"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A Napsugárállam

Florida egy hatalmas élményközpont, melyben a természeti szépségek és az ember alkotta szórakoztató központok egyaránt lenyűgözik a látogatót.

A Sunshine State, magyarul a Napsugárállam az év minden időszakában kedvelt turistacélpont. Miamin és Orlandón keresztül izgalmas képet kaphatunk a térségről, ahol jól megfér egymás mellett Miki egér és a krokodilok, űrhajók és mocsárjárók, felhőkarcolók és karibi házacskák egyaránt. Az amerikai vendéglátó- és szórakoztatóipar ezernyi lehetőséget kínál a kikapcsolódásra.

 

Florida kapuja

 

Az Egyesült Államok legdélebbi szeglete, Miami és környéke valaha tényleg az ország kapujaként szolgált, főként a kommunizmus elől menekülő kubaiak számára. A 20. század hidegháborús éveiben az óriási bevándorlási hullámnak köszönhetően az itt élők kétharmada

MIAMI
Ahol tényleg minden olyan, mint a filmeken, s ahol magunk is egy kicsit filmkarakterekké válunk.
spanyolajkú. Aki először érkezik Floridába, azonnal érzékeli, hogyan keveredik itt az amerikai életérzés a karibi hangulattal. Pálmafák és felhőkarcolók, Kis Havanna és amerikai luxusautók együtt adják a jellegzetes Miami-feelinget.

Miami, ahol az itteniek többsége az egyszeri turista megkopott nyelvtudásánál is kevésbé beszél angolul, ahol vadidegenek úgy üdvözölnek, mint régi barátot, ahol a kicsi is óriási, ahol hajnali fél ötkor steaket rendelhetünk az önmagát tánccal szórakoztató pincérnőtől, ahol a pirosnál is lehet jobbra kanyarodni, de a zöldnél sem feltétlenül balra. Ahol tényleg minden olyan, mint a filmeken, s ahol magunk is egy kicsit filmkarakterekké válunk. S ahol mindezt megélhetjük már az érkezésünk első néhány órájában… Ennek az életérzésnek a központja nem más, mint Miami Beach, az egybefüggő fehér strandok végtelenje, a vízimentő-állomásokkal tagolt, filmekből jól ismert óceáni partszakasz. A hely varázsa, a jellegzetes floridai napfény forróságát és ezt a különleges életérzést személyesen érdemes tapasztalni. Az óceán és partja természetes szépsége mellett a felkapott szórakozóhelyeken napközben is dübörgő zene, a színes koktélok, a pazar éttermek és a féktelen szórakozás számtalan formája élvezhető, a pénztárcánk mélységétől függően.

 

Miami önmagában is több napnyi élményt ígér, érdemes hát olyan szállást találni, ami megfelelő kiindulópontként szolgál városi kalandozáshoz. Ilyen a Loews Miami Beach Hotel. A fantasztikus fekvésű szálloda az óceán partján, South Beach szívében található, csodás panorámát kínálva a fehér homokos partra és a mélykék víztükörre. A 790 szobából és lakosztályból álló épületegyüttes nemrég esett át egy nagyobb fejlesztésen, így a legújszerűbb és legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújtó hotelek egyike a környéken, melyben az Art Deco eleganciája találkozik a 21. századi luxussal.

Ahhoz, hogy élvezzük a floridai hangulatot, a vízpart nyújtotta örömöket, ki sem  kell mozdulnunk a hotel területéről. A saját medencék mellett több mint háromhektáros tengerparti sáv áll a vendégek rendelkezésre, közvetlenül South Beach szívében. A strand mellett wellness szolgáltatások, szépségápolási szalonok szolgálják a kényelmet. A hotel a gyerekek szórakoztatására is gondolt, játszóházzal, gyerek-vízimentő állomással, vízi játékokkal. Bármilyen jellegű szabadidős tevékenységről legyen szó, a családbarát szálloda személyzete a legjobb programokat fogja ajánlani, a városnézéstől a különböző sportokig.

 

A szállodában hat étterem, illetve bár kapott helyet, melyek mind első osztályú szolgáltatásokat kínálnak. Közülük is kiemelkedik a díjnyertes Lure Fishbar, ami tenger

LOEWS MIAMI BEACH HOTEL
Kiváló választás a pihenéshez, kikapcsolódáshoz, de központi elhelyezkedése miatt a Miamival való ismerkedés támaszpontjaként is szolgálhat.
gyümölcseiből készült fogásokat, első osztályú sushit, valamint amerikai klasszikus fogásokat kínál. Az újradesignolt Nautilus bárban a helyi, floridai sörök széles palettájáról válogathatunk, a Miami Joe Coffee-ban pedig utolérhetetlen környezetben szürcsölhetjük a helyben pörkölt kávénkat, vagy kanalazhatjuk fagylaltunkat.

 

Már egy rövid kalandozás során is feltárul a metropolisz ezernyi arca, a felhőkarcolók világától a meghitt kubai negyedig, a hírességek luxusházaitól a pálmafákkal szegélyezett kis utcákig. Valójában nem is egy városról van szó, hanem több település egybefüggő láncolatáról, a nagyobb távolságok miatt mindenképpen érdemes autót bérelni és úgy bejárni a környéket.

Valaha egy hatalmas mocsár terült el itt, erre épült ez a vizek-szabdalta, valódi központ nélküli város. A természet nem adta meg teljesen magát, Miami szomszédságában ma is látogatható a hatalmas, megyényi kiterjedésű lápvidék, az Everglades Nemzeti Park. Ha itt mocsárjáróba ülünk (jellegzetes, óriási ventilátor hajtotta csónak), már indulhatunk is a nagy aligátortúrára. Nem véletlenül ez Florida jelképállata: óriási populációban élnek itt. A fenevadakat nem csupán természetes közegükben csodálhatjuk meg, a nemzeti parkban különböző produkciókban is láthatjuk őket, az élmény- és látogatóközpontok némelyikében.

 

Orlando, szórakoztatóipar felsőfokon

 

Floridában járva nem hagyhatjuk ki Orlandot, a félsziget közepén terpeszkedő nagyvárost, a világ egyik leggyorsabban növekvő városát. Bár csodás természeti környezetben terül el,

ORLANDO
A kisgyermekes családos utazók kedvence
Orlando elsősorban nem a természeti szépségek, hanem a szórakoztatóparkok miatt népszerű. Az időjárásnak köszönhetően egész évben csúcsszezon van, így évente több tízmillió ember fordul meg a témaparkok valamelyikében. Az orlandói Magic Kingdom Disney-park például a világ leglátogatottabb élményparkja, évi 20 millió vendéggel.

 

Családos utazóknak valóban kihagyhatatlan az Orlando mellett hatalmas területet elfoglaló Disneyland. Valójában nem is egy, hanem négy témaparkról van szó, melyek mindegyike legalább egy teljes napot vesz igénybe, ha ki akarjuk élvezni a látványt és az attrakciókat. Ezek közül a Magic Kingdom az a park, ami a legjobban reprezentálja a Disney-világot, itt van többek között a Disney filmek előtti animáciában rendre feltűnő, jól ismert Csipkerózsika-kastély is. Mivel a teljes Disneyland több mint 100 négyzetkilométeren terül el, a rendelkezésünkre álló idő és állóképességünk tudatában érdemes alaposan eltervezni, mire nevezünk be. A különböző hullámvasutak, showműsorok és játékok főleg a sikerfilmek világába kalauzolnak el, a legfrissebb attrakcióként, például a Star Wars-univerzumba tehetünk látogatást és akár a sorozat legismertebb űrhajója, az Ezeréves Sólyom vezetésére is lehetőségünk nyílik.

Hasonlóan kiadós szórakozást kínál a Universal Stúdió élményparkja, ami ugyancsak több részből álló kalandpark. Mivel egy filmstúdió szórakoztatóközpontjáról van szó, különböző sikerfilmekhez köthető élményeket kínál, legyen szó cápavadászatról, bringázásról E.T.-vel vagy borzongásról a Jurassic park teremtményei között, vagy látogatatást a nemrég kibővített Harry Potter világban. A meghökkentően élethű (vagy inkább mesehű), nyolchektáros világban a legapróbb részletekig hűen építették fel Roxmorts faluját, ahol részt vehetünk egy kviddicsmérkőzésen, utazhatunk Hagrid motorján, vagy éppen felülhetünk a Magyar Mennydörgő nevű hullámvasútra is – ami a történetben ugyanezen nevet viselő sárkányra utal.

 

Az orlandói élményparkok sorában illeszkedik még a kihagyhatatlan SeaWorld, ami a tengeri élővilág bemutatásának szándékával kínál számtalan showműsort, kiállítást és interaktív szórakoztató elemet. A népszerű gyilkosbálna-show, a lenyűgöző delfinshow-k vagy a vízi hullámvasút nem csak a gyerekes családoknak, de minden korosztály számára kivételes élmény lehet. Nem csupán az itteni klímának megfelelő élővilágot ismerhetjük meg, ennél teljesebb képet nyújt az állatvilágról az ugyancsak hatalmas területen helyet kapó élménypark. Egyik legérdekesebb szektora például az óriási havas díszletben látható sarkvidéki világ.

 

A csillagok felé

 

Florida keleti partján, Orlandotól nem egészen 100 kilométerre található a térség egyik kihagyhatatlan látnivalója. A Kennedy Űrközpontra talán nem is jó szó a látnivaló, hiszen ez nem csak valamiféle élménypark, hanem az emberiség egyik csúcsteljesítményének bölcsője, egy ma is működő kilövőállomás. Az Űrközpont rövid, alig több mint 60 éves története során annyi emléket halmoztak fel itt, hogy legalább egy egész napot kíván a látogatótól. Számtalan múzeum és interaktív kiállítás járható végig, ám az óriási érdeklődés miatt – évi 3 millió turista fordul meg itt – a legtöbb helyen emiatt némi sorbanállásra is fel kell készülnünk.

A parkba lépve valóságos rakétapark vár minket, egykoron az égboltot szelő valós rakéták magasodnak fölénk, ami még csak megelőlegezi, de már érzékelteti a grandiózus élményt, ami a további sétánk során fogad majd minket. A különböző kiállítások és bemutatók, melyeket végigjárhatunk, a 21. századi színvonalnak megfelelően minden érzékünket betölti, az IMAX vetítésektől a rakétakilövéseket érzékeltető monumentális hang- és fényhatásokig. Nem csupán szemfényvesztésről van szó, szinte katartikus az élmény, mikor egy bemutató után saját valójukban pillanthatjuk meg a végtelent megjárt rakétákat, esetleg azt az eszközt egy darabját, ami először vitte a Holdra az embert. De tapinthatunk valódi holdkőzetet, láthatjuk a tragikus sorsú Challenger űrsikló darabjait, vagy magát a valódi Atlantis űrsiklót, ami túlzás nélkül az űrtudomány ikonikus ereklyéje, az emberi történelem egy darabja.

 

Az űrközpont nem csupán múzeumi élményt ígér. Egy valóban működő, élő komplexumról van szó, ami több ezer embernek ad munkát. Itt látható például az a csarnok, ahol a rakétákat összeszerelik, távolról bár, de láthatók a kilövőállomások, és a nemzetközi űrállomás moduljainak tesztelése is megtekinthető. Az eredeti vezérlőteremben ülve élhetjük át az Apollo 8 űrhajó kilövésének teljes folyamatát, ahol az 1968-as holdkerülő misszió eredeti indítási protokolljának lehetünk fül- és szemtanúi.

Sőt, ha időben megtervezzük a kirándulásunkat, akár egy igazi rakéta indulásának szemtanúi lehetünk: 2-3 havonta vannak rakétakilövések, az események pontos dátumát a központ honlapján találjuk meg, ahol egy visszaszámláló jelzi a legközelebbi kilövésig hátralévő időt. Ha ügyesen szervezzük látogatásunkat, idegenvezetőink igazi űrhajósok lehetnek. Egykori asztronauták rendszeresen megfordulnak itt, és mesélnek élményeikről, válaszolnak a kérdésekre, sőt, még együtt is ebédelnek az aktuálisan ide látogató turistákkal.

 

5 érdekesség az Űrközpontról

 

  1. A Kennedy Űrközpontban nem csak rakétákat, de krokodilokat is lehet látni. A hely nagy része ugyanis az építési tilalom miatt egy valóságos rezervátum, az itt élő krokodilok pedig rendszeresen tiszteletüket teszik az utak mellett.
  2. A Tesla-alapító Elon Musk 20 évre bérelt itt kilövőállást, innen bocsátotta az űrbe az autóját is.
  3. Rakétaösvénynek hívják azt az utat, ahol a több száz tonnás rakétákat a hangárból a kilövőálláshoz szállítják. Ez persze nem egy sima betonplacc, hanem egy nyolc méter mélységig tömörített út, amit kavics fed, hogy a lánctalpas szállítójárművek jobban megkapaszkodhassanak.
  4. Az űrtörténetnek magyar vonatkozása is van: egy ’56-os magyar menekült, Pavlics Ferenc tervezte a holdjárót, azt a négykerekű járművet, amivel az űrhajósok nagyobb távolságokat is megtehettek a Holdon. A holdjáró megtekinthető az Űrközpontban.
  5. A jelenlegi legfontosabb projekt egy újabb Hold-utazást céloz meg, illetve a középtávú tervek között szerepel az első Mars-expedícióra való felkészülés.

 

A Kennedy Űrközpont nem csupán az űrtechnika megszállottjainak lehet érdekes, családi programnak is kiváló. A gyerekek számára interaktív kiállítások és élményszobák állnak rendelkezésre, vagy egy szimulátorba ülve tapasztalhatjuk meg az űrutazás lélegzetelállító élményét, akár egy veterán űrhajós társaságában. Az élmény– bármilyen életkorú látogatóról legyen szó – egy életre elkísér majd minket.

 

A kalandok nem érnek véget a parton

 

Florida szárazföldi élményei után irány a tenger! A Celebrity-flotta legújabb ékkövei, az Apex és a Beyond luxus óceánjárók fedélzetén utazva beutazhatjuk a Karib-tenger egzotikus tájait. A tizennégy emeletes úszó városok ikonikus kék-fehér sziluettje messziről felismerhető Fort Lauderdale kikötőjében. A 130 ezer tonnás tekintélyes, mégis karcsú hajótest ezernyi új élményt kínál: 29 étterem és bár, a fitness terem és a frissítő kezeléseket kínáló spa, a medencékkel és pezsgőfürdőkkel kényeztető napozóteraszok, a színház, a bevásárló utca és persze az éjszakába nyúló szórakozás helyszínei a kaszinó és night club mind felfedezésre csábítanak.

A luxuskabinok a tengerre néznek, többségük saját balkonnal rendelkezik. A legelegánsabb 176 lakosztályban akár tágas teraszunkon pihenve fogyaszthatjuk el a reggelit vagy délutáni frissítőket, vagy élvezhetjük a suite vendégek számára kizárólagosan fenntartott Luminae étterem kínálatát, a The Retreat Lounge kényelmét, vagy az exkluzív fedélzeti napozóterasz intimitását.

 

A Celebrity Apex és Celebrity Beyond novembertől Fort Lauderdale-ből induló 5-8 napos karibi és közép-amerikai körutakat kínál egzotikus trópusi városok és a legszebb nyaralóhelyek érintésével. A rövidebb utak már fejenként akár 600 dollártól, a hosszabbak 1700 dollárnak megfelelő összegért elérhetők, amiben az ötcsillagos szállodai pihenés mellett valamennyi étkezés benne foglaltatik. Bármely útirányt is választjuk, professzionális segítséget kaphatunk a hajótársaság magyarországi vezérképviseletének munkatársaitól, vagy a magyar nyelven elérhető weboldalon.