"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Vadlovak – Hortobágyi mese

Vajon hová született Cseppke a vadlócsikó, és milyen lehet az élete társai között a háborítatlan természetben?

Erre volt kíváncsi Török Zoltán természetfilmes, aki rendezőként, hű társával, a finn operatőr Jan Henrikssonnal három éven át forgatta legújabb, mozikba szánt egészestés alkotását.

 

A Vadlovak – Hortobágyi mese című varázslatos természetfilm elrepít minket egy különleges rezervátumba, a hortobágyi Pentezug védett, látogatóktól elzárt területére, ahol a világ egyik legnagyobb vadló ménese található. Háborítatlanul élik itt életüket az állatok, nem zavarják őket az emberek.

A házilovaknál kisebb, zebra méretű vadlovak egykoron igen elterjedtek voltak Belső-Ázsiában, de az emberi vadászat miatt mára szinte teljesen eltűntek. Az állatvédők a faj megmentéséért tenyésztő megmentőprogramot indítottak, és bő két évtizeddel ezelőtt néhány példány a Hortobágyra is került. Ma már több mint háromszáz vadló él békességben a pusztaságban. A szakemberek öntörvényű, szabadságszerető állatokként jellemezik őket. A világon mindössze 1900 van belőlük.

 

Török Zoltán úgy döntött, filmen mutatja be izgalmas világukat, együtt a körülöttük lévő állatokkal. Arra gondolt, hogy egy élettörténetet mesél el: kiválasztott egy ide született vadló csikót, elnevezte Cseppkének, és az ő életét kíséri végig, születésétől a felnövéséig. Őt figyelhetjük meg, „aki” szüleivel együtt vándorol a mocsarakkal erdőkkel övezett rónaságban. Ahogy az évszakokon át titokban követjük az ő és rokonsága életét, rájövünk, hogy a vadlovak viselkedése mennyire hasonlít az emberéhez.

Náluk is létezik szociális kapcsolat: kialakul közöttük barátság és utálat, láthatunk szerelmet – a többnejűség dívik körükben –, hűséget, törődést, féltékenységet. Láthatjuk az állatokat, miként élik túl a szabad ég alatt a legkeményebb évszakot, a telet: bundájuk megvédi őket a hidegtől, az élelmet pedig téli patájukkal kaparják ki a hó alól.

 

A csaknem 90 perces, különleges mű iránt kellően felcsigázhatja érdeklődésünket Ljasuk Dimitry kisfilmje. Az amatőr filmes és természetvédelmi aktivista két évvel ezelőtt több napon át kísérte az alkotókat, hogy kamerája segítségével kikémlelje, miként is zajlik a természetben egy ilyen forgatás. 22 perces filmjét műsorra tűzte a National Geographic csatornája, de megtekinthető a YouTube-on is!

 

Megtudjuk, mi az a nyomszakértelem, megismerhetjük a lesből készített felvételek nehézségeit, láthatunk egy kameracsapdát, amely mozgásérzékelővel rendelkezik, bemutatkozik a parabolamikrofon, mely a természet és az állatok zajának élethű rögzítéséhez járul hozzá. A finn operatőr is élt a filmezés új lehetőségével. Olykor drón emelkedik a magasba, hogy kövesse a darvak repülését.

 

Semmit sem tart előttünk titokban Török Zoltán, aki a tíz évvel ezelőtt bemutatott mozifilmjével, a Vad Magyarország című művével bebizonyította, hogy egy magyar természetfilmnek is lehet milliós nézettsége, és sokunkat gondolkodtatott el: másként kell tekintenünk a minket körülvevő fantasztikus élővilágra, egyben saját környezetünkre.

 

A vadlovakról szóló legújabb alkotása magyar–német–osztrák–svéd koprodukcióban készült, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A narrátor Pokorny Lia. A film a tervek szerint 2021. április 22-től látható a mozikban, a Mozinet forgalmazásában.