülőhalakat, cápákat vagy delfineket.

 

Álmomban már láttalak

 

A Maldív-szigetek nem a bulizás, a féktelen tivornyák helyszíne. Nem is jellemző, hogy nagyobb baráti társaságok látogassanak el a szigetekre. Ez a trópusi paradicsom a meghitt, intim pihenés világa, a romantikus lelkek és lustálkodni vágyók álma. Bármelyik szigeten is töltsük vakációnkat, hamar érezni fogjuk, mennyire rendhagyó, szokatlan élmény itt minden pillanat. Először a zajok hiánya tűnik fel, majd a természetes neszek és hangok megnyugtató jelenléte. Aztán a színek kavalkádja: a természet megannyi árnyalata, a kékek, zöldek valószerűtlen variációi.

Ez a Maldív-szigetek valódi vonzereje, a természet és a nyugalom varázslatos elegye. A pihenés intimitása vonzza a nászutasokat, házaspárokat, szerelmeseket és egyre inkább a gyermekes családokat is. Mindegyik resort önmagában egy világtól elzárt oázis, ahol a személyzet és a velünk együtt nyaralókon kívül senki más nincs. Ebből az elzártságból adódik a nyaralóhelyek páratlan biztonsága, és pandémiás védettsége.

 

Muszlim ország lévén számolni kell néhány számunkra szokatlan szabállyal. Alkohol csak a resortok területén kapható, a lakott szigetek nyilvános helyein pedig egyenesen tilos fogyasztani. Ha a helyiek által látogatott területeken járunk, ruházkodásnál is ügyelnünk kell a megfelelő „dress-code”-ra: a vállaknak és comboknak is fedve kell lenniük, a nudizmus pedig még a vendégszigeteken is tilos.

Bár szigorúnak tűnhetnek ezek a szabályok, a resortokon belül ezekből nem sokat érzékelünk (legfeljebb az alkoholos italokat terhelő borsos adókat). Választott szigetünket valószínűleg nemigen fogjuk elhagyni, hiszen maga a part megad mindent, amiért ide jöttünk. Amiért érdemes eltávolodni, az mind az óceánhoz kötődik. Egy naplementés, pezsgős hajókirándulást mindenképpen tervezzünk be, de érdemes – még kezdőként is – sznorkelezve, vagy búvárfelszerelésben alámerülve felfedezni a tengeri élővilágot. A korallzátonyok birodalma rendkívül mozgalmas, tele élettel, színekkel, kalanddal.

 

Márpedig a Maldív-szigetek szinte teljes egésze korallszigetekből áll. A térség egykori vulkánjai körül ugyanis évmilliókon keresztül épültek a korallok. Ahogy aztán ezekből szigetek képződtek, úgy pusztult le közben a vulkán építőanyaga, és maradt meg a gyűrűszerű korallzátonyok láncolata. Egy-egy ilyen képződményt atollnak hívunk. A Maldív-szigeteket valójában ezek az atollok alkotják, szám szerint 26, melyek vízből kiemelkedő részei – a vulkáni maradványokkal együtt – a voltaképpeni szigetek. Akár víz alatt, akár víz felett fedezzük fel ezt a csodás világot, páratlan gazdagságú természeti kép tárul elénk.

 

Az élet ezer alakja és színe

 

Az óceán, a korallzátonyok világának sokszínűsége nem csupán fajgazdagságot jelent. A rendkívüli fauna a tengeri áramlatokkal magyarázható, melyek tápanyagokban gazdag vizeket hoznak a szigetek felé, ami mágnesként vonzza a legkülönbözőbb élőlényeket.

A szigetek körüli vizek olyannyira gazdagok és csodálatosak, hogy még a sekély szakaszokon, közvetlenül a part mentén is hatalmas élménnyel szolgálnak.

Néha elég csak térdig belegázolnunk a vízbe, és az azúrkék felszín alatt már fel is tűnnek a színpompás halak, nem ritkán – a teljesen veszélytelen – szirti cápák. Különleges turistaprogram itt a rája vagy cetcápa merülés. Leginkább főszezon idején, amikor a part menti melegebb, sekélyebb vizekbe is kimerészkednek a gazdag táplálékforrást követve. A horgászat szerelmesei ugyancsak ideális helyeket találnak itt, soha nem látott és fogott halakkal találkozhatnak, az apróbbaktól a méteres „nagyvadakig”. Az ezerszínű élővilág többségében teljesen ártalmatlan, mindössze néhány faj jelenthet veszélyt az emberre. Ilyen az álcázás mestere, a kőhal, melynek tüskéi különösen erős idegmérget rejtenek, vagy az ugyancsak mérgező tűzhal (más néven oroszlánhal), amellyel a korallzátonyok mentén „futhatunk össze”.

 

A szabályok betartásával és körültekintő tájékozódással azonban ezek a veszélyek könnyűszerrel elkerülhetők. Nem is gyakran hallani ilyen balesetekről. Amivel a Maldív-szigetek az utóbbi időben annál gyakrabban kerül a hírekbe, az egészen más jellegű fenyegetésről szól. Mivel a szigetvilág legmagasabb pontja is csupán 2,5 méteres, és a terület nyolcvan százaléka nem haladja meg a tengerszint feletti egy métert, a globális felmelegedés által leginkább fenyegetett államról van szó. Már egy csekélyebb vízszintemelkedés is jelentősen veszélyezteti a szigetvilágot, de ha ez nem lenne elég, a hőmérséklet emelkedése a melegvízű korallzátonyok pusztulását is sietteti. Nem kizárt, hogy a következő századfordulóra már csupán fotók és filmfelvételek őrzik majd a szigetvilág emlékét.