"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Mese és tudomány

Több mint 500 pályamű közül választották ki a TETT-mesepályázat díjazottjait. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Tudományos Akadémián került sor. (x)

Állatok, kémiai elemek, izgalmas helyek, de leggyakrabban a minket körülvevő természet ezernyi arca köszönt vissza azokban az alkotásokban, amelyek A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány (Sz2A) és a Richter Gedeon Nyrt. együttműködésében 6–18 éves diákoknak meghirdetett természettudományos ihletésű mese- és novellaíró pályázatra érkeztek. „A pályázatok zöméből megkapó módon árad a természet erőteljes szeretete” értékelt ifj. Szántay Csaba, a Richter Gedeon kutatóprofesszora, a TETT ötletgazdája, a pályázat zsűrijének tagja, aki szerint ezt az ősi kapcsolódást még a mai digitális kultúra sem képes felülírni. Ennek szellemében kérte fel a professzor a pályázat védnökeinek a Döbrentey Ildikó – Levente Péter alkotópárost.

 

A pályázatra több mint ötszáz alkotás érkezett az ország különböző részeiről és magyarlakta vidékekről a határokon túlról (a részletek a mellékelt térképen követhetők nyomon).

A legkisebbek között egy kapuvári testvérpár, Horváth Adél és Lili vitte el a pálmát, a következő kategóriát a szigetszentmiklósi Malaczkó Réka nyerte, míg a legnagyobbak mezőnyében a kilencedikes Péter Imre alkotása győzedelmeskedett. A kategórianyertesek mellett további 14 diák pályázatát ítélte kimagaslónak a zsűri – ők a győztesekkel együtt vehették át jutalmaikat a Magyar Tudományos Akadémia székházának dísztermében megrendezett ceremónián. A zsűri végül mindhárom korcsoportban további második vagy harmadik díjat is kiosztott, így összesen tizenkét alkotás kerülhetett dobogóra. A díjazottak e-könyv olvasót és ajándékutalványokat vihettek haza, az első helyezettek kétszáz-, a második helyezettek százötven-, a harmadik helyezettek százezer forint értékben. Továbbá a Richter, a Szabó Szabolcs Alapítvány és a pályázat védnökei, Döbrentey Ildikó és Levente Péter, egy-egy

MESEKÖNYV IS LESZ
A legjobb írásokból könyv készül, amit minden, a könyvben szereplő alkotó megkap.
különdíjat is odaítéltek. Az ő jutalmuk a harmadik helyezettekhez hasonlóan százezer forint értékű ajándékcsomag volt. A díjátadón további 35 kiemelkedő alkotás szerzőjét a zsűri könyvcsomaggal jutalmazta. 

 

„A több mint ötszáz pályázó diák tudást sugárzó, merész, természetes humorral is megáldott gondolatai meggyőzően bizonyítják határtalan természettudományos érdeklődésüket, talpraesettségüket és jó íráskészségüket” – fogalmazott Döbrentey Ildikó meseíró, a zsűri tagja. Szintén a minden előzetes várakozást felülmúló érdeklődést emelte ki dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit, a Richter Gedeon támogatáspolitikáért és alapítványi tevékenységek koordinálásáért felelős vezetője. „Bízhatunk a jövőben, hiszen az értelem és az érzelem ebben a kezdeményezésben is jól megtalálta egymás társaságát” – tette hozzá.

„Fontos üzenete van annak, hogy milyen sokak gondolatait mozgatta meg a természettudományok különböző ágainak beépítése a mesék világába” – hangsúlyozta Holtzer Péter, az Sz2A elnöke, aki szerint a pályázat eredményei megalapozzák annak reményét, hogy megfelelő oktatási programokkal sokkal több gyereket lehet a természettudományok irányába vezetni a jövőben.

 

A TETT-pályázatot 2021-ben első alkalommal hirdette meg az Sz2A a Richter Gedeon Nyrt. kezdeményezésére és támogatásával, valamint Döbrentey Ildikó és Levente Péter alkotópáros védnökségével általános iskolai, középiskolai, valamint középfokú szakképzésben résztvevő diákok számára, hogy a tanulók bemutathassák, számukra mit jelent a természettudomány – környezet- és természetismeret, földrajz, biológia, fizika, kémia –, milyen hasznosítható tudást és élményt nyújt a terület felfedezése, megismerése és szeretete, mindezt mesei köntösben.

 

A díjazott mesék elérhetőek a  www.tettmesepalyazat.hu oldalon. A zsűri válogatása alapján a legjobb írásokból könyv készül, amit minden, a könyvben szereplő alkotó megkap majd.