"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Tabuk nélkül a meddőségről

Szakemberek szerint évről-évre nő a meddő párok száma. Szerencsére sokak esetében van megoldás!

Teltházas rendezvényen mutatkozott be a Felelősen Magadért Egyesület tavaly életre hívott Hello Termékenységtudatosság programja, ahol gyermekvállalás előtt álló vagy teherbeesési nehézségekkel küzdő nők és férfiak hallgathatták meg a program szakértőinek előadásait egy egészséges reggeli mellett.

 

A Hello Termékenységtudatosság elsődleges célja a meddőség megelőzése. Vagyis, hogy azok a fiatalok, akik egyszer majd szeretnének gyermeket, rendelkezzenek azokkal az ismeretekkel, melyek segíthetik őket abban, hogy ne legyen szükségük meddőségi kezelésre a vágyott baba megérkezéséhez, meg tudják őrizni a termékenységüket. De természetesen azoknak is segítséget és sok hasznos információt nyújt a kezdeményezés, akik épp a gyermekvállalást tervezik, de teherbeesési nehézségekkel küzdenek.

 

Miért fontos a termékenység megőrzése?

 

Sajnos évről-évre az tapasztalható, hogy egyre nagyobb a meddő párok száma. Arányuk 2021-ben Magyarországon 15-20 százalékra tehető, ami

HELLO TERMÉKENYSÉGTUDATOSSÁG
„A gyermekáldás a világ legtermészetesebb dolga kellene, hogy legyen, azonban sajnos ez nem mindig van így. Előfordul, hogy mikor babát szeretnél, mert megtaláltad hozzá a megfelelő partnert, és családot szeretnétek alapítani, nem minden úgy történik, ahogy azt elterveztétek”
ijesztően magas. A meddőség szerencsére sokszor csak egy életszakaszra jellemző átmeneti állapot, nem jelent feltétlenül végleges gyermektelenséget. A meddőség leküzdéséhez nem elegendő a kezeléseken való részvétel: a megfelelő életmód, testsúly is rengeteget számít a babaprojekt sikerében. A Hello Termékenységtudatosság szakértői csapata azokra a – sokszor aprónak tűnő – mozzanatokra, döntésekre irányítja rá a figyelmet, amik befolyásolhatják a termékenységet.

 

A szakértők 5 fontos pillért határoztak meg, melyek jelentősek a termékenység megőrzése, javítása szempontjából. Az esemény keretében ezeket a témaköröket járták körbe Jaksity Katával, a Felelősen Magadért Egyesület elnökével.

 

Időzítés, avagy miért csak 5 napon át termékenyek a nők, míg a férfiak minden nap nemzőképesek?

 

A válasz a nők ciklusában rejlik: hormonok hatására a tüszők növekedésnek indulnak, a petesejtek közül 1 kiválasztódik, a többi pedig megáll a fejlődésben és elhal.  Az érett tüsző ugyancsak hormonokat termel, ami megindítja a tüszőrepedést. A megrepedt tüszőből a petesejt kiszabadul, és bekerül a petevezetőbe. A petesejt a tüszőrepedés után átlagosan 12-24 órán belül képes a megtermékenyülésre.

 

Ezzel szemben a hímivarsejtek átlagosan 3-5 napig életképesek. Tehát a termékenységi ablak a tüszőrepedést megelőző legfeljebb 5 napban van nyitva, így a gyermekre vágyó pároknak ebben az időszakban érdemes rendszeresen együtt lenniük.

 

Az életkor szerepe – a petesejtet nem lehet botoxolni

 

A babatervezés szempontjából az életkor a legfontosabb tényező. Lehet ezen megsértődni, lehet vele vitatkozni, de felesleges. A biológia meghatározó ez esetben is, de természetesen az életmód is befolyásolja nemcsak a megtermékenyítés, megtermékenyülés lehetőségét, hanem az embrió „paramétereit” is. Hiába vagyunk fiatalosak, fittek, sajnos a petesejteket nem lehet botoxolni.

A nők meghatározott számú petesejttel születnek. Ez a „készlet” minden hónapban folyamatosan, 35 év felett pedig drasztikusan csökken. Sajnos az életkorral nemcsak a petesejtek száma, hanem a minősége is romlik, ezért 40 éves kor felett a várandósság esélye már alacsony, 45 éves kor felett pedig felér egy lottó főnyereménnyel.

De nemcsak a nők esetében kell az évekkel számolni, ha a gyermekvállalás a kérdés. Bár kisebb ütemben, de a férfiaknak is csökken a nemzőképességük, általában 40 éves kor felett.

 

Mivel az életkor előrehaladtával csökken a spermiumok száma és romlik a minősége, megnő a várandósság eléréshez szükséges idő, a vetélés veszélye, illetve növekszik a magzati kockázat is, bizonyos veleszületett betegségekre nézve (pl. idegrendszeri, pszichiátriai kórképek, gyermekkori daganatok). Tekintettel a fokozott genetikai kockázatra, 40 év feletti férfiak esetén a gyermekvállalás előtti genetikai tanácsadás hasonlóan hasznos lehet, mint a 35 év feletti hölgyeknél.

 

Életmód – mit (t)együnk, hogy szülők lehessünk?

 

A megfelelő életmód nemcsak azt jelenti, hogy kerüljük a dohányzást, a rendszeres alkoholfogyasztást. Azt is magába foglalja, hogy tudatosan építsük be a mozgást a mindennapjainkba! A rendszeres sport mind a férfiak, mind a nők esetében jelentős termékenység-javulást eredményez, akár már pár hónap alatt is. Érdemes kardio és erősítő edzéseket is beiktatni a heti rutinunkba, mellyel nemcsak általános egészségünkért, de a gyermekáldásért is sokat tehetünk.

A mozgás mellett kulcsfontosságú a megfelelő, kiegyensúlyozott étkezés. Sajnos csodadiéták nincsenek, az extrém diéták legtöbbször ártanak, vagy hosszú távon nem hatékonyak a visszahízás miatt. Kerülni kell a finomított cukrot, a zsírban gazdag ételeket, feldolgozott élelmiszereket. Kutatások alapján a mediterrán diéta javasolt azoknak, akik babát szeretnének, melynek betartása nem is olyan nehéz: rendszeres hal-, nagy mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztást, sovány tej és tejtermékek választását, teljes kiőrlésű pékáru előnyben részesítését foglalja magába. A megfelelő étkezés pedig a terhesség során is kulcsfontosságú, a babavárás alatti étkezés befolyásolhatja a gyermekünk későbbi egészségét.

 

Az étrend-kiegészítők túlszedése is lehet kontraproduktív! Így mielőtt magunk, illetve párunk számára kiválasztjuk ezeket a készítményeket, legalább egyszer mindenképp érdemes szakemberrel egyeztetni.

 

Testsúly – nem a címlap, hanem az egészség a cél!

 

Fontos leszögezni, hogy a normál testsúly nem azt jelenti, hogy mindenkinél az XS méret, vagy éppen a kockahas elérése a cél. Sőt! A túl alacsony testzsírszázalék éppúgy akadályoztathatja a baba érkezését, mint a túlsúly. A cél a normál és egészséges súly elérése.

Számos tanulmány alátámasztotta, hogy túlsúlyos nőknél a várandóssághoz szükséges idő hosszabb volt, mint normál testalkatú társaiknál. Szintén kutatások bizonyítják, hogy a BMI emelkedése fordítottan arányos a termékenységgel 29-es BMI érték felett.

A normál testsúly pedig nemcsak a spontán teherbe esésénél, de a lombikbébi program eljárásoknál is fontos kérdés: mivel a túlsúlyos páciensek petesejtjei szignifikánsan kisebbek a normál testtömegű társaikénál, és kisebb eséllyel is termékenyülnek meg. Nemcsak a megtermékenyülés, de az élve születés esélye is csökken, 40 es BMI-nél már 50 százalékkal! Jó hír, hogy már akár 5 százalékos testsúycsökkenés is jelentősen növelheti a terhesség esélyét!

 

Nők esetében a testsúly nemcsak felnőtt korban, vagy éppen babatervezés előtt fontos. Friss kutatások szerint azok a lányok, akik tinédzser éveikben túlsúlyosak voltak, nagyobb arányban küzdenek a későbbiekben meddőséggel, függetlenül a felnőtt kori súlyuktól, mint azok, akik már tizenévesen is normál súllyal rendelkeztek.

 

Betegségek a meddőség hátterében

 

Természetesen vannak olyan betegségek, melyeket nem lehet megfelelő életmóddal elkerülni, és meddőséget okozhatnak. De ezekben a helyzetekben is nagyon fontos a tudatosság, hogy időben diagnosztizálják őket, és mielőbb megkezdődjön a kezelésük. Akkor sem szabad feladni a reményt, ha lombik eljárás az egyetlen út a babához! A rendezvényen is erre biztatott mindenkit Lévárt Bernadett, aki saját lombik-történetével adott erőt mindazoknak, akikre hosszabb út vár a gyermek érkezéséig. Egyik fontos üzenete az érintettek számára: ha a pár egyik fele elveszti a lendületét, hitét, akkor a másik legyen ott, segítse őt talpra, mert megéri.

 

„A gyermekáldás a világ legtermészetesebb dolga kellene, hogy legyen, azonban sajnos ez nem mindig van így. Előfordul, hogy mikor babát szeretnél, mert megtaláltad hozzá a megfelelő partnert, és családot szeretnétek alapítani, nem minden úgy történik, ahogy azt elterveztétek” – kezdi bemutatkozó anyagát a Hello Termékenységtudatosság (HTT) csapat szakmai weboldalán.

 

A program megálmodója Dr. Vesztergom Dóra, aki a Felelősen Magadért Egyesület tagja, állandó szülész-nőgyógyász, endokrinológus és meddőségi specialista szakértője. Az új kezdeményezés szakértői csapatának további tagjai: Dr. Buzder Tímea embriológus, Dr. Takács Tamás andrológus-urológus szakorvos, Demeter Dóra dietetikus, és érintettként csatlakozott hozzájuk Horváthné-Lévárt Bernadett okleveles ápoló.