"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Komoly együttállás pénteken

Visszatér a komolyzene az Ernst Múzeumba: kamarakoncert világhírű kortárs lengyel szerzők műveiből

Az idén száz éves Ernst Múzeum sokáig a mindenkori kortárs zene meghatározó helyszíne volt. Az intézményalapító, Ernst Lajos ösztönzésére többek közt Bartók Béla is fellépett itt a múlt század elején. Ezt a nemes hagyományt kívánja – hosszú szünet után – folytatni az a komolyzenei sorozat, amely pénteken kezdődik a Nagymező utcai épületben.

 

 

Natalia LL lengyel képzőművész sokakat felkavaró, meghökkentő retrospektív tárlata különleges „hátteret” kölcsönöz a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes koncertjének, amelyen olyan közismert kortárs lengyel zeneszerzők művei csendülnek fel, mint Penderecki vagy Lutoslawski. A női test szépségének és romlásának aprólékosan megjelenített stációra, a szocializmus fogyasztói kultúrájának provokálására minden bizonnyal érzékenyen rímel majd a kvintett koncertje.

 

A Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes Kovács Zalán László művészeti vezető irányításával alakult 1998-ban, Budapesten. Tagjai a Zeneakadémia jelenlegi, illetve friss diplomás hallgatói, akik ‒ az együttes hazai és nemzetközi versenysikerei mellett ‒, szólistaként is több tucat helyezést értek el. A klasszikus rézfúvós kvintett irodalom mellett saját átiratok és számukra komponált darabok tarkítják széles repertoárjukat. Évente közel száz fellépésük alkalmával játszottak Magyarország legjelentősebb koncert- és rendezvény-helyszínein, illetve sokfelé Európában. 2007-ben megkapták az Artisjus alapítvány különdíját.

Koncertjükön a kortárs lengyel zene legizgalmasabb alkotóinak műveiből válogatnak, játékukat a szerzőkről szóló rövid ismertetéssel fűszerezve.

 

Helyszín:

Ernst Múzeum (Budapest, VI. kerület, Nagymező utca 8.)

 

Kezdési időpont:

Március 2., péntek, 19 óra

 

Műsoron:

Witold Lutoslawski: Mini Nyitány

Krzysztof Penderecki: Capriccio

Piotr Rybicki: Lengyel Énekek

Bartosz Kowalski – Banasewicz: Rézfúvós Kvintett

 

A Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes tagjai:

Kovács László Zalán – tuba

Ambrus Szabolcs Pál – trombita

Vass István Gábor – trombita

Seres Kata – kürt

Alföldy-Boruss Márk – harsona